"Mamaliga te asteapta" - un film despre Romania
Un documentar despre o familie de romi cu zece copii vorbeste despre Romania rurala in general.
Povestea unei familii de romi care, in ciuda dificultatilor materiale, a reusit sa isi trimita cinci din cei zece copii la universitate este subiectul unui documentar finantat de Ambasada Britanica la Bucuresti. Lansarea filmului a fost gazduita de ambasadorul Quinton Quayle joi, 20 ianuarie.
"Mamaliga te asteapta", documentarul regizorului Laurentiu Calciu, a fost rasplatit cu titlul de "cea mai buna productie romaneasca" la Astra Film Fest - Sibiu 2004.
Filmul urmareste in prim-plan aproape un an din viata lui Mihai, un tanar dintr-un sat izolat din Moldova. El a fost nevoit sa renunte la studiile universitare si sa se "intoarca la mamaliga" de acasa, din cauza lipsei banilor. In planul al doilea se formeaza imaginea intregii familii de romi care o duce foarte greu, reusind totusi sa isi trimita la universitate cinci din cei zece copii.
Familia, descoperita de regizor intamplator, in urma realizarii in zona a unei serii de filme scurte finantate de Phare, se contureaza pe parcursul peliculei ca fiind mai mult decat o simpla familie de romi marginalizati. Este, de fapt, o familie de oameni care se zbat in noroiul peisajului rural romanesc de azi.
Ambasadorul Marii Britanii in Romania, Quinton Quayle, taie mamaliga la evenimentul de lansare a filmului (Foto: EurActiv.ro)
"Aceasta situatie privind romii nu cred ca este acceptabila si am vrut sa facem ceva pentru ameliorarea ei", a spus ambasadorul Marii Britanii la evenimentul de lansare. "Am vrut sa incurajam o dezbatere mai deschisa asupra acestei situatii", a mai spus Quinton Quayle.
Filmul se inscrie intr-o serie de proiecte sprijinite de Ambasada Britanica in ultimii ani pentru intarirea capacitatii societati civile de a reduce excluderea sociala, a lupta impotriva discriminarii etnice si a asigura sanse egale grupurilor dezavantajate, pe drumul Romaniei catre aderarea la Uniunea Europeana.
Adrian Lungu
[EurActiv]

Stire preluata de la Euroactiv.ro