Bush: "Sint cel care face istoria"
Intr-un interviu publicat de prestigioasa revista "Time", presedintele SUA spune ca isi considera munca drept "un moment fantastic al existentei" sale / Bush pregateste remanierea echipei guvernamentale
Presedintele SUA, care citeste cartile de istorie ca si cum ar fi "instructiuni de folosire", a vorbit despre propriile sale convingeri in interviul consemnat de Nancy Gibbs si John Dickerson de la revista americana "Time".
-Care este lucrul cel mai important? pe care l-ati invatat in ultimii patru ani?
Am descoperit ca imi iubesc cu adevarat munca. Evident, traiesc un moment fantastic din existenta mea. Este o perioada de evenimente alternative, caracterizata pina acum de evenimente in mare masura dramatice si putina liniste. Dar mi-a placut atit de mult incit as retrai-o.
-Ati invatat si altceva ca presedinte?
Am invatat ca este cu adevarat dificil sa trimiti pe cineva sa lupte. Razboiul inseamna moarte. Imi dau seama ca deciziile mele au pus in pericol multe persoane. Este cu adevarat o parte dura a muncii, chiar si atunci cind esti sigur ca procedezi corect. Te pune in criza intotdeauna.
-Credeti ca acea convingere generala ca Saddam Hussein poseda stocuri de arme de distrugere in masa era rodul imaginatiei?
Nu, nu cred. Am explicat foarte bine ca eram siguri ca vom gasi stocurile. Le amintesc oamenilor ca Saddam detinea resursele necesare pentru a produce astfel de arme si prin urmare nu a fost vorba de rodul imaginatiei. Ca atare, nu as fi putut sa nu il consider pe Saddam Hussein o amenintare serioasa, avind in vedere trecutul sau, capacitatile si intentiile sale.
-Ati lua din nou aceleasi decizii?
Da.
-Ne puteti vorbi despre discutiile care s-au purtat privind ceea ce ar fi implicat intrarea intr-o tara araba si instituirea democratiei cu armele?
Da, am dezbatut indelung posibilitatile de a face acest lucru. Evident am sustinut nu numai ca era posibil, ci si ca era necesar. Nu au lipsit cei care au manifestat un puternic scepticism. Multi membri ai Partidului Republican nu au considerat ca era posibil. Eu da. Stiu ca, pe termen lung, singurul mod pentru a ne proteja tara este de a extinde libertatea. Sint ferm convins de aceasta. Am formulat o doctrina pe baza careia ne angajam sa garantam, sa protejam si sa raspindim pacea. (...)
"Intentionez sa ramin la cirma si sa iau decizii nepopulare"
-Razboiul impotriva terorismului este un concept cu care generatia noastra si cea urmatoare vor trebui sa se obisnuiasca?
Da, cred ca este vorba de o lupta ideologica de lunga durata. Totusi, cred ca, intr-un sens, razboiul impotriva terorismului nu a fost definit corect: in realitate, este lupta impotriva unui punct de vedere totalitarist ce recurge la teroare ca mijloc de infricosare a societatii libere.
-Intr-un articol recent, Norman Podhoretz il numeste "Al Patrulea Razboi Mondial" si sustine ca va dura mult timp.
Nu sint un istoric, ci cel care face istoria. Infrunt problemele atunci cind acestea apar si fac evaluari pe termen lung.
-Prin ce difera actualul scrutin de cel din 2000?
Acum alegatorii ma cunosc.
-Stiu ce ii asteapta?
Da. O conducere puternica si stabila. Intentionez sa ramin la cirma si sa iau decizii nepopulare. Nu toti le vor accepta. Dar prioritatea mea este sa rezolv problemele, nu sa ma debarasez de ele.
