Noua strategie comunitara in domeniul energiei
Comisia Europeana a trasat bazele unei politici comunitare in domeniul energiei, avand ca instrumente lupta impotriva incalzirii climatice, stimularea concurentei si reducerea dependentei energetice a Uniunii Europene, pe fondul unor noi tensiuni cu Rusia.
Executivul european considera ca tarile dezvoltate, in frunte cu cele 27 de state membre ale Uniunii, ar trebui sa-si fixeze ca obiectiv reducerea cu 30 la suta a emisiilor lor de gaze cu efect de sera in cadrul unui nou acord international care sa urmeze actualului Protocol de la Kyoto, ce expira in 2012.
Comisia va pleda pentru economii serioase la energie si mai ales pentru investitii in energiile regenerabile (electricitate, biocarburanti), a caror pondere va ajunge la 20 la suta pana in 2020. Comisia pledeaza de asemenea, dar intr-o maniera prudenta si indirecta, pentru energia nucleara, enumerandu-i avantajele din punct de vedere ale costurilor, emisiilor de dioxid de carbon si independentei. Energia nucleara, folosita cel mai intens de Franta, reprezinta 30 la suta din productia electrica a UE si este prezenta in 15 dintre cele 27 state membre.
Sursa: Deutsche Welle
Premierul britanic Tony Blair a salutat propunerea Comisiei Europene.
"Comisia Europeana a prezentat propuneri foarte importante, atat pentru schimbarea climatului cat si pentu securitatea energetica."
"Este crucial ca, pe termen lung, sa ne asiguram independenta energetica, acesta fiind un obiectiv prioritar al deceniilor viitoare. Daca nu, vom plati un pret foarte dureros", spune el.
Alte tari, precum Franta si Germania au primit cu rezerve o anumita parte a planului responsabililor de la Bruxelles, care prevede separarea sectoarelor de productie si distributie a energiei, pentru a se evita formarea unor corporatii capabile sa controleze fluxul energetic in totalitatea sa.
Comisia Europeana a subliniat ca planurile sale sunt dependente de actiuni similare din partea Statelor Unite si si-a exprimat speranta ca Washingtonul va deveni cu mult mai activ in ceea ce priveste combaterea incalzirii globale.
Miscarile ecologiste au salutat planul Comisiei, desi unele dintre ele au avertizat ca acesta nu merge suficient de departe si nu va avea efectul scontat.
In schimb unele organizatii care reprezinta mediul de afaceri au afirmat ca dezvoltarea economica a continentului va avea de suferit de pe urma acestor proiecte.
Articol complet la BBC
Link: EurActiv.com - EU energy blueprint puts onus on climate change and renewables

Stire preluata de la Euroactiv.ro