Reactii europene pozitive, teama in Turcia, dupa victoria lui Sarkozy
In timp ce Angela Merkel, George Bush si Tony Blair i-au adresat felicitari lui Sarkozy pentru victoria sa in cursa prezidentiala, in Turcia predomina un sentiment de teama, deoarece victoria acestuia ameninta sa influenteze negativ negocierile de aderare ale Turciei, oricum tensionate. [EurActiv]
Victoria lui Sarkozy in turul final al alegerilor prezidentiale din Franta, pe 6 mai 2007, s-a aflat in mod evident si in asentimentul conservatorilor de la conducerea CE, optiune datorata sustinerii pe care acesta a acordat-o reformei economice si intentiei sale de a veni rapid cu solutii la problema constitutionala a Europei, dupa ce electoratul francez a respins noul tratat UE la referendumul din 2005.
Totusi, parerile liderilor europeni referitoare la consecintele pe care acesta victorie le va avea asupra destinului UE si asupra intregii lumi, raman impartite.
Economia
Sarkozy este privit de catre europeni ca fiind capabil sa continuie reforma necesara redresarii economiei franceze, incluzand anularea programului de 35 de ore de lucru pe saptamana. Totusi, declaratiile sale protectioniste recente, in care a declarat ca va apara Franta impotriva companiilor straine si a invocat cresterea aprecierii euro in detrimentul economic al Frantei, au atras dezamagirea Comisiei si a Bancii Centrale Europene.
Adresandu-se sustinatorilor sai dupa alegeri, acesta a avertizat aspura faptului ca UE nu trebuie sa devina un „cal Troian” al neajunsurilor globalizarii.
Tratatul UE
Sarkozy a sustinut timp indelungat inlocuirea vechii constitutii cu un mini-tratat. Acest nou „instrument” – creat in principal pentru eficiantizarea luarii deciziilor la Bruxelles si pentru a preveni impasul (in crestere) datorat birocratiei in cadrul celor 27 de state membre, nu ar constitui un subiect pentru un nou referendum.
Legaturi transatlantice
Victoria lui Nicolas Sarkozy, supranumit de multe ori de catre rivalii sai Sarko-americanul, constituie o mare usurare pentru Washington, dupa ani de relatii tensionate cu fostul presedinte Jacques Chirac datorate in principal razboiului din Irak.
Intr-un discurs care a avut loc dupa aflarea rezultatelor, Sarkozy a afirmat, referitor la SUA: „Pot conta pe prietenia noastra.”. La care a adaugat: „Doresc sa le transmit faptul ca Franta le va fi intotdeauna alaturi. Totusi, doresc sa subliniez ca prietenia inseamna si faptul de a accepta pararea celuilalt, chiar daca este diferita de a ta. O mare natiune, precum SUA, nu ca ar putea opri lupta impotriva incalzirii globale, ci are datoria sa preia conducerea in aceasta lupta, deoarece este in joc soarta intregii umanitati”.
Victoria lui Sarkozy reprezinta insa o veste nefericita pentru Turcia, ca stat candidat la UE . Presedintele francez se opune extinderii UE, argumentand prin faptul ca ar diminua identitatea europeana si ar transforma UE intr-o institutie din ce in ce mai ineficienta.
Mai mult decat atat, acesta a subliniat: „Chiar daca Turcia este o tara laica, se afla totusi in Asia Mica. Refuz sa le explic scolarilor francezi de ce Europa se va extinde brusc pana la granita cu Irak-ul si Siria. ”
Extindere si imigrare
In schimb, Sarkozy isi exprima acordul privind crearea unei “Uniuni Mediteraneene”, condusa de UE care ar include Turcia si alte state musulmane din nordul Africii, si care isi propune sa rezolve imigratia si saracia. „Franta si Africa vor „decide impreuna asupra unei politici privind imigrarea.” a afirmat acesta, desi multi cred ca Sarkozy ar putea inaspri legislatia privind imigrarea, lucru care ar incuraja expulzari in masa.
Reactii
„Desfasurarea alegerilor in Franta au fost urmarite cu mare interes de catre toata Europa, deoarece Franta inseamna mult pentru Europa”, a afirmat Presedintele Comisiei Jose Manuel Barroso. „Franta a fost intotdeauna in centrul politicii europene, si o Europa puternica are nevoie de o Franta europeana,” a declarat acesta, adaugand faptul ca „ i-a acordat mare incredere lui Nicolas Sarkozy privind rolul sau in rezolvarea problemei institutionale. ”
Cancelarul german Angela Merkel, care detine inca presidentia UE , l-a felicitat pe Sarkozy pentru victoria sa convingatoare in alegeri, adaugand: „Intr-unul dintre cele mai importante momente pentru Europa, este important ca legatura stransa de incredere si cooperare intre Germania si Franta sa continue. ”
Primul Ministru britanic, Tony Blair l-a felicitat telefonic pe Sarkozy; de asemenea, Primul Ministru socialist al Spaniei, Jose Luis Rodriguez Zapatero l-a apreciat ca pe un „politician cu personalitate puternica ”, „cu o viziune de dreapta moderna si deschisa”, care va ajuta Franta „sa isi recapete increderea in propriile resurse si sa se mentina printre statele-lider in Europa secolului 21. ”
Primul Ministru turc, Recep Tayyip Erdogan si-a exprimat speranta ca alegerile castigate de Sarkozy sa nu afecteze relatiile franco-turce. „Nu dorim sa auzim declaratii legate de relatiile noastre bilaterale sau de aderarea noastra la UE, asemenea celor exprimate de domnul Sarkozy pe parcursul campaniei sale electorale, ” a afirmat acesta. „Insa este important sa vedem felul in care va actiona.”
Linkuri:
EurActiv.com:
- Acest articol in engleza
- Acest articol in franceza
Articole de presa:
- Associated Press: Bush, Blair congratulate Nicolas Sarkozy
- La Tribune: F