Sursa: Evenimentul Zilei
=============================
Bush pregateste remanierea echipei guvernamentale
Analistii dau ca sigura schimbarea lui Colin Powell
Presedintele reales al SUA, George W. Bush, va profita de un nou mandat la Casa Alba pentru a opera citeva modificari in echipa sa guvernamentala si a-si asigura continuitatea politicii interne si mai ales externe, potrivit AFP. Principalele nume care ar putea sa nu se mai regaseasca in urmatorii patru ani in echipa administratiei Bush sint secretarul de stat Colin Powell si consilierul pe probleme de securitate nationala Condoleezza Rice, estimeaza analistii internationali.
Powell, in virsta de 67 de ani, s-a vazut nevoit sa raspunda in mai multe ocazii unor zvonuri care faceau referire la posibilitatea ca el sa-si abandoneze postul din cauza unor neintelegeri cu presedintele Bush si cu asa-numitii "ulii" ai politicii externe ai administratiei republicane.
Un scenariu ar putea fi ca Powell sa ramina in functie pina la finalizarea alegerilor din Irak, adica pina in februarie 2005, analistii apreciind ca ar fi mai logic ca plecarea lui Powell sa se produca dupa scrutinul irakian, si nu inaintea acestuia, ca de pilda la inceperea efectiva a celui de-al doilea mandat al administratiei Bush, pe 20 ianuarie.? Primele "pariuri" cu privire la posibilele schimbari in guvern indica faptul ca succesorul lui Powell ar putea fi fostul senator de Missouri, actualul ambasador al SUA la ONU, John Danforth. Crestin conservator, diplomatul in virsta de 68 de ani, Danforth este considerat a fi capabil sa pastreze o linie moderata in politica executivului, esentiala pentru a apropia din nou administratia Bush de partenerii internationali ai SUA, dupa tensiunile provocate de razboiul din Irak.
Expertii iau in considerare si posibilitatea destul de vaga a unor schimbari la Pentagon, neexcluzind posibilitatea ca actualul ministru al apararii, Donald Rumsfeld, sa fie inlocuit de consilierul pe probleme de securitate nationala. Condoleezza Rice. Daca aceasta "prognoza" se va implini, Rice ar deveni prima femeie din istoria SUA care va conduce Ministerul Apararii. Posibilii ei inlocuitori in functia de consilier pe probleme de securitate nationala ar putea fi actualul ei adjunct, Stephen Hadley, sau fostul ambasador al SUA in India, Robert Blackwill. Rice, in virsta de 49 de ani, al carei nume a fost speculat intr-o vreme si pentru a-l inlocui pe Powell, a declarat insa ca isi doreste sa revina la o cariera universitara.
In planul politicii interne, se estimeaza ca John Scott, secretarul Trezoreriei, isi va pastra postul, in conditiile in care prioritatea lui Bush in cel de-al doilea mandat este consolidarea reducerii impozitelor si reformarea codului fiscal.
Ministrul justitiei, John Ashcroft, se afla pe lista oficialilor care vor parasi departamentul de stat, inlocuitorul sau urmind a fi Tom Ridge, actualul responsabil al ministerului securitatii interne sau Rudolph Giuliani, primar al New-Yorkului. Giuliani ar putea in aceeasi masura sa-l inlocuiasca pe Ridge, daca acesta ar accepta portofoliul Justitiei. (N.C.)
S-au intors la lucru
Dupa ce si-a asigurat inca un mandat la Casa Alba, presedintele republican George W. Bush se pregateste sa-i cheme pe cei 55 de milioane de americani care au votat marti impotriva lui sa i se alature pentru a duce la indeplinire o agenda ambitioasa pentru urmatorii patru ani, potrivit Associated Press.
Presedintele reales, care a convocat ieri prima sa sedinta de cabinet din ultimele trei luni, s-a angajat in discursul de victorie sa continue lupta impotriva terorismului si sa sustina instalarea de democratii stabile in Irak si Afganistan, iar pe plan intern sa simplifice Codul fiscal, sa ridice standardele invatamintului public si sa sprijine "cele mai profunde valori ale familiei si credintei".
Sursa: Evenimentul Zilei

Stire preluata de la Euroactiv.ro