Cum sa comunici la Bruxelles. Sfaturi la de la jurnalisti si ONG-uri
EurActiv.com a sintetizat intr-un document concluziile dezbaterilor pe tema strategiei de comunicare cu media, purtate de jurnalistii din Bruxelles cu reprezentantii ONG-urilor si functionarii publici.
Pentru restabilirea comunicarii cu cetatenii, Comisia Europeana a prezentat, in februarie 2006, "Cartea Alba despre noua politica de comunicare a UE". In acest sens, EurActiv a sintetizat, ulterior, intr-un document "concluziile pentru relationarea cu media in Bruxelles", in baza unui studiu facut de EurActiv si IFJ si a unei conferinte din 24 octombrie 2006, unde a fost analizata vizibilitatea actorilor europeni in media. Documentul a fost publicat dupa aparitia "Cartii Galbene despre comunicarea europeana", carte publicata de fundatia EurActiv si focalizata pe descentralizarea la nivel national.
Documentul privind relationarea cu media in Bruxelles cuprinde rezultatele studiului facut de EurActiv si FJI, dar si contributia a 18 jurnalisti si experti in comunicare europeana prezenti la conferinta ce a reunit 120 de reprezentanti ai grupurilor de interese.
Concluzii:
- ONG-urile sunt comunicatori mai buni decat federatiile profesionale.
- 83% dintre jurnalistii specializati pe afaceri europene considera informatia online cruciala pentru a castiga timp.
- 65% prefera o relatare rapida a pozitiilor / opiniilor inaintea evenimenetlor UE si website-uri mai bune in locul canalelor traditionale.
- Jurnalistii cer conditii mai bune pentru relatari detaliate, jurnalism de investigatie si protectia surselor.
- Transparenta si etica sunt esentiale pentru informare in folosul grupurilor de interese.
- Dialogul ONG-urilor cu reprezentantii industriei da substanta dezbaterilor dintre cetateni si UE.
Cea mai buna modalitate de comunicare a opiniilor este:
- te asiguri ca ai opinii exprimate "la cald" despre evenimentele fierbinti din politica
- Website-uri actualizate si usor de accesat
- o prezenta buna in platformele politice
- promovare de opinii online
- evenimente, emotii si controverse, elemente cheie intr-un continut editorial
Aidan White, secretar general la Federatia Internationala a Jurnalistilor, a explicat ca jurnalistii cer conditii mai bune pentru relatari detaliate, jurnalism de investigatie si protectia surselor, si a facut apel la codul deontologic al jurnalistilor si practicantilor media, in general, din Bruxelles. White a punctat, de asemenea, ca transparenta si etica sunt esentiale pentru relatarile in folosul grupurilor de interese.
J