"Actori romani" in Bruxelles-ul european (2)
Integrarea Romaniei in UE se va desfasura intr-un context semnificativ diferit in comparatie cu cel al negocierilor de aderare si, din aceste motive, structurile si organismele de reprezentare a intereselor Romaniei in cadrul UE vor trebui sa se adapteze noilor provocari. Clubul "Romania-UE" Bruxelles (www.euro-club.org) si-a asumat responsabilitatea de a alcatui un mic "ghid" al "actorilor romani in Bruxelles-ul european".
'Ghidul' incearca sa prezinte, schematic, 'poza' romanilor din Bruxelles-ul european .
Biroul European al Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR)
Incepand cu 16 februarie 2004, Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania (www.uncjr.ro) a demarat activitatea unui birou permanent de reprezentare la Bruxelles. Ratiunile existentei si functionarii acestui Birou sunt integrate strategiei de relatii internationale a Uniunii.
Extinderea Biroului European – incepand cu toamna anului 2005
In conformitate cu deciziile membrilor sai, Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR) are prevazut in cadrul Biroului sau european de la Bruxelles 41 de posturi de lucru pentru reprezentantii fiecarui Consiliu Judetean, ce urmeaza sa petreaca o perioada de stagiu de 3-6 luni in capitala europeana. In plus, staff-ul permanent al UNCJR de la Bruxelles va evolua, cel mai probabil la trei si ulterior la cinci persoane cu sarcini si responsabilitati specifice.
Prezenta reprezentantilor Consiliilor Judetene are drept principale obiective:
1. Furnizarea de informatii pentru consiliile judetene de origine.
2. Formarea teoretica si practica de noi competente in ceea ce priveste:
- elaborarea de politici europene si derularea procesului de luare a deciziei in cadrul UE;
- accesarea fondurilor comunitare si participarea in cadrul proiectelor si programelor de cooperare europeana;
- dezvoltarea relatiilor de colaborare si parteneriate bi/multilaterale, indeosebi a infratirilor institutionale cu regiuni europene;
- ameliorarea/achizitionarea de aptitudini lingvistice.
3. Participarea la diverse evenimente ce se desfasoara in Bruxelles: seminarii, conferinte, sesiuni de lucru, in comisii si plenare, ale Comisiei Europene, Comitetului Regiunilor si Parlamentului European ce trateaza teme aflate sub incidenta competentelor autoritatilor regionale si locale;
4. Construirea unor relatii institutionale cu colectivitati teritoriale si promovarea parteneriatelor, a schimbului de bune practici, a colaborarii pe proiecte europene.
Biroul este finantat in exclusivitate de catre Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania si respectiv de catre membrii acesteia, dar si-a propus sa atraga si finantari europene sau guvernamentale.
Oficiul Roman pentru Stiinta si Tehnologie pe langa Uniunea Europeana – ROST
Oficiul Roman pentru Stiinta si Tehnologie pe langa Uniunea Europeana – ROST are ca misiune:
- promovarea participarii la programele de cercetare ale Uniunii Europene a cercetatorilor romani (inclusiv a tinerilor cercetatori) si a institutiilor romanesti de cercetare: a universitatilor, institutelor de cercetare-dezvoltare, intreprinderilor mici si mijlocii, a industriei, serviciilor si organizatiilor neguvernamentale,
- prezentarea politicii de cercetare, dezvoltare si inovare si a potentialului stiintific si tehnologic romanesc.
In acest scop, ROST ofera institutiilor si comunitatii stiintifice urmatoarele categorii de servicii:
- Promovarea sistemului de cercetare-dezvoltare-inovare din Romania,
- Cautarea si facilitarea de legaturi cu parteneri de cercetare europeni,
- Diseminare si promovare,
- Facilitarea de legaturi cu institutiile europene, cu organisme similare, pentru institutii si organizatii nationale,
- Recomandari privind buna practica europeana in domeniul cercetare-dezvoltare-inovare.
Rezultate estimate pe termen lung sunt:
- atingerea unui nivel de participare a comunitatii stiintifice romanesti la programele cadru de cercetare, comparabil cu media europeana,
- cresterea graduala a integrarii comunitatii stiintifice romanesti in comunitatea stiintifica europeana.
Directorul Oficiului Roman pentru Stiinta si Tehnologie pe langa Uniunea Europeana este Dumitru Prunariu.
Camera de Comert si Industrie a Romaniei
La inceputul anului 2006, Camera de Comert si Industrie a Romaniei – CCIR (www.ccir.ro) a deschis un birou de reprezentare la Bruxelles, ca o urmare fireasca a preocuparii CCIR de a conecta mediul de afaceri romanesc cu institutiile de la Bruxelles si partenerii de afaceri din Belgia.
Reprezentanta CCIR se concentreaza pe relationarea cu institutiile europene si celelalte organizatii si asociatii cu vocatie europeana prezente la Bruxelles, dand astfel posibilitatea mediului de afaceri romanesc de a fi in miezul dezbaterilor europene.
Biroul de reprezentare este, de asemenea, promotorul dezvoltarii de afaceri la nivel european pentru firmele romanesti si un prim partener pentru firme din Uniunea Europeana care doresc sa cunoasca piata romaneasca.

Stire preluata de la Euroactiv.ro