Basescu: 'Relatia cu SUA si Marea Britanie reprezinta o prioritate de varf'
ora 09:50 Basescu s-a intors de la Londra cu asigurari, laude, promisiuni si consilieri englezi.
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, si-a incheiat prima vizita majora in strainatate, la Londra, explicand presei britanice prioritatile politicii sale de politica externa. Printre acestea la loc de frunte integrarea europeana, dar si relatia speciala cu Statele Unite si Marea Britanie, relatiile cu vecinii, mai ales Ucraina si Moldova si chiar relatia cu Rusia.
======
Quinton Quayle: Abia acum lupta impotriva coruptiei este abordata serios in Romania!
======
Traian Basescu la Realitatea TV: "Presedintele este cel mai informat om din Romania"
======
Interviul integral - Basescu: Anticipate, pentru a scapa de solutia imorala PUR !
======
Basescu: "Dupa ce imi voi termina mandatul sau mandatele la Cotroceni, voi iesi din viata politica"
======
Traian Basescu isi rafineaza mesajul fara sa-i schimbe esenta. Inconjurat de principalii sai sfatuitori, Ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, Consilierul sau de politica externa, Andrei Plesu si purtatoarea sa de cuvant, Adriana Saftoiu, Presedintele Basescu, a raspuns - din nou - despre semnificatia axei Bucuresti-Washington-Londra.
"Nu ne putem astepta la o viata mai buna pentru 22 de milioane de romani in afara Uniunii Europene, dar din punctul de vedere al securitatii nationale, relatia noastra cu Statele Unite si Marea Britanie reprezinta o prioritate de varf", a spus Traian Basescu, incercand sa inlature orice posibila neintelegere cu tarile cheie ale UE - Franta si Germania. Presedintele Basescu a identificat si zona cheie unde rolul Romaniei poate fi important: Marea Neagra.
"Fie ca ne referim la Transnistria, fie ca ne referim la Osetia de sud, fie ca ne referim la Nagorno Karabah, toate sunt conflicte inghetate in imediata apropiere a Uniunii Europene si a NATO. Mai mult de cat atat, avem posibilitatea sa sustinem democratiile tinere din statele independente ale fostei Uniuni Sovietice".
Traian Basescu a afirmat ca are incredere in noul Presedinte al Ucrainei, Viktor Iuscenko, pe care l-a calificat drept "pro-occidental" si si-a exprimat speranta rezolvarii chestiunilor bilaterale, dar si a situatiei din Transnistria unde, spune Traian Basescu, Romania trebuie sa fie implicata. Inca o data Presedintele a repetat ceea ce a spus si la Iasi saptamana trecuta ca Romania si Republica Moldova sunt doua state cu acelasi popor:
"Noi nu suntem dispusi sa vorbim despre altceva decat despre doua state independente, Romania si Moldova, dar nimeni nu poate afirma ca am fi si doua popoare diferite. Vorbim aceeasi limba, ne intelegem perfect si va trebui sa ne construim viitorul comun in Europa. Va pot spune ca toate fortele politice din Moldova, inclusiv actuala putere (Partidul Comunistilor n.r.), sustin ca singura solutie este integrarea europeana. Mai mult decat atat, nu putem privi la Ucraina, sarind peste Moldova. Vrem nu vrem, Moldova se afla intre frontiera Romaniei si a Ucrainei".
Traian Basescu a spus ca vede un rol in rezolvarea conflictelor de la Marea Neagra Romaniei, Bulgariei si Turciei, ca membre NATO si a adaugat ca Bucurestiul va coopera cu Marea Britanie pentru "securizarea Marii Negre". Presedintele Romaniei a admis ca relatia cu Rusia nu este foarte buna, dar ca se va stradui sa o amelioreze pentru ca pentru nimeni nu ar fi profitabila o astfel de relatie pe care a calificat-o drept "neutra".
Sursa: BBC
===================
Basescu primeste consilier englez anticoruptie
Presedintele Traian Basescu s-a intors de la Londra cu promisiunea ca vom avea sprijinul parlamentarilor britanici pentru semnarea Tratatului de aderare la UE, in aprilie 2005, si cu angajamente de investitii de la BERD.
Prima vizita a presedintelui Basescu intr-o tara a Uniunii Europene a avut drept principale teme de discutie coruptia, integrarea si perspectivele de colaborare economica romano-britanice. Desi, potrivit spuselor presedintelui, Blair "a vazut ca lupta impotriva coruptiei merge bine si nu prea isi mai face griji", relatia preferentiala cu Londra tot nu ne scuteste de obligativitatea vizelor daca vom dori sa calatorim in Marea Britanie. "Am primit un raspuns diplomatic, insotit de enumerarea incidentelor cu infractori romani pe teritoriul Marii Britanii", a declarat presedintele dupa intilnirea cu Blair. In schimb, premierul i-a promis lui Basescu un inalt consilier britanic specializat in integrare si un coordonator pentru lupta anticoruptie.
Romanii ramin in Irak
Bucurestiul si Londra vor coopera, de asemenea, la elaborarea unui proiect de securizare a spatiului Marii Negre. In acest sens a fost abordata de asemenea problema sosirii in Romania a celei de-a doua fregate cumparate de la statul britanic. In cursul intilnirii cu premierul Tony Blair, presedintele i-a mai cerut acestuia sa sustina initiativa trimiterii unui reprezentant permanent al Comisiei Europene in Republica Moldova, care sa poata incepe astfel un proces de integrare in UE. Basescu a promis, la rindul sau, sa mentina trupele romane in Irak "pina cind institutiile statului irakian vor fi in masura sa conduca eficient tara", dar a afirmat ca nu s-a pus problema suplimentarii efectivelor.
Bani de la BERD pentru infrastructura
Procesul de privatizare ar putea cistiga credibilitate, transparenta si investitori strategici prin participarea BERD, cu expertiza si cu fonduri, ca lider in acest domeniu. Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare a anuntat ca aceasta este una dintre prioritatile ei in relatia cu Romania, urmata de finantarea infrastructurii si comunitatilor locale si sustinerea investitiilor in intreprinderile mici si mijlocii din mediul rural. Presedintele BERD a completat afirmatiile lui Basescu anuntindu-si intentia de a finanta cu prioritate sistemul bancar, piata imobiliara si de a facilita sistemul achizitiilor in leasing. Sectorul transporturilor si energiei este si el in atentia BERD.
Vizita lui Basescu a continuat cu un dejun oferit de primarul Londrei, la care isi anuntasera participarea importanti reprezentanti ai mediului de afaceri, urmat de o intilnire cu parlamentari britanici. Ulterior, Basescu a avut o intrevedere cu secretarul de stat pentru afaceri interne, Charles Clarke si cu Printul Charles.
Sursa: Cotidianul

Stire preluata de la Euroactiv.ro