Romania si Bulgaria sarbatoresc un nou inceput ca membre UE
Focurile de artificii au luminat cerul in Bulgaria si Romania, cele doua tari de la Marea Neagra sarbatorind Anul Nou si intrarea in UE la 17 ani dupa caderea comunismului. Steagul albastru-auriu al UE a fost arborat in cadrul ceremoniilor organizate in Bulgaria si Romania de Anul Nou.
Aderarea celor doua natiuni, care si-au inceput drumul catre integrarea in UE in 1995, ridica numarul membrilor Uniunii la 27 si populatia acesteia la 490 de milioane, granitele sale intinzandu-se de la Oceanul Atlantic la Marea Neagra.
"Este ziua dreptatii istorice, deoarece bulgarii au fost intotdeauna bulgari ca spirit si identitate", a declarat Presedintele bulgar Georgi Parvanov luni (1 ianuarie), la o ceremonie de arborare a steagului UE din Sofia. "Bulgaria va fi un membru stabil, previzibil si consecvent al UE", a declarat el celor 2 000 de persoane prezente, printre care s-au numarat oficiali si diplomati, precum si Presedintele Parlamentului European Josep Borrell, Comisarul UE pentru Extindere Olli Rehn si ministrii de externe ai Austriei, Germaniei, Greciei si Romaniei.
In mesajul traditional adresat natiunii de Anul Nou, in ultimele minute ale anului 2006, Parvanov a afirmat ca intrarea Bulgariei in UE este un "moment divin", care isi "va gasi fara indoiala locul printre cele mai importante date din istoria noastra nationala".
"Un vis a devenit realitate astazi -- visul catorva generatii de bulgari care au dorit sa traiasca in pace si prosperitate, impreuna cu popoarele libere si democratice din Europa", a declarat Primul Ministru bulgar Serghei Stanisev miilor de petrecareti adunati in Piata Battenberg din Sofia.
Borrell, Rehn si alti oficiali UE au sosit la Sofia dupa ce au participat la festivitatile din Bucuresti. Aici, steagul albastru-auriu al Uniunii a fost arborat in cadrul unei ceremonii la care au participat Presedintele roman Traian Basescu si Primul Ministru Calin Popescu Tariceanu.
"A fost greu, dar am ajuns la capatul drumului", a afirmat Basescu. "Este drumul catre viitorul nostru", a afirmat presedintele, declansand aclamatiile miilor de persoane adunate in Piata Universitatii din Bucuresti. "Am ajuns in Europa. Bine ati venit in Europa."
Intr-un mesaj video preinregistrat, Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a salutat intrarea celor doi membri in familia UE.
"O data cu Romania si Bulgaria ni se alatura 30 de milioane de persoane, creand o Uniune de aproape jumatate de miliard de cetateni", a declarat Barroso. "UE este deja cel mai mare partener comercial din lume si ofera o multime de oportunitati cetatenilor si firmelor sale … Stim ca patrimoniul si cultura noastra vor deveni mai bogate prin admiterea a doi membri noi in familie".
Rehn a felicitat cele doua tari de la Marea Neagra pentru "reformele impresionante adoptate in consolidarea democratiei, modernizarea tarilor lor si sporirea eficientei si independentei sistemelor lor judiciare".
Intrarea Bulgariei si Romaniei nu inseamna ca reformele au luat sfarsit, intrucat cele doua tari adera la Uniune cu cele mai stricte conditii impuse vreodata unei natiuni. Ambele tari vor fi urmarite indeaproape si vor fi nevoite sa prezinte autoritatilor de la Bruxelles rapoarte din sase in sase luni pentru a dovedi progresul realizat in adoptarea reformelor cerute de UE, inclusiv in justitie si in lupta impotriva coruptiei.
Cu 7,7 milioane de locuitori, Bulgaria are dreptul la 661 mn euro in primul an de aderare. Romania, a carei populatie numara aproximativ 22 milioane de persoane, aceasta fiind a saptea natiune a UE ca marime, asteapta sa primeasca 1,7 miliarde euro in aceeasi perioada.
Sursa: Southeast European Times

Stire preluata de la Euroactiv.ro