UE si ciocolata
Caz practic cu privire la situatia in care o Directiva nu armonizeaza total cerintele ce trebuie indeplinite de un produs.
Cazul Comisia impotriva Spaniei (C 12/00) a fost determinat de un aspect care a fost chiar clarificat/reglementat ulterior printr-o noua directiva cu privire la produsele de ciocolata: posibilitatea de a adauga produsului si alte grasimi vegetale decat untul de cacao.
Pe scurt, Regatul Spaniei interzicea comercializarea, sub denumirea de "ciocolata", a produselor de ciocolata continand grasimi vegetale altele decat untul de cacao.
Spania pretindea ca ciocolata de import care nu este fabricata exclusiv cu unt de cacao sa fie vanduta cu denumirea de "substitut de ciocolata".
La data pronuntarii Deciziei Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene, legislatia europeana aplicabila era Directiva 73/241 care lasa nearmonizat acest aspect al utilizarii materiilor grase vegetale. (Aceasta Directiva a fost abrogata de Directiva 2000/36/CE privind produsele din cacao si din ciocolata destinate consumului uman care permite expres folosirea acestora).
Astfel, Directiva 73/241, in vigoare la data respectiva, doar mentiona fabricarea ciocolatei cu materii grase vegetale altele decat untul de cacao. Se stipula ca