Cautare avansata

Succese individuale romanesti in Bruxelles-ul european (8)


Cine sunt romanii care lucreaza si acumuleaza de ani buni experienta profesionala in Bruxelles-ul european? Succesul lor personal poate deveni unul global. Experti romani care locuiesc si isi desfasoara activitatea in Belgia, multi fiind direct implicati in activitatile specifice capitalei europene s-au organizat inca din 2003 sub egida Clubul "Romania - UE" Bruxelles (www.euro-club.org).

Continuam prezentarea romanilor care traiesc si lucreaza in Bruxelles-ul european.

Ana-Cristina COSTEA

S-a nascut in Bucuresti, lucreaza in Bruxelles din 2003, iar in prezent este Project Researcher la College of Europe & United Nations University Comparative Regional Integration Studies (UNU-CRIS)

„Intreaga mea activitate in Belgia, incepand din anul 2000, cand am sosit ca bursier la Universitatea Libera din Bruxelles, a fost dominata de interesul pentru integrarea europeana a Romaniei. Dupa Masteratul efectuat la Colegiului Europei din Bruges, am incercat sa mentin o legatura puternica cu Romania si in activitatea profesionala actuala, dezvoltand diferite proiecte de analiza politica si cercetare cu cooperare din tara. Vad aderarea la 1 ianuarie 2007 ca un eveniment deosebit de pozitiv care incununeaza un un numar important de reforme dificile ce au permis iesirea tarii noastre din tranzitie. In acelasi timp, aderarea este doar inceputul unui nou proces, acela de integrare, prin care Romania va trebui nu numai sa se adaptaze la regulile europene, dar si sa devina un „jucator” activ in diferitele politici europene, sa aduca un element propriu devizei europene de „unitate in diversitate”. Ma bucur ca prin activitatea Clubului „Romania-UE” putem contribui activ la dezbaterile privind acest viitor al Romaniei la Bruxelles.“

Dana POPP

S-a nascut in Bucuresti, este in Bruxelles din anul 2003 si lucreaza ca European Affairs Officer la Sony Europe. In prezent este vice-presedinte al Clubului „Romania-UE”.

„Fiind pasionata de afacerile europene si comunicare, de la inceputul studentiei in care am colindat Europa ca membru in conducerea Asociatiei europene a studentilor in relatii publice (PRIME), am venit in Belgia in 2003 cu o bursa pe studii politice europene la Universitatea Libera din Bruxelles. Mi-am dat seama imediat ca acesta este locul unde vreau sa raman. Apreciez in mod deosebit mediul multiculural si multilingvistic al Bruxelles-ului european unde am avut oportunitatea sa lucrez atat in domeniul privat, intr-o firma internationala de consultanta si in mediul corporativ, cat si in institutiile europene, printr-un stagiu la Comisia Europeana.

Am incercat intotdeauna sa promovez o imagine reala a Romaniei in afara tarii, cu defectele dar si calitatile pe nedrept ignorate. Avem norocul ca in Bruxelles Romania sa fie apreciata din prisma oamenilor care isi desfasoara activitatea aici in diverse domenii legate de problemele europene, si nu din atitudinea inclinata spre senzational a mass mediei europene. Deschiderea cu care cei de aici sunt dispusi sa ne aprecieze pentru ceea ce suntem este pe departe cel mai important avantaj. Personal, am fost incantata sa gasesc in Bruxelles o comunitate de romani deja inchegata si dornica de a face, in putinul timp liber, tot posibilul pentru crearea unei imagini favorabile a Romaniei. Cred ca am reusit sa facem acest lucru prin intermediul Clubului „Romania-UE” si cu siguranta nu ne vom opri aici.

Romania are acum, la inceput de drum european, ocazia de a distruge stereotipurile. Avem un avantaj de imagine deosebit, prin faptul ca extinderea UE din 2007 este a Romaniei si a Bulgariei, nu a „celor 10”. Provocarea este de a ii face pe europeni sa ne aplaude, nu sa ne critice, acum ca suntem in lumina reflectoarelor. Nu putem face acest lucru decat prin eforturile cat de mici ale fiecaruia dintre noi si printr-o atitudine politica matura si consecventa din partea autoritatilor romane.

