Cautare avansata

Critici cu privire la combaterea coruptiei



Trei asociatii neguvernamentale din Romania contrazic ceea ce au declarat premierul Tariceanu si presedintele Basescu legat succesul luptei impotriva coruptiei. Acestea considera ca Romania nu a facut nici un progres vizibil in domeniul anticoruptei.

Transparency International Romania, Asociatia Pro Democratia si Agentia de Monitorizare a Presei au reclamat intr-o conferinta de presa desfasurata ieri, ca declaratiile recente ale lui Tariceanu si Basescu nu sunt altceva decat "aprecieri triumfaliste" fara nici o acoperire in realitate.

La sfarsitul saptamanii trecute, cu ocazia prezentarii bilantului Aliantei, premierul s-a lasat luat de valul comparatiilor cu PSD-ul si a scapat o declaratie mai degraba hilara: citez "nu a fost inregistrat nici un caz de coruptie in 2005" si a continuat sa compare cu guvernarea PSD, care citez "a ridicat coruptia la nivel de politica de stat". Declaratia lui Tariceanu, total neverificabila, pare insa mai degraba un semn ca lupta impotriva coruptiei este la fel de ineficienta ca in guvernarea anterioara. Din moment ce nici un nou caz de coruptie nu a fost inregistrat in timp ce in domeniul sanatatii spre exemplu, un recent studiu estima ca mita zilnica se ridica la 1 milion de dolari. Tariceanu a fost dublat de Basescu in declaratii, presedintele afirmand in mai multe ocazii ca Romania nu mai accepta eticheta de tara corupta.

Mircea Toma, directorul Agentiei de Monitorizare a Presei, a declarat ca citez "daca in guvernare a actuala nu a existat nici un caz de mare coruptie instrumentat de procurori, inseamna ca nu exista nici o diferenta intre guvernele Tariceanu si Nastase". Toma a criticat mai departe mentinerea in functie a procurorului general Ilie Botos, care nu a inaintat in justitiei nici un dosar important de coruptie sau crima organizata in acest an.
 
Articol complet Deutsche Welle




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

EurMonitor Business: Stergeri de preturi la alcool si tigari
Proiectul de Cod fiscal pe 2006 va ajunge luna viitoare spre aprobare la Gu...

Guvernul a adoptat Strategia Nationala de Export
Guvernul a adoptat Strategia Nationala de Export. "Strategia Nationala de E...

Chestiunea Ciprului si procesul scriitorului tensioneaza relatiile Turcia-UE
Relatiile Turciei cu UE au cunoscut suisuri si coborasuri din octombrie, ca...

Europenii si aderarea Romaniei: 43% - da, 42% - nu
Aderarea Bulgariei este vazuta mai bine de europeni decat cea a Romaniei. C...

Romania va fi cuprinsa in piata europeana a aviatiei
Comisia Europeana si opt parteneri din Europa de sud-est (Albania, Bosnia s...