Cautare avansata

Statele sud-est europene, preocupate de problemele energetice



Ministrii de externe din cele noua state membre ale Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est s-au intalnit ieri la Atena pentru a discuta despre stadiul cooperarii si integrarii regionale.

Aceasta structura de cooperare regionala neinstitutionalizata discuta si despre apropierea de Uniunea Europeana, la reuniune aflandu-se si un reprezentant al presedintiei austriece a Uniunii.

Conform asteptarilor, tema centrala a intalnirii ministrilor de externe din statele membre ale  Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est, din Atena a fost situatia provinciei Kosovo. In urma decesului presedintelui kosovar, Ibrahim Rugova, mai multi politicieni de rang inalt au fost nevoiti sa-si anuleze participarea pe ultima suta de metri. Printre acestia s-a aflat si seful misiunii Natiunilor Unite in Kosovo, Soren Jessen-Petersen, care a decis sa ramana in Pristina.

Ministrul de externe al Serbiei Muntenegru, Vuk Drascovic, cunoscut pentru atitudinile sale nationaliste nu a lipsit de la reuniune, insa de aceasta data a avut un discurs moderat si optimist: "Integritatea tuturor statelor din aceasta regiune trebuie respectata, asadar si integritatea tarii mele. Granitele nu pot fi modificate, iar fiecare regiune  trebuie sa poata sa isi pastreze actualul nume. Sugestia noastra este urmatoarea: avem nevoie de granite la standarde europene cu Albania si Macedonia si pledam pentru frontiere deschise, invizibile, care sa existe doar pe hartie. Si suntem dispusi sa facem compromisuri si sa permitem infiintarea in Kosovo a filialalor organizatiilor internationale si a institutiilor financiare". 

Uniunea Europeana are insa in vedere un viitor european pentru Kosovo. La intrunirea ministrilor de externe din Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est a participat pentru prima data si un reprezentant al presedintiei semestriale a Uniunii Europene. Secretarul de stat austriac, Hans Winkler, a afirmat ca vrea ca prezenta sa la intrunire sa fie perceputa ca un mesaj calduros din partea Uniunii Europene. El sustine ca asta nu inseamna ca statele din regiune vor primi automat si promisiuni in privinta unei viitoare aderari: "Promisiunea concreta este o confirmare a perspectivei europene si cred ca acest lucru este deja o certitudine. Cu siguranta vor fi facute propuneri concrete acestor tari, ca recompensa, in cazul in care isi vor continua reformele si daca vor indeplini criteriile de integrare". 

Articol complet Deutsche Welle




''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Schussel: UE trebuie sa-si respecte angajamentele de extindere asumate pana in prezent
...

Viitorul economic - optimism si pesimism intr-un nou sondaj
Potrivit unui sondaj de opinie comandat de Serviciul Mondial al BBC si real...

Mai putini angajati ilegal
Potrivit expertilor germani, pentru prima oara in ultimii 7 ani, rata asa-n...

Romania finanteaza cercetarea din UE
La nivelul anului 2004, Romania aloca cele mai mici fonduri pentru cercetar...

EurMonitor Business: Noi subventii pentru Termoelectrica si sectorul minier?
Ministrul de finante, Sebastian Vladescu, a anuntat ca analizeaza acordarea...