Cautare avansata

EurMonitor Guvernare: Traian Basescu a depus juramantul ca presedinte al Romaniei


Basescu a depus jurmantul aseara / Nastase, presedintele Camerei si Vacaroiu al Senatului / Lista de incercare pentru Guvern / Bilantul lui Iliescu

Noul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a depus aseara juramantul de credinta in fata camerelor reunite ale Parlamentului.
In primul sau discurs oficial in calitate de presedinte, Traian Basescu a spus ca obiectivul principal al mandatului sau este combaterea coruptiei si a saraciei.

"Astazi coruptia la nivel inalt reprezinta cel mai mare pericol la adresa sigurantei nationale", a spus Traian Basescu. El a declarat ca nu e voie ca saracia sa fie mascata sub statistici.

In discursul sau noul presedinte al Romaniei a vorbit despre pensionarii care au pensii mai mici decat factura la incalzire, despre taranii care traiesc in saracie indiferent de cat de bogata a fost recolta.

Traian Basescu a vorbit si despre tinerii care parasesc tara pentru ca in Romania nu mai vad nici o sansa. El a spus ca aceasta realitate trebuie schimbata in mandatul sau.

In finalul discursului, Traian Basescu a cerut romanilor sa-i fie alaturi.
 
Sursa: BBC

=====================

Adrian Nastase este presedintele Camerei Deputatilor, iar la Senat a fost reales Nicolae Vacaroiu.
 
Camera Deputatilor si-a ales ieri presedintele - acesta este primul ministru in exercitiu, Adrian Nastase, din partea grupului parlamentar PSD.
El a fost votat de 173 de deputati, in timp ce contracandidata sa, vicepresedinte al PNL, Mona Musca, a obtinut doar 72 de voturi.

======
PUR merge in Parlament cu PSD
======
EurMonitor Guvernare: PUR cu PSD, UDMR cu DA
======

Deputatii PNL si PD s-au retras din sala chiar in timpul votarii. Inaintea inceperii votarii, deputatii aliantei au cerut ca, pentru asigurarea secretului votului, completarea buletinului de vot sa se faca intr-o alta incapere sau intr-un spatiu izolat.

Deputatii PSD au refuzat, motivand ca metoda completarii buletinului in bancile din sala de sedinta functioneaza foarte bine de mai multi ani. Dupa inceperea votului, in semn de protest fata de cererea aliantei privind secretul votului, unii deputati PSD si PRM nu numai ca au completat buletinele de vot in vazul colegilor, dar le-au si aratat dupa aceea salii, demonstrand ca au votat cu Adrian Nastase.

Acesta a fost momentul in care deputatii PNL si PD au parasit sala. Votul a continuat in absenta lor, si, dupa numararea voturilor, Adrian Nastase a fost declarat presedinte al Camerei Deputatilor.

Imediat dupa investitura, noul presedinte a salutat modul in care au reactionat celelalte grupuri parlamentare.

In lupta pentru presedintia Camerei Deputatilor, alianta a contat pe sprijinul UDMR, iar PSD pe cel al PUR si PRM. Insa pentru Adrian Nastase au votat 173 de deputati, adica mai putin decat suma deputatilor PSD, PUR si PRM.

Pe de alta parte, Nicolae Vacaroiu a fost ales pentru un nou mandat presedinte al Senatului. Noul presedinte a fost ales de 78 de senatori din cei 137, senatorii PNL-PD si ai UDMR parasind sedinta la fel cum s-a intamplat si la la Camera Deputatilor.

Alianta PNL-PD a cerut sa se voteze intr-o alta incapere sau intr-o cabina pentru a se asigura secretul votului. Senatorii PSD, PRM si PUR au refuzat sustinand ca votul trebuie sa aiba loc in bancile din sala. Fiecare parte a adus argumente de ordin constitutional, legal sau a facut referire la regulamentul senatului.

Dupa plecarea senatorilor PNL si ai PD, fostul presedinte Ion Iliescu-decan de varsta al senatorilor ramasi in sala- a refuzat sa conduca sedinta.

Dupa indelungi parlamentari, a parasit sala si grupul UDMR, iar cei 78 de senatori ramasi au trecut la vot.

Candidatul propus de PSD, Nicolae Vacaroiu, a obtinut 76 de voturi, iar cel al Aliantei PNL-PD -Radu Berceanu- doua voturi din cele 78 exprimate.

Sursa: BBC

=========================

Guvernul ADA-UDMR, lista de incercare

Alianta D.A. si UDMR si-au intocmit deja lista cu cele mai probabile nume ale viitorilor ministri. Cotidianul a obtinut aceasta lista care cuprinde pe linga multe nume noi si o serie de personaje mai mult sau mai putin controversate.
 
UDMR este pe cale sa isi fructifice la maximum potentialul de negociere ce i-l confera cele sapte procente obtinute la parlamentare. Dupa cum afirma surse din conducerea Aliantei, Uniunea va obtine trei posturi-cheie in guvern.
Marko Bela, vicepremier

Prima pozitie care va influenta deciziile politice la nivelul coalitiei guvernamentale ii va reveni presedintelui UDMR, Marko Bela, care va deveni vicepremier fara portofoliu, pe modelul Talpes, urmind sa coordoneze anumite domenii. Senatorul Gyorgy Frunda este cotat cu sansa cea mai mare de a obtine Ministerul Integrarii, iar in cazul deputatului Borbely Laszlo s-a optat pentru un post de ministru delegat pentru amenajarea teritoriului, in cadrul Ministerului Transporturilor.

