Romania, total vulnerabila la E-uri
In Romania, aditivii alimentari nu pot fi depistati in laboratoare. Determinarea prezentei sau concentratiei aditivilor va fi obligatorie peste sase luni. Desi vor fi absolut necesare dupa 1 ianuarie 2007, infiintarea unor asemenea laboratoare este foarte costisitoare.
"Numai aparatura necesara costa citeva milioane de euro, la care se adauga acreditarea laboratorului si a fiecarei analize.
"Acreditarea inseamna alte citeva zeci de mii de euro. Punerea la punct a unui laborator costa intr-adevar foarte mult, dar va fi foarte profitabil, pentru ca dupa aderare va trebui sa monitorizam strict prezenta aditivilor in alimente", a precizat Gheorghe Mencinicopschi, directorul general al Institutului de Cercetari Alimentare.
260 de aditivi
Infiintarea unor laboratoare este necesara intrucit cele existente in Romania pot efectua analize doar pentru determinarea E-urilor mai simple. "Laboratoarele noastre nu pot efectua orice analiza, deoarece nu au dotarile necesare unor determinari complicate