Cautare avansata

Guvernul are strategie de post-aderare


Guvernul a elaborat un proiect de strategie de post-aderare a Romaniei. Primul-ministru a anuntat in plenul Parlamentului, in luna decembrie, ca forma finala a strategiei va fi adoptata doar in urma unei dezbateri publice, menita sa permita partidelor politice si societatii civile sa-si aduca contributia la acest document. Documentul a fost trimis partidelor pentru analiza.

Link: Proiectul documentumentului de strategie postaderare (.pdf)

Strategia urmareste, in principal, sa contureze doua optiuni fundamentale pentru Romania. In primul rand, se defineste modul in care tara noastra se raporteaza la viitorul Uniunii Europene. In al doilea rand, strategia incearca se creioneze un model de dezvoltare a Romaniei. Viziunea strategiei este ca, in anul 2013, Romania sa fie stat cu un standard ridicat de dezvoltare si un partener credibil in spatiul european.

Strategia este un document politic general, care propune solutii strategice. Detalierea actiunilor din diferite domenii se face prin strategii si planuri de actiune sectoriale. Unele dintre ele sunt deja adoptate, precum Cadrul national strategic de referinta – document care vizeaza gestionarea fondurilor comunitare post-aderare, Strategia de politica industriala, Strategia de dezvoltare rurala. Altele sunt elaborate si urmeaza a fi adoptate, precum Programul national de reforma – document programatic care prezinta modul in care Romania pune in aplicare Strategia Lisabona, Programul de convergenta – care contureaza etapele care vor fi parcurse pentru adoptarea monedei euro.

De ce o strategie de post-aderare?

O strategie de post-aderare este necesara pentru ca Romania sa poata beneficia la maximum de oportunitatile statutului de membru al Uniunii Europene si pentru a reduce vulnerabilitatile. De asemenea, adoptarea de catre clasa politica a unei strategii post-aderare confera credibilitate si predictibilitate Romaniei in relatia cu partenerii europeni.

Ce model de dezvoltare a Romaniei propune strategia de post-aderare?


Pregatirea pentru aderare a necesitat reforme structurale, legislative si institutionale, restructurare economica si sociala. Dupa 1 ianuarie 2007, Romania are nevoie de mentinerea pe o perioada cat mai lunga a cresterii economice rapide, echilibrate si durabile, de institutii puternice si eficiente, de un sistem legislativ coerent si de un sistem fiscal predictibil.

De aceea, dezvoltarea corelata a infrastructurii fizice si a capitalului uman este cea mai eficienta abordare care poate permite o competitivitate maxima a economiei romanesti.  Infrastructura fizica include investitii in transporturi, mediu, telecomunicatii si energie. Acestea genereaza crestere economica si conduc la dezvoltarea de activitati economice conexe. Investitiile in capitalul uman se refera la educatie, formare profesionala pe toata durata vietii, consolidarea relatiei cercetare – dezvoltare – inovare, politici de sanatate publica, politici sociale si ocupationale moderne si eficiente. Acestea asigura durabilitatea pe termen mediu si lung a cresterii economice, deoarece o populatie educata si sanatoasa este performanta si adaptabila la contextul economic din Uniunea Europeana si de la nivel global.

In plus, absorbtia fondurilor comunitare constituie un obiectiv in sine al strategiei post-aderare. Aceste fonduri vor contribui semnificativ la recuperarea decalajelor fata de nivelul de dezvoltare din statele membre UE.

Aprofundarea integrarii europene la nivel national este esentiala deoarece statutul de membru UE nu presupune automat maximizarea beneficiilor aderarii.

Cum vede Romania viitorul Uniunii Europene?

Strategia de post-aderare sustine pozitionarea Romaniei de partea statelor membre care sunt in favoarea unei Uniuni Europene cat mai puternice din punct de vedere politic, nu numai economic, o Uniune care sa poata fi un actor de prima marime la nivel global. In acest context, Romania militeaza pentru adoptarea Tratatului Constitutional, ratificat deja prin Tratatul de Aderare. De asemenea, Romania se pronunta pentru continuarea procesului de reflectie si de ratificare a Tratatului Constitutional si fluidizarea procesului decizional.

Din punct de vedere al comportamentului sau in cadrul Uniunii, strategia de post-aderare subliniaza ca Romania trebuie sa fie un stat membru care respecta regulile jocului, nu unul problema.

Individualizarea si promovarea profilului de tara


Un alt aspect pe care Romania trebuie sa il aiba in vedere este individualizarea si promovarea unui profil de tara clar si pregnant, axat pe cel putin doua componente esentiale: identitatea culturala nationala si produsele economice specifice atractive pentru piata europeana.

Departamentul Purtatorului de cuvant al Guvernului

Sursa: Eu-Ro Newsletter-ul Guvernului Romaniei




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Retur cu bicicleta Politicii Agricole Comune (PAC)
Conform metaforei preferate a premierului belgian, Guy Verhofstadt, integrarea europeana, ca s...

"Actori romani" in Bruxelles-ul european (1)
Integrarea Romaniei in UE se va desfasura intr-un context semnificativ diferit in comparatie c...

Orban si Kuneva, oficial comisari europeni
Leonard Orban si Meglena Kuneva au fost numiti oficial, comisari europeni, dupa aderarea Roman...

Europenii saluta Romania
Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 a fost salutata de numerosi oficiali...

Comparatie privind situatia economica a statelor din UE
Biroul de Statistica al Uniunii Europene, Eurostat, a dat deja publicitatii primele date compa...