Nelu NEACSU

S-a nascut la Zarnesti (judetul Brasov), este in Bruxelles din 2004, in prezent reprezentantul Uniunii Nationale a Patronatelor din Romania (UNPR) la Bruxelles.

„In mod cert, integrarea Romaniei in Uniunea Europeana reprezinta o oportunitate, fiecare agent economic din Romania devenind implicit un actor european in masura in care isi armonizeaza interesele si politicile proprii cu interesul comunitar, dar depinde numai de noi cum stim sa fructificam acest lucru, sa ne organizam inteligent si sa facem afaceri la nivel european.”

Oana UIOREAN

S-a nascut la Aiud, lucreaza in Bruxelles din 2004, in prezent fiind Account Manager la Grayling Political Strategy

„Activitatea mea in cadrul companiei pentru care lucrez implica promovarea intereselor clientilor nostri la nivelul politic si decizional al Uniunii Europene, incepand cu identificarea obiectivelor, dezvoltarea strategiei, pana la implementarea acesteia prin lobby direct. Sectoarele in care sunt specializata sunt protectia consumatorului, mediul inconjurator, sanatate, precum si ICT. Un numar tot mai mare dintre clientii pe care ii reprezint incep sa aiba interese in Romania. In general, aderarea Romaniei este vazuta ca un pas pozitiv de catre mediile de afaceri cu care am contacte. In timpul liber sunt, de asemena, activa ca si jurnalist independent, publicand pe teme culturale si de stil de viata in diferite publicatii europene.” 

Stefan ACSINTE

S-a nascut la Vaslui, lucreaza in Bruxelles din 2005, in prezent avocat la firma Arnold & Porter LLP.

„Am devenit unul dintre numerosii ambasadori ai Romaniei la Bruxelles in urma cu un an si am incercat sa ma mentin la inaltimea acestui rol indiferent de circumstante sau de context. Cred ca imaginea Romaniei va juca in continuare un rol extrem de important in odiseea europeana tarii noastre si consider ca numai prin perseverenta aceasta imagine poate fi imbunatatita. E timpul ca toate complexele de inferioritate sa dispara, dar nu prin a fi inlocuite cu referiri la „cei mai viteji si mai drepti dintre traci". Barierele sfaramate pe 1 ianuarie 2007 subzista in mintile si inimile multor cetateni europeni, iar provocarea consta in a schimba perceptia asupra tarii noastre nu prin pusee de mandrie patriotica ancorate in istorie, ci prin exemple actuale de pragmatism, seriozitate si profesionalism. Felicitari Uniunii Europene pentru alegerea facuta de a primi Romania in randul tarilor membre!”

Cleopatra RUSU

S-a nascut la Craiova, este in Bruxelles din 2005, fiind experta independenta pe proiecte europene.

„In cadrul „Clubului Romania-UE” am participat la organizarea de conferinte si redactarea de studii pe teme europene, prin analiza si elaborarea documentelor relevante in formularea acestora. Consider ca eforturile Romaniei nu s-au incheiat odata cu aderarea la Uniunea Europeana, adoptarea acquis-ul comunitar nefiind suficient pentru dezvoltare iar, Romania putand inca aduce contributii valoroase si credibile la constructia institutionala si culturala a Europei. Romania isi va aduce de acum inainte aportul la crearea unei piete interne mult mai dinamice, unei zone de pace de-a lungul intregii Europe, la cresterea rolului UE si al influentei sale in lume.”


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

EurMonitor Guvernare: Leonard Orban - 'Nu avem nevoie de anticipate in 2007'
In Romania nu ne confruntam cu o instabilitate politica / Theodor Stolojan a lansat sigla si s...

Tariceanu: "Romania poate recupera decalajele fata de UE in 20 ani"
Romania va avea nevoie de 20 de ani sa ajunga din urma statele membre ale Uniunii Europene, in...

Germania se pregateste sa preia presedintia UE
Resuscitarea constitutiei muribunde a UE, stabilizarea Balcanilor de Vest si continuarea discu...

Ne alaturam familiei UE
La 1 ianuarie 2007, UE intampina doua noi state membre si 30 de milioane de noi cetateni. Se i...

Gazprom da din nou frisoane Europei
Polonia si Germania risca sa treaca printr-o criza a gazelor naturale, din cauza neintelegeril...