Cautare avansata

Cor de avertismente internationale, condus de ambasadorul SUA


Ambasadorul SUA: "Ultimele evenimente din Romania au ridicat unele semne de intrebare la Washington" / Traian Basescu are o politica simplista fata de Republica Moldova, considera revista "The Economist" / Statul de drept, politica de securitate a Romaniei si discursul antirusesc provoaca ingrijorare in Statele Unite.

Ambasadorul SUA: "Ultimele evenimente din Romania au ridicat unele semne de intrebare la Washington"
 
In cadrul unei intalniri cu procurorul sef al DNA, Daniel Morar, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Nicholas Taubman, a declarat ca „ultimele evenimente au ridicat unele semne de intrebare, atat in Washington, cat si in numeroase capitale europene, cu privire la directia actuala a eforturilor anticoruptie ale Romaniei”.

In ultimele saptamani, ministrul Justitiei a cerut demiterea unui sef de directie din DNA, starnind un val de proteste in randul reprezentantilor justitiei.

Potrivit unui comunicat de presa al Ambsadei SUA, Taubman „si-a exprimat aprecierea fata de leadership-ul domnului Morar si fata de rolul vital al Directiei Nationale Anticoruptie”. Ambasadorul SUA a declarat ca este vital, pentru credibilitatea continua a Romaniei fata de principalii parteneri, ca progresele inregistrate in combaterea coruptiei sa se mentina.

De asemenea, ambasadorul SUA a reiterat asigurarile date de directorul FBI, Robert Mueller, Procurorului General, Laura Kovesi, in cadrul vizitei la Bucuresti efectuate de oficialul american in luna noiembrie a anului trecut, conform carora Statele Unite vor continua sa sustina aceste eforturi prin training si alte forme de sprijin pentru procurorii si anchetatorii romani.
 
Articol complet la HotNews.ro

Jurnalistii de la „The Economist“ critica politica Romaniei fata de Chisinau.

Traian Basescu are o politica simplista fata de Republica Moldova, considera revista „The Economist“ intr-un articol despre Republica Moldova numita „tara pe care Europa a uitat-o“. Nici nu e greu de uitat o tara lipsita, dupa parerea „The Economist“, de cultura glorioasa a Europei Centrale, de romantismul expresiv al Balcanilor, de farmecul si atractia tarilor baltice sau de uriasa importanta strategica a Asiei  Centrale si Caucazului. Conform publicatiei, Republicii Moldova i-a fost repartizat rolul unei tari usor de ridiculizat, desi nu o merita chiar daca este un stat mic si condus necorespunzator. Romanii nu pot concepe ca Moldova este o tara diferita, scrie „Economist“, si vede similaritati cu felul in care gindeau multi englezi despre Irlanda si inca o mai fac despre Scotia si Tara Galilor. Revista critica politica romaneasca fata de vecina Moldova si pune accent grav mai ales pe strategia Presedintiei: „Traian Basescu, presedintele Romaniei, in prezent suspendat, un jovial fost capitan de nava, considera ca Republica Moldova este un experiment esuat, care probabil ar avea o situatie mult mai buna daca s-ar alatura Romaniei“.

Articol complet in Cotidianul

Avertismente de la Washington

Statul de drept, politica de securitate a Romaniei si discursul antirusesc provoaca ingrijorare in Statele Unite. SUA isi doresc continuarea parteneriatului strategic cu Romania, dar nu cu orice fel de Romanie. Spre deosebire de Comisia Europeana, care a luat distanta fata de instabilitatea politica creata dupa suspendarea presedintelui Traian Basescu, Departamentul de Stat, prin reprezentantii sai, ambasadorul la Bucuresti si adjunctul secretarului de stat Condoleezza Rice, a lansat mesaje clare catre clasa politica. Nicholas Taubman si Daniel Fried au avut intrevederi atat cu Traian Basescu, cat si cu Mircea Geoana (PSD) pentru a cere lamuriri. Din declaratiile oficiale reiese nelinistea SUA in privinta democratiei romanesti, a politicilor sale de securitate, dar si a inflamarii discursului public antirusesc. Clasei politice i-a izbutit contraperformanta de a-si expune din nou un defect mortal in relatiile internationale - impredictibilitatea. Oficialii americani au transmis, in primul rand cabinetului Tariceanu, ca lupta anticoruptie trebuie sa continue. Ambasadorul Taubman a avertizat chiar ieri ca ultimele evenimente au ridicat „semne de intrebare” cu privire la „directia actuala a eforturilor anticoruptie”. Si adjunctul lui Rice a atras atentia, intr-un interviu pentru EVZ, asupra necesitatii „asigurarii si mentinerii” unui climat economic „propice, curat si transparent”, care cade in sarcina guvernului.

Articol complet in Evenimentul Zilei 


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

BEST PRACTICE: Proiect de 3 milioane de euro pentru forta de munca
A fost lansat un proiect pe bani Phare, cu efecte pe termen lung asupra pietei fortei de munca...

Esentialul despre fondurile UE pentru resurse umane
Noua varianta a Programului Operational "Dezvoltarea Resurselor Umane" va fi transmisa la Brux...

Buna gestionare a deseurilor - o urgenta
Din luna aprilie a acestui an, Romania dispune de un nou instrument pentru reducerea poluarii ...

Expertii germani critica atitudinea ministrului Chiuariu
Agentia Nationala de Integritate nu trebuia subordonata Parlamentului, a afirmat Stefanie Roos...

EurMonitor Guvernare: Sonadaj CURS - 70% dintre romani spun "NU" demiterii
Basescu a castigat detasat in fata lui Geoana duelul de la Iasi / Iliescu il ataca din nou pe ...