Adriean Videanu va coordona domeniul transporturilor din pozitia de vicepremier, desi initial se vehicula ideea numirii lui in fruntea Economiei. Cel mai probabil, Finantele, care revin liberalilor, vor fi gestionate de Dan Radu Rusanu, in acest caz Economia urmind sa revina, teoretic, tot PD, ea putind fi considerata in acest moment obiect de negociere pentru formarea guvernului. La Aparare, cel mai bine pozitionat este, totusi, fostul ministru din Guvernul CDR Sorin Frunzaverde, la Administratie si Interne, Cezar Preda, seful PD Buzau. Secretar de stat si, probabil, sef la IGP va fi Dorin Iacob, venit in PD din partidul lui Virgil Magureanu.
Justitia, in suspans

Alte nume noi intrate in pole position sint Mihai Voicu, actualul secretar general al PNL - va coordona Secretariatul General al Guvernului - si Dorel Sandor - care ar putea fi propus director SIE, la propunerea lui Basescu. Aceleasi surse citate spun ca s-a convenit ca SRI sa revina liberalilor, care inca nu au un favorit pentru scaunul spionajului extern.

Celelalte nume vehiculate pentru restul de ministere ramin in principiu aceleasi, cu amendamentul ca pe intreaga lista ar putea interveni schimbari in functie de eventuale negocieri in extremis. Ramin pe pozitii, asadar, Gheorghe Flutur (PNL) - la Agricultura, Razvan Ungureanu, apropiat PD - la Externe, Andrei Marga (PNL) - Educatie, Mircea Cinteza (PNL) - Sanatate. Inca nu exista un favorit cert pentru Justitie, care revine liberalilor, cele mai mari sanse avindu-le Flavius Baias. 

Sursa: Cotidianul

=========================

Ion Iliescu face bilantul ultimilor patru ani

Ultima aparitie publica a lui Ion Iliescu in calitate de sef al statului a insemnat prezentarea unui bilant, cu referire mai ales la ceea ce crede el ca a facut bine in ultimii patru ani, dar si cu recunoasterea greselilor, mai ales cele de dupa alegeri.
Intr-un discurs de aproape jumatate de ora, Ion Iliescu a vorbit, printre altele, de incercarea sa de a realiza reconcilierea nationala si chiar a facut un pas inainte atunci cand a anuntat ca il va sprijini pe noul presedinte, Traian Basescu.

Ion Iliescu a promis ca nu va fi adeptul confruntarilor permanente.

El a amintit si faptul ca in mandatul sau s-a produs integrarea in NATO si finalizarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, desi a recunoscut direct ca Romania nu este inca pregatita pentru regulile uniunii.

"O slabiciune importanta a Romaniei, relevata si in recentele Rapoarte de tara ale Uniunii Europene privitoare la progresele tarii in procesul de aderare, este cea legata de capacitatea administrativa a statului nostru, atat la nivelul institutiilor centrale, cat si la nivelul colectivitatilor locale. Aceasta slabiciune priveste si justitia, in toate aspectele ei esentiale".

Regrete

O alta tema des pomenita in discursurile domnului Iliescu, dar si ale PSD- partidul in care se intoarce- este continua lupta cu saracia.

Tema nu a lipsit din declaratia facuta de Ion Iliescu la final de mandat.

"Regret ca mijloacele pe care economia in tranzitie le-a pus la dispozitia statului nu ne-au permis in acesti patru ani o mai rapida si substantiala reducere a saraciei. Lupta cu saracia va ramane o constanta a actiunii oricarui sef de stat si a oricarui guvern al Romaniei pentru multi ani de aici inainte".

Si pentru ca plecarea de la Cotroceni ar putea fi urmata de intoarcerea in fruntea PSD, Ion Iliescu a tinut sa se arate cat mai uman si popular, punand pe seama slabiciunilor omenesti greselile politice din ultimele zile de mandat.

"Sunt si eu om si bineinteles ca si gresesc. Iar seful statului se afla permanent sub presiunea multor factori, conjuncturi, influente, ceea ce poate facilita comiterea unor erori sau luarea unor decizii cu efecte perverse, negative, chiar atunci cand actionezi cu bune intentii si de buna credinta, ceea ce s-a intamplat, din pacate, si in ultimele zile de mandat".

"Mi-am asumat raspunderea faptelor mele pentru ca nu sunt omul care sa se eschiveze de raspundere sau sa caute "acari Pauni". Sper ca noul sef al statului sa aiba mai mult succes in evitarea unor situatii similare"- a declarat Ion Iliescu.

Ion Iliescu a mai amintit de ceea ce el a numit "implicarea in lupta impotriva coruptiei", si ulterior, inainte de un ramas bun adresat presei, a adus un omagiu eroilor Revolutiei, vorbind de timisorenii care, acum 15 ani, au proclamat Timisoara primul oras liber de comunism.

Sursa: BBC


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

ONU: Cifra record a bolnavilor HIV
Numarul persoanelor infectate cu HIV a ajuns la 39,4 milioane de persoane in toata lumea - creste...

The Economist: Inca un vot dubios?
Stanga a invins la mica distanta, dar rezultatul este contestat. O mica frauda este in Romani...

EurMonitor Guvernare: Iliescu apara decizia Guvernului in cazul RAFO
Iliescu: Nu mai veniti cu asemenea fleacuri: "Cu banii de la contribuabili!" / Puterea politica f...

80% dintre romani cunosc cel putin o persoana care a dat spaga
Initiatorii campaniei NU DA SPAGA anunta lansarea primului sondaj cu privire la mita, reprezentat...

Ce zic de alegeri BBC,The Guardian, CNN, Le Monde, FT
BBC: Fraud concern over Romania vote (doc. video BBC); Observatorii europeni la alegerile di...