EurMonitor Business: Intrarea in UE ne ieftineste mancarea si bautura?
Preparatele din carne si bauturile alcoolice din import vor inceta sa mai fie produse lux / Calendarul impozitelor pentru 2007 / Guvernatorul Bancii Centrale a Cehiei: "Criteriile de aderare la euro sunt vechi si contraproductive" / Romania si Bulgaria - tinte atractive pentru investitorii straini.
Bucuria Sarbatorilor de iarna ar putea fi urmata de o alta: unul dintre primele efecte ale integrarii pe piata comuna europeana va fi acela al scaderii preturilor la mancare si la bauturile alcoolice din import cu pana la 60%. Motivele sunt, pe de-o parte, disparitia taxelor vamale, iar pe de alta, teama producatorilor interni de concurenta europeana. Potrivit estimarilor patronatului de profil, carnea de porc se va ieftini in perioada imediat urmatoare in proportie de 8-9%, iar carnea de pasare si ouale cu 5-10%. Mezelurile si pastele fainoase din import vor avea si ele preturi mai mici. Cele mai spectaculoase ieftiniri se vor inregistra in cazul bauturilor fine de import, precum whisky, gin, vodca sau coniac.
Articol complet in Adevarul
=====
Calendarul impozitelor pentru 2007
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a facut public calendarul obligatiilor fiscale privind impozitul pe venit pentru anul 2007.
Astfel, persoanele fizice si juridice care au obligatia de a retine la sursa impozitele pe venit, cu exceptia microintreprinderilor si a persoanelor fizice care desfasoara activitati independente, vor depune declaratiile fiscale lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.
Informatia pe scurt:
- cei care au obligatia de a retine la sursa impozitele pe venit vor depune declaratiile fiscale lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare;
- pana la data de 28 februarie vor depune depune fisele fiscale platitorii de venituri din salarii sau asimilate salariilor;
-pe 15 mai vor depune declaratiile fiscale contribuabilii care au realizat in 2006 venituri din activitati independente si cei care au realizat venituri in strainatate;
- retinerea impozitului aferent venitului din transferul proprietatilor imobiliare se va face pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a realizat tranzactia.
Data de 25 a lunii urmatoare se aplica si platitorilor de venituri asimilate salariilor si platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala etc.
Articol complet la HotNews.ro
=====
Guvernatorul Bancii Centrale a Cehiei:
"Criteriile de aderare la euro sunt vechi si contraproductive"
Guvernatorul Bancii Centrale din Cehia, Zdenek Tuma, a declarat ca normele pe care statele UE trebuie sa le indeplineasca pentru a adera la euro sunt invechite si ar trebui revizuite, considerand ca sunt contra-productive, informeaza Forbes, citand AFX.com.
Tratatul de la Maastricht, semnat in 1992, stipuleaza ca tarile care urmeaza sa adopte moneda europeana trebuie sa indeplineasca o serie de criterii printre care apartenenta, timp de doi ani de zile, la mecanismul european al ratei de schimb, ERM-2.
Conform sistemului ERM-2, statele care adera la zona euro trebuie sa mentina moneda nationala intr-un interval de variatie de maxim +/- 15% fata de euro.
“Pe atunci, aceste criterii ar fi putut fi perfect justificate, dar astazi sunt invechite si contra-productive”, a declarat Tuma.
Acesta a adaugat ca cerinta potrivit careia inflatia statului respectiv trebuie sa fie comparabila cu aceea a celor mai puternice trei state europene, era un criteriu potrivit acum 10 ani, insa acum “avem criteriul stabilitatii preturilor asa cum e el formulat de Banca Centrala Europeana”.
Articol complet la HotNews.ro
=====
Romania si Bulgaria - tinte atractive pentru investitorii straini
"Credem ca titlurile romanesti vor mai aduce profituri bune in urmatorii unul sau doi ani, dar cele bulgaresti si-au epuizat potentialul" - Koon Chow, departamentul de strategie al Barclays Capital
Romania si Bulgaria vor fi in continuare tinte atractive pentru investitii straine, desi activele din cele doua state sunt printre cele mai scumpe dintre tarile emergente, ca urmare a reducerii riscurilor politice dupa aderare, sustine publicatia britanica "The Telegraph". "Pretul activelor a crescut de cinci ori in ultimii cinci ani, perioada in care Romania si Bulgaria au asteptat in anticamera Uniunii Europene. Acum, cand cele doua state sunt in siguranta in clubul in care au adus, la 1 ianuarie, inca 30 de milioane de locuitori, investitorii au inceput sa se intrebe daca este timpul sa caute pajisti mai verzi"
Articol complet in Gandul

Stire preluata de la Euroactiv.ro