Cautare avansata

Departamentul pentru Afaceri Europene, pe ruinele a trei institutii


Guvernul a infiintat Departamentul pentru Afaceri Europene, institutie care va coordona, la nivel national, procesul de formare a pozitiei nationale a Romaniei in cadrul Uniunii Europene.

„Departamentul pentru Afaceri Europene (DEA) se va forma prin comasarea Secretariatului Permanent pentru Afaceri Europene din Cancelaria Primului-Ministru, a directiei generale evaluare si pregatire pentru aderare si a directiei generale armonizare acquis comunitar din cadrul Ministerului Integrarii Europene”, a spus Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu.

DEA a fost infiintat ca structura cu personalitate juridica si va functiona in cadrul aparatului de lucru al Guvernului fiind subordonata primului-ministru. DEA va prelua personalul si posturile structurilor comasate, care au lucrat pana acum la pregatirea aderarii Romaniei la UE.

In afara de coordonarea formularii pozitiei nationale a Romaniei care va fi sustinuta in forurile interguvernamentale de decizie de la Bruxelles, DEA va garanta indeplinirea obligatiilor ce revin tarii noastre in calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene.

Departamentul pregateste impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe reuniunile Consiliului European.

In ceea ce priveste Politica Externa si de Securitate Comuna, DEA nu are nici o atributie deoarece, la nivel national, aceasta politica este exclusiv responsabilitatea Ministerului Afacerilor Externe.

DEA va aproba toate pozitiile sustinute de reprezentantii Romaniei in forurile de decizie ale Uniunii Europene, inclusiv mandatele adresate Consiliului Uniunii Europene, Comitetului Reprezentantilor Permanenti (COREPER) si grupurilor de lucru din cadrul Consiliului.

O alta atributie importanta a DEA este reprezentarea Romaniei in fata Curtii Europene de Justitie si a Tribunalului de Prima Instanta al Comunitatilor Europene.

Dupa data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, DEA va coordona Institutul European din Romania, care va fi preluat de la Ministerul Integrarii Europene.

Actul normativ prevede ca masura complementara infiintarii DEA constituirea unui Comitet de Coordonare a Afacerilor Europene, care va fi format din secretarii de stat responsabili cu integrarea europeana din toate structurile administratiei publice centrale. Comitetul se va intalni o data pe saptamana, va asigura coordonarea interministeriala si va asista DEA in formularea politicilor si strategiilor Romaniei la nivel european.

Finantarea DEA va fi asigurata de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.

DEA va functiona cu un numar de 116 angajati. Conducerea Departamentului va fi asigurata de un secretar de stat, numit prin decizie a primului-ministru. Aceasta inseamna ca numarul de posturi ale institutiilor de unde DEA preia angajatii se diminueaza. Astfel, Cancelaria Primului-Ministru va avea 11 posturi mai putin, Ministerul Integrarii Europene 79.

Personalul DEA va beneficia de un spor salarial de 75% din salariul de baza. Un numar maxim de sase angajati din cadrul DEA isi vor desfasura activitatea in cadrul Reprezentantei permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, dar aceste posturi nu se vor suplimenta in cadrul Reprezentantei, ci se vor prelua de catre DEA din cele alocate Ministerului Integrarii Europene. Dupa data aderarii, aceasta din urma institutie va avea doar trei posturi in cadrul Reprezentantei.

Sursa: Guvernul Romaniei


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Liderul Partidului Independentei din Marea Britanie gaseste o Romanie arhaica
Un 'feroce' politician britanic, ale carui viziuni se apropie adesea de extreme, opo...

Romania sarbatoreste 'revelionul aderarii'
Inalti oficiali europeni se vor afla in Romania pentru a onora "Revelionul aderarii". Drapelul...

Succesul individual romanesc in Bruxelles-ul european (4)
Cine sunt romanii care lucreaza si acumuleaza de ani buni experienta profesionala in Bruxelles...

In 2007, fonduri structurale doar pe hartie!
Cand vine vorba despre banii europeni, socoteala de acasa rareori se potriveste cu cea a UE. C...

Comisia - pregatita pentru inca trei limbi oficiale de la 1 ianuarie
Comisia Europeana a adoptat o strategie privind traducerea si scrierea de texte pentru anul 20...