Cautare avansata

Blair: Europa va trebui sa fie globala sau sa esueze



Corepondenta din Marea Britanie. In primul discurs pe teme europene de dupa cedarea presedintiei UE, primul ministru britanic Tony Blair s-a aratat foarte optimist in legatura cu viitorul. Uniunea a iesit dintr-o "camera intunecata" spre viitorul luminos, a spus el.***Forum

Nu au fost niciodata vremuri mai bune pentru a fi optimisti in privinta Europei si entuziasti fata de locul Marii Britanii in ea, a spus Tony Blair intr-un discurs tinut pe 2 februarie 2006, la Oxford. 

El a aratat ca dupa un an 2005 greu pentru UE, in prezent se formeaza consensul in randurile unei "noi generatii" de lideri care impartasesc aceeasi viziune a unei Europe deschise. Presa britanica tine sa speculeze ca Blair s-a referit la noul val al politicii conservatoare, in special la Angela Merkel si succesorul lui Chirac, de care britanicul s-ar simti mai apropiat ca viziune economica a 'Europei deschise'. Cu toate acestea, Zapatero, premierul socialist al Spaniei, se regaseste si el in discursul de la Oxford. 

Din punct de vedere politic, premierul britanic considera ca Marea Britanie a ajuns in centrul Uniunii. De asemenea, el crede ca guvernul britanic a reusit sa impinga dezbaterea europeana pe terenul economic. El a adaugat ca, in loc sa se indeparteze de partenerii lor de pe continent, britanicii ar trebui sa fie participanti entuziasti in procesele care urmeaza.

"Pe scurt, Europa va trebui sa fie globala sau sa esueze. Si acest lucru este stiut din ce in ce mai mult."

"Lumea este mai interdependenta ca niciodata. Politicile comerciale sau cele legate de schimbarile climatice nu pot fi realizate independent. [...] Daca UE n-ar fi existat, ar fi trebuit s-o inventam."

Liderii opozitiei britanice, citati de Reuters, au afirmat ca Blair se amageste atunci cand crede ca a reusit sa-si impuna argumentele, mai ales de natura economica, in Europa, si ca de fapt a esuat in tentativa de a-i face pe britanici sa perceapa intr-o lumina pozitiva Uniunea.

Blair a adus in atentie faptul ca a trecut vremea cand regulile erau puse inaintea faptelor (facand aluzie la Constitutie) si a avut un discurs orientat spre problemele practice ale cetateanului european, ca unica (si evidenta) metoda de a apropia Europa de cetaneni. Prioritatile sunt in zonele reformei economice, securitatii, energiei si politicii externe si de aparare.

"Ironia este ca dupa socul extinderii, crizele referendumurilor, deschiderea negocierilor de aderare cu Turcia si acordul asupra Bugetului, [...] - dupa toate aceste alarme si derapaje - nu au fost niciodata vremuri mai bune pentru a fi optimisti in privinta Europei si entuziasti fata de locul Marii Britanii in ea," a concluzionat Tony Blair.

, Marea Britanie, [EurActiv.ro]

Linkuri:

- Discursul complet
- EurActiv.com: Britain's European dilemma: "isolation or treason", says Blair

Arhiva EurActiv.ro:

- Un buget UE mai bun pentru Romania
- Borell: 'Parlamentul European nu este de acord cu propunerea britanica'
- Ultima propunere de buget pentru 2007-2013




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Ce pret pentru sanatatea cetatenilor europeni?
Comitetul pentru Mediu, Sanatate Publica si Probleme Sociale (ENVI) din cad...

Fondul Europa 2006 - Program de microproiecte
Obiectivele programului sunt urmatoarele: 1. Sensibilizarea opiniei publice...

Somajul s-a redus in Uniunea Europeana
Potrivit unui raport al Institutului European de Statistica, prezentat ieri...

2 companii prezinta oferte pentru constructia centralei nucleare Belene din Bulgaria
Compania ruseasca Atomstroiexport si compania ceha Skoda Alliance au inaint...

Reuniune la Bruxelles pe tema Strategiei de la Lisabona
Reprezentanti ai parlamentelor din Statele Membre ai Uniunii Europene (UE) ...