Cautare avansata

Romania urca 11 locuri in topul mondial al competitivitatii economice


Romania are inca probleme in ceea ce priveste competitivitatea economica, fiind situata pe locul 44 din 55 de tari evaluate, in acest an, de un studiu al centrului de business IMD din Lausanne, Elvetia, informeaza AP, citata de Rompres.

Perceptia autorilor studiului asupra competitivitatii economice a Romaniei este insa una optimista, dat fiind ca tara noastra, care a acumulat un punctaj de 47,2, a urcat de pe locul 49, pe care se clasa anul trecut, conform aceluiasi studiu.

Pe primul loc s-au clasat Statele Unite (99,1 puncte), pe doi Singapore, dupa ce anul trecut a fost pe locul trei iar pe locul trei a cazut Hong Kong. Germania a urcat pe locul 16, dupa ce anul trecut a fost pe locul 25, iar Marea Britanie s-a mentinut pe locul 20. Japonia a coborat pe locul 24 de pe locul 16 iar Franta a urcat pe locul 28 de pe pozitia 30 ocupata anul trecut.

Dintre tarile care au aderat in ultimii ani la Uniunea Europeana, cel mai bine plasata este Lituania, care s-a clasat pe 31 si Cehia pe 32, in coborare de pe 28. Ungaria s-a mentinut pe locul 35, Bulgaria pe 41 iar Ucraina pe locul 46.

Topul competitivitatii economice a fost realizat in functie de 323 de criterii, printre care performantele economice, administrative si sociale (infrastructura, educatie, sanatate, tehnologie).

Expertul in probleme de competitivitate St. Garelli, autorul studiului, arata, intre altele, ca actuala batalie se da intre Statele Unite si restul lumii, facandu-se simtita o modificare a balantei internationale: „Puterea economica si comerciala se muta in noi tari: China, Rusia si India au adunat, impreuna, rezerve valutare in valoare de peste 1700 miliarde USD. Companii locale din Asia de Sud-Est, India, China, Rusia si tarile Golfului cumpara proprietati industriale in toata lumea.

Dupa toate probabilitatile, natiunile industrializate vor gasi intolerabila o astfel de schimbare de putere. Ca atare, putem sa ne asteptam la un an de masuri protectioniste din ce in ce mai puternice. Dar noile infatisari ale protectionismului vor fi mai subtile decat cele din trecut: guvernanta corporatista, protectia mediului, protectia proprietatii intelectuale si drepturi sociale vor fi noile cuvinte cheie. In 2007 si in anii urmatori, relatiile economice vor fi mai tensionate ca oricand inainte, deoarece pietele in dezvoltare vor deveni puteri in dezvoltare si vor contesta ordinea competitivitatii in vigoare“, spune profesorul Garelli in prefata Anuarului Competitivitatii pe 2006-2007.

Sursa: Periodicul Afacerea CCIB
''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Aventurile unui bursier in cautare de bani romanesti privati
In toamna lui 2004 a fost adoptata Legea nr. 376 privind bursele private. Potrivit acesteia, a...

Peste 3 miliarde de euro sunt necesari Romaniei pentru garantii
In Romania nu sunt suficienti bani pentru garantarea creditelor aferente confinantarii proiect...

Autoritatile UE au ajuns la un acord privind reducerea tarifelor de roaming
Delegatiile Parlamentului European si a Consiliului au ajuns marti la un compromis privind tar...

Malta si Cipru, in linie dreapta pentru euro
Potrivit propunerii Comisiei Europene, Malta si Cipru ar putea face parte din zona euro incepa...

Al patrulea pod peste Dunare - un proiect de 300 mil. USD. E sublim, dar lipseste cu desavarsire
Noul pod peste Dunare, singurul 100% in interiorul granitelor tarii, este cel mai complicat di...