EurMonitor Integrare: Ucraina a inaugurat canalul Bastroe, MAE cere dovezi
Ucraina a inaugurat canalul Bistroe, MAE cere dovezi / De 9 mai, declaratii acide in spatiul ex-sovietic / Negociatorii turci si europeni doresc sa accelereze discutiile de aderare inainte de 1 iulie / Reprezentantul UE Lehne declara ca a inceput elaborarea noii rezolutii a ONU privitoare la Kosovo / Procurorul-sef al Bulgariei promite investigarea rapida a scandalului de coruptie / UE cere formarea rapida a unui guvern pro-european in Serbi / Paris: Noi manifestatii anti-Sarkozy / Comisia Europeana va opri procesul de penalizare a Germaniei
In timp ce Guvernul ucrainean a anuntat deschiderea canalului Bistroe, MAE declara ca informatia "nu este confirmata inca oficial". Reprezentantii Kievului sustin ca traficul pe noul canal de navigatie construit in Delta Dunarii a inceput deja, dupa patru ani de munca intesa, dar si de dispute cu Romania, mai multe institutii internationale si grupuri ecologiste. Informatia a fost facuta publica de postul ucrainean de televiziune ICTV, citat de BBC Romania.
O parte a acestui canal este controversatul canal Bastroe, un proiect care a fost completat cu largirea albiei bratului Chilia. Bucurestiul a protestat in mod constant fata de construirea canalului, precizand ca acesta va afecta in mod negativ mediul din Delta Dunarii.
Romania a fost sustinuta de mai multe grupuri ecologiste internationale, printre care s-a numarat si Fondul Mondial pentru Natura.
In ciuda avertismentelor primite, autoritatile de la Kiev au continuat lucrarile. In prezent, constructorii ucraineni sustin ca au incheiat o etapa prin adancirea canalul pana la 5 metri. Ucrainenii si-au propus ca adancimea canalului Bistroe sa fie de circa 8,5 metri, fata de 7 metri, cat au canalele Sulina sau Dunare-Marea Neagra.
MAE nu confirma deschiderea oficiala a canalul Bistroe
Ministerul Afacerilor Externe a anuntat printr-un comunicat ca "informatia conform careia canalul ucrainean Dunare-Marea Neagra ar fi fost in mod oficial redeschis navigatiei in data de 8 mai 2007 nu este confirmata inca oficial. Potrivit Ministerului Transporturilor de la Kiev, navigatia a fost reluata, in regim experimental, pe data de 27 aprilie".
Articol complet la HotNews.ro
=====
De 9 mai, declaratii acide in spatiul ex-sovietic
Rusia a marcat, miercuri, 62 de ani de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial in stilul traditional, cu o parada militara de anvergura.
Mai putin obisnuit a fost insa discursul presedintelui Putin, care a continut critici acide la adresa unor vecini ai Rusiei, acuzati ca profaneaza monumentele dedicate soldatilor sovietici.
Declaratia survine la scurt timp dupa incidentele din Estonia si intr-un moment cand rolul Rusiei in cel de-al doilea razboi mondial a devenit subiect de dezbatere in statele foste sovietice.
9 Mai este ziua in care natiunea rusa isi aminteste de cei 25 de milioane de cetateni sovietici, militari sau civili, care au murit in razboi.
Insa viziunea Rusiei a inceput sa se bata cap in cap cu ceea ce se intampla in statele est europene si foste sovietice, unde are loc un proces de reconsiderare a razboiului.
Estonia acuzata de “profanare”
In discursul sau de miercuri, presedintele Putin a ales sa critice decizia Estoniei de a muta Memorialul Soldatului Sovietic din centrul Talinn-ului, intr-un cimitir obisnuit.
Articol complet la BBC
-----
PE solidar cu guvernul eston
Presedintele Parlamentului European, Hans-Gert P