In exclusivitate, o noua serie a studiilor de impact
Pentru prima oara, un grup de experti realizeaza o analiza independenta a capacitatii de absorbtie a fondurilor comunitare care urmeaza sa fie atrase de Romania. Va prezentam in exclusivitate concluziile acestei analize, dar si sinteza tuturor celor noua studii de impact. Cercetarile, coordonate de Institutul European din Romania, vor fi lansate integral astazi, la Ministerul Integrarii Europene (12:30).
Studiul 1: Analiza capacitatii de absorbtie a fondurilor comunitare in Romania
Capacitatea administrativa de absorbtie a fondurilor de post-aderare nu se situeaza inca la un nivel suficient, existand multe si serioase slabiciuni care trebuie rezolvate in perioada care a mai ramas pana la momentul aderarii. Desigur, afirmatia de mai sus trebuie contextualizata, evaluarea prezentata in aceasta lucrare fiind efectuata cu mai bine de un an inainte de data posibilei aderari.
Ramane, deci, un interval de timp care poate fi folosit cu rezultate benefice. Totusi, comparatiile efectuate cu evaluari ale capacitatii de absorbtie din alte state candidate (in prezent state membre), la momente similare de timp (cu aproximativ un an inainte de aderare) trag un semnal de alarma suplimentar, tinand cont de
locul extrem de modest ocupat de Romania.
Pe ansamblu, este perceputa o anumita lipsa de autoritate si de coordonare a procesului de pregatire pentru administrarea fondurilor comunitare. Pana la incheierea negocierilor Ministerul Integrarii Europene a fost catalizatorul eforturilor intreprinse pentru ca Romania sa se prezinte cu rezultate favorabile si sa poata fi luata decizia de inchidere a diferitelor capitole de negociere. Odata cu incheierea acestui proces, lucrurile par a se fi relaxat intrucatva.
Recomandare: Fara a fi nicidecum adeptii centralizarii, fara a neglija faptul ca notiuni precum descentralizarea sau subsidiaritatea sunt idei-cheie in filozofia comunitara, autorii sunt totusi de parere ca o oarecare re-centralizare este necesara. Dar nu o recentralizare a procesului de administrare sau implementare, ci o re-centralizare a