Cautare avansata

UE si ciocolata



Caz practic cu privire la situatia in care o Directiva nu armonizeaza total cerintele ce trebuie indeplinite de un produs.

Cazul Comisia impotriva Spaniei (C 12/00) a fost determinat de un aspect care a fost chiar clarificat/reglementat ulterior printr-o noua directiva cu privire la produsele de ciocolata: posibilitatea de a adauga produsului si alte grasimi vegetale decat untul de cacao.

Pe scurt, Regatul Spaniei interzicea comercializarea, sub denumirea de "ciocolata", a produselor de ciocolata continand grasimi vegetale altele decat untul de cacao.

Spania pretindea ca ciocolata de import care nu este fabricata exclusiv cu unt de cacao sa fie vanduta cu denumirea de "substitut de ciocolata".

La data pronuntarii Deciziei Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene, legislatia europeana aplicabila era Directiva 73/241 care lasa nearmonizat acest aspect al utilizarii materiilor grase vegetale. (Aceasta Directiva a fost abrogata de Directiva 2000/36/CE privind produsele din cacao si din ciocolata destinate consumului uman care permite expres folosirea acestora).

Astfel, Directiva 73/241, in vigoare la data respectiva, doar mentiona fabricarea ciocolatei cu materii grase vegetale altele decat untul de cacao. Se stipula ca

Stiri asemanatoare

In curand: Specificatii nutritive si de sanatate pe etichete
Cel mai probabil spre sfarsitul anului curent va fi adoptat Regulamentul eu...

Programul IMPACT: stimularea cresterii competitivitatii economice, prin cercetare, dezvoltare si inovare
Programul incurajeaza dezvoltarea propunerilor de proiecte de cercetare in ...

45% dintre cetatenii maghiari, nemultumiti ca traiesc in UE
Numai 55% dintre unguri se declara multumiti de faptul ca traiesc in prezen...

Banii trimisi din strainatate - fenomen social
...

Romanii nemultumiti de traiul lor si de situatia financiara
 Do...