"Actori romani" in Bruxelles-ul european (1)
Integrarea Romaniei in UE se va desfasura intr-un context semnificativ diferit in comparatie cu cel al negocierilor de aderare si, din aceste motive, structurile si organismele de reprezentare a intereselor Romaniei in cadrul UE vor trebui sa se adapteze noilor provocari. Clubul "Romania-UE" Bruxelles (www.euro-club.org) si-a asumat responsabilitatea de a alcatui un mic "ghid" al "actorilor romani in Bruxelles-ul european".
'Ghidul' va incerca sa prezinte, schematic, 'poza' romanilor din Bruxelles-ul european .
Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana
Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana (http://ue.mae.ro/) reprezinta principalul canal de comunicare intre institutiile europene (Comisie, Consiliu, Parlament etc) si autoritatile statului roman (Guvernul, Presedentia, Parlamentul Romaniei, precum si alte institutii sau autoritati publice centrale si locale).
In prezent, in cadrul acestei institutii lucreaza aproximativ 55 diplomati si 20 de persoane cu functie administrativa. O particularitate a Reprezentantelor Permanente ale statelor membre pe langa Uniunea Europeana este faptul ca specialistii acestora provin din toate ministerele (institutiile) cu responsabilitati pe linie de UE (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Apararii Nationale, etc).
Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana si in special domnul Ambasador Lazar Comanescu a sprijinit si va sprijini in continuare eforturile de coagulare ale romanilor din „Bruxelles-ul european”, prin facilitarea intalnirilor intre personalitati politice din Romania si membri ai clubului „Romania-UE”, gazduirea unor evenimente in sediul Misiunii, invitatii adresate cu ocazia evenimentelor culturale organizate de catre Misiune, precum si prin implicarea activa a Misiunii in initiativele clubului „Romania-UE”.
Ambasada bilaterala a Romaniei in Belgia
In Ambasada Romaniei la Bruxelles (www.roumanieamb.be) lucreaza peste 10 diplomati, dintre care aproximativ jumatate au responsabilitati in problematica afacerilor europene. Activitatile cuprind o paleta larga de demersuri si actiuni, de la intrevederi si reuniuni de lucru pe toate palierele activitatii diplomatice si ale vietii societatii belgiene (politic, economic, social, cultural, zona de think-tank), la transmiterea de scrisori si Non-Paper-uri. De asemenea, trebuie mentionate actiunile de diplomatie publica orientate catre promovarea imaginii Romaniei in Belgia, activitatea consulara, promovarea schimburilor economice si investitiilor. Ambasadorul Romaniei in Belgia este domnul Ion Jinga.
Pe relatia bilaterala Romania - Belgia, pe dimensiunea politica, principalul dosar aflat in atentia ambasadei este cel al cooperarii in cadrul Uniunii Europene. 5 dintre diplomatii ambasadei au ca responsabilitati in fisa postului chestiuni de pe agenda europeana.
In problematica UE, obiectivul principal imediat al Romaniei in 2006 a fost reprezentat de ratificarea de catre cele 8 instante parlamentare din Belgia a Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la UE. Astfel, ambasada a initiat o campanie sistematica de contacte ale Ambasadorului atat cu Presedintii diverselor adunari legislative (un Parlament federal bicameral si 6 Parlamente ale Regiunilor si Comunitatilor), cat si cu Ministrii-presedinti ai entitatilor federate, in vederea obtinerii sprijinului politic pentru derularea rapida a procedurilor de ratificare. Toate aceste intalniri au confirmat sprijinul interlocutorilor pentru ratificarea rapida a Tratatului, disponibilitatea lor de a interveni pentru fluidizarea etapelor procedurale, ca si pentru alertarea timpurie a reprezentantilor diplomatici romani asupra aspectelor considerate sensibile in cercurile politice din propriile entitati si sprijinirea acestora in adaptarea mesajului. Procesul de ratificare al TA a fost incheiat in cursul lunii octombrie 2006, odata cu transmiterea instrumentelor de ratificare catre statul depozitar al Tratatului, Italia.
O dimensiune importanta a diplomatiei publice, dezvoltata considerabil de ambasada in ultima perioada, o reprezinta antrenarea diasporei, in special din categoriile tinere si active in mediul institutional, universitar si de afaceri belgian, ca „factori de multiplicare" in campania de promovare a integrarii rapide a Romaniei in UE. In plus, in ultimii ani s-au organizat atat intrevederi cu participare deschisa tuturor romanilor care lucreaza in mediile europene (institutii, ONG-uri), dar si mici grupuri de reflectie pe probleme specifice. Ramanem in continuare deschisi dialogului cu „actorii romanii” din Bruxelles-ul european, atat pe baze individuale cat si pe baze institutionale.
Anul 2007 reprezinta momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, context in care Ambasada Romaniei in Belgia devine un important vector de comunicare atat pe relatia cu autoritatile federale si federate belgiene, cat si pe relatia cu celelalte ambasade ale statelor membre acreditate la Bruxelles. Nivelul excelent de cooperare cu partenerii belgieni in perioada pregatirii pentru aderare constituie o premisa pentru continuarea acestei cooperarii si in 2007. Experienta belgiana in accesarea fondurilor europene si influentarea mecanismelor de decizie la nivelul institutiilor europene poate fi deosebit de utila si actorilor descentralizati din Romania, in acest sens experienta celor aproape 300 de infratiri intre localitati din cele doua tari reprezentand un atu suplimentar.
Centrul Roman de Informare de la Bruxelles
Centrul Roman de Informare de la Bruxelles (www.roinfocentre.ro) este un instrument de comunicare pentru institutii publice, ONG-uri, think-tank-uri si mediul academic romanesc in mediul european de la Bruxelles. Centrul Roman de Informare isi desfasoara activitatea sub autoritatea Ambasadei Romaniei din Belgia, in coordonarea Ministerului de Externe din Romania.
Centrul este un furnizor de informatii despre Romania ca viitor stat membru UE, contribuitor de valoare al Uniunii. Centrul functioneaza ca un punct de networking si consultanta, cu rolul de a facilita parteneriatul intre institutii guvernamentale si nonguvernamentale romanesti si institutiile omoloage lor reprezentate la Bruxelles. Centrul ofera asistenta in organizarea de conferinte si intalniri, punand la dispozitie resurse informationale si publicatii despre Romania si identificand vorbitori pentru diverse evenimente organizate de alte institutii.
In prezent sunt 4 persoane (romani) care coordoneaza in Bruxelles activitatea acestui centru.

Stire preluata de la Euroactiv.ro