Rezultatele referendumului dezbina partidele
Traian Basescu, castigator la referendum / Referendumul in presa internationala / Barroso saluta victoria lui Basescu / Portretul robot al cetateanului care a votat NU / Romanii, umiliti la cozi / Alianta anti-Basescu a ramas pe janta / Orban da semnalul iesirii PNL de la guvernare / Efectul 75%: razboi civil in tabara invinsilor.
Traian Basescu, castigator la referendum
Biroul Electoral Central a dat publicitatii, duminica la ora 19.00, rezultatele partiale ale referendumului pe tema demiterii presedintelui Traian Basescu.Prezenta la urne a fost de 44,04% din totalul cetatenilor cu drept de vot. 74,3% dintre acestia au impotriva demiterii lui Traian Basescu in functie, iar 24,9% - pentru.Rezultatele se bazeaza pe centralizarea voturilor de la 17270 sectii de votare din totalul de 17480, aproape 98,8%.Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca romanii "i-au dat o a doua sansa lui Traian Basescu" si ca va respecta aceasta decizie, colaborand cu presedintele.
Articol complet la BBC
Referendumul in presa internationala
Rezultatul referendumului este tratat si de presa internationala. Cotidianul francez de dreapta Le Figaro noteaza ca voturile romanilor "l-au curatat" pe Basescu de toate acuzatiile aduse de partidele politice, insa - noteaza ziarul - "razboiul nu s-a sfarsit inca": presedintele trebuie sa lucreze cu o opozitie care este dura si foarte hotarata. Si cotidianul spaniol de stanga El Pais mentioneaza ca victoria lui Traian Basescu nu reprezinta sfasitul crizei care a "paralizat" Romania. Publicatia aminteste, totodata, de raportul Transparency International, potrivit caruia Romania este tara cea mai corupta din Uniunea Europeana.
Articol complet in Deutsche Welle
Barroso saluta victoria lui Basescu
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a felicitat, azi, pe presedintele Traian Basescu dupa succesul obtinut la referendumul de ieri. "Sper ca acest rezultat va permite Romaniei, in calitate de membra cu drepturi depline a Uniunii Europene, sa avanseze pe calea reformelor , in special in domeniul justitiei si al luptei impotriva coruptiei", a precizat Barroso intr-un comunicat. Responsabilul european a reiterat ca Romania are nevoie de un mediu politic si juridic stabil, iar toti "actorii" de pe scena politica trebuie sa actioneze impreuna pentru cresterea economica si dezvoltarea sociala a tarii.
Deutsche Welle
Portretul robot al cetateanului care a votat NU
Directorul INSOMAR, Bogdan Teodorescu, a estimat ca se asteapta la confirmarea unei participari de aproape 50 la suta, cu aproximativ 6,2 milioane de optiuni exprimate in favoarea lui Traian Basescu. in 2004, Basescu castiga alegerile prezidentiale cu 51,23 % din sufragii, prin contabilizarea a 5.126.794 de voturi in favoarea sa. Analizat pe regiunile istorice, Basescu a obtinut cele mai multe voturi in Banat (83%), urmat de Dobrogea (79%), Crisana-Maramures (78%), Bucuresti (74%), Transilvania (74%), Muntenia (73%), Oltenia (73%), Moldova (72%).
Articol complet in Adevarul
Romanii, umiliti la cozi
Peste 500 de romani din Spania, care sambata nu au reusit sa voteze pana la ora inchiderii urnelor, au rupt poarta Ambasadei Romaniei din Madrid si au navalit in curtea institutiei pentru a-si exercita prin forta un drept garantat de Constitutie. Au strigat „Hotii, hotii”, pana cand scutierii spanioli au intervenit pentru a restabili ordinea si scandalul s-a domolit. In Castellon, unde lucreaza aproximativ 40.000 de romani, s-au format cozi imense, iar cetatenii nostri s-au plans de „urnele prea mici” si „numarul mic al membrilor din comisii”. De altfel, in mai multe centre de votare din strainatate au fost semnalate incidente care au facut ca romanii sa astepte in fata consulatelor ore in sir si sa formeze aglomeratii pe strazile unde au fost amplasate sectiile.In Melbourne, Australia, s-au terminat buletinele de vot inainte de inchiderea urnelor.
Articol complet in Evenimentul Zilei
Alianta anti-Basescu a ramas pe janta
Traian Basescu a spart partidele in bucati. Coalitia anti-Basescu s-a pulverizat dupa ratarea obiectivului comun, demiterea presedintelui. Partidele aliate isi arunca unul altuia vina esecului. Corneliu Vadim Tudor il acuza pe Geoana ca a „gestionat prost” campania, pesedistii ii acuza pe liberali de „tradare”. Liberalii se acuza intre ei ca nu au pus osul la munca, iar in PSD, liderul Grupului de la Cluj, Ioan Rus, vine astazi in Bucuresti pentru a-i cauta pe cei „responsabili” de cel mai rasunator esec electoral pesedist din ultimii ani. Pe acest fundal, propunerea lui Ludovic Orban privind intrarea PNL in opozitie da startul unei noi crize politice, mai puternica decat cea privind suspendarea presedintelui.
Articol complet in Gandul
Orban da semnalul iesirii PNL de la guvernare
Vicepresedintele liberal Ludovic Orban a declarat duminica la pranz ca PNL Bucuresti va propune conducerii partidului iesirea de la guvernare si trecerea in opozitie. Orban intentioneaza sa propuna luni, in Biroul Politic Central, convocarea Delegatiei Permanente a PNL care sa ia o decizie pentru viitorul partidului. Potrivit unor surse HotNews.ro, Ludovic Orban doreste sa-l inlature pe Calin Popescu Tariceanu si sa preia conducerea PNL.
Crin Antonescu a refuzat sa comenteze propunerea lui Orban, in timp ce Norica Nicolai a declarat pentru HotNews.ro ca nu doreste iesirea de la guvernare. Apele sunt la fel de agitate si in PSD, vicepresedintii partidului condus de Geoana, Victor Ponta si Liviu Dragnea, amenintand cu demisia in cazul in care vinovatii pentru esecul de la referendum nu vor fi pedepsiti.
Articol complet la HotNews.ro
Efectul 75%: razboi civil in tabara invinsilor
Victor Ponta ameninta cu demisia. Tot el zice ca „generalii“ PSD si-au dovedit incompetenta. Ilie Sirbu spune ca PSD trebuie sa intre la guvernare. Vasile Dincu vorbeste de alegeri anticipate. Viorel Hrebenciuc invita la calm, dar ar fi de acord cu intrarea PSD la guvernare. Liderii pesedisti au intrat in trepidatie. Se cauta vinovati. Pe de alta parte, se fac planuri de viitor. O noua majoritate parlamentara. Sau alegeri anticipate. Sau pastrarea actualei configuratii politice pina dupa europarlamentarele din toamna. Sedinta de azi a conducerii PSD se anunta una cu scantei.
Articol complet in Cotidianul

Stire preluata de la Euroactiv.ro