Cautare avansata

"Actori romani" in Bruxelles-ul european (4) Astazi: Comisarul european desemnat de Romania


Integrarea Romaniei in UE se va desfasura intr-un context semnificativ diferit in comparatie cu cel al negocierilor de aderare si, din aceste motive, structurile si organismele de reprezentare a intereselor Romaniei in cadrul UE vor trebui sa se adapteze noilor provocari. Clubul "Romania-UE" Bruxelles (www.euro-club.org) si-a asumat responsabilitatea de a alcatui un mic "ghid" al "actorilor romani in Bruxelles-ul european".

'Ghidul' incearca sa prezinte, schematic, 'poza' romanilor din Bruxelles-ul european.

Comisarul european desemnat de Romania

Una dintre conditiile esentiale pentru ca o persoana sa fie comisar european este deplina sa independenta fata de interesele nationale. Conform textelor legale comunitare, primul paragraf al art. 213 TUE (fost articol 157 TCE) prevede alegerea comisarilor europeni „pe baza competentei lor generale si care ofera toate garantiile de independenta", iar paragraful al doilea al aceluiasi articol arata ca „membrii Comisiei isi exercita functiile in deplina independenta, in interesul general al Comunitatii".

In prezent, fiecare stat membru nominalizeaza o persoana pentru pozitia de comisar european. Fiecare membru al Comisiei Europene (http://ec.europa.eu/) trebuie sa indeplineasca unele cerinte definite foarte general: nationalitate, competenta si independenta – cea din urma fiind, de departe, cea mai importanta. Membrii Comisiei nu pot, pe timpul mandatului lor, sa exercite nici o alta activitate profesionala, remunerata sau nu.

Comisarii europeni au CV-uri care seamana in multe privinte: ei au avut deja responsabilitati insemnate in propriile tari, fiind ministri ori secretari de stat la Externe sau la Integrare. Multi dintre ei au fost, de asemenea, reprezentanti ai propriilor tari la Conventia privind viitorul Europei sau au avut stagii de ambasadori sau delegati pe langa UE. Dintre cei 27 de comisari europeni, 3 sunt fosti prim-ministri, 4 ministrii afacerilor externe, 3 ministri de finante, 4 ministri pentru Europa, 8 alti ministri, 1 membru al Parlamentului European si 4 membri parlamentari. Observam ca marea majoritate sunt afiliati partidelor de guvernamant in fiecare tara: 8 European Peoples Party (EPP), 7 European Socialist Party (PES), 7 Alliance of Liberals and Democrats for Europe (ALDE), 1 Green, 1 Union for Europe of the Nations Group (UEN) si 3 independenti. Trebuie observat, de asemenea, ca din Comisia Europeana fac parte 9 femei, ceea ce reprezinta o treime din totalul membrilor.

Guvernul Romaniei l-a nominalizat pe Leonard Orban, fost negociator sef in cadrul negocierilor de aderare, candidatura aprobata si de presedintele Comisiei Europene, care a propus ca Orban sa ocupe portofoliul de „multilingvism”. In cabinetul lui Orban intalnim doi romani: Viorel Serbanescu si Ioana Gligor.


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Slovenia: nemultumiri si mandrie dupa trecerea la euro
In Slovenia, trecerea la moneda euro nu a multumit pe toata lumea. Exista plangeri facute de c...

Taxa anti-UE, la Giurgiu
Achitarea taxelor de tranzit si de ecologizare, de catre transportatori si autoturisme a fost ...

Merkel strange relatia UE- SUA
Angela Merkel s-a aflat la Washington mai degraba in postura noii functii europene decit in ce...

Britanicii ne invadeaza piata imobiliara
Dupa ce au profitat de ofertele convenabile de pe pietele imobiliare din Spania, Grecia, iar m...

CE indeamna la declansarea unei "noi revolutii industriale"
Comisia Europeana va prezenta saptamana viitoare un proiect care face apel la "realizarea unei...