Cautare avansata

Ucraina spre noi alegeri


Dupa zece zile de demonstratii ale opozitiei in piata centrala din Kiev si in jurul sediilor puterii, Ucraina se indrepta ieri catre invalidarea scrutinului prezidential, dat fiind ca si candidatul puterii, premierul Viktor Ianukovici, a inaintat o plingere privind fraudele electorale.

Pozitiile celor doua tabere s-au radicalizat si mai mult ca urmare a faptului ca parlamentul a votat o rezolutie privind destituirea guvernului. Numarul celor care protesteaza in Piata Independentei din Kiev continua sa creasca, trenuri incarcate cu mii de provinciali au ajuns ieri in capitala, oamenii raspunzind astfel apelului la mobilizare generala lansat de Viktor Iuscenko. Daca in urma cu o zi liderul opozitiei ceruse sustinatorilor sai sa nu mai blocheze accesul in cladirile guvernamentale, ieri Iuscenko a revenit asupra deciziei cerind din nou oamenilor sa incercuiasca obiectivele importante, inclusiv sediul guvernului.

Parlamentul de la Kiev a aprobat ieri o motiune de neincredere impotriva premierului ucrainean, Victor Ianukovici, fapt care ar implica, in mod normal, destituirea acestuia si a intregii sale echipe guvernamentale. 229 de deputati, in conditiile in care majoritatea necesara era de doar 226 de voturi, s-au pronuntat in favoarea motiunii prezentate de opozitie si au cerut crearea unui "guvern popular inainte de venirea la putere a unui nou sef de stat". Premierul Ianukovici nu a fost prezent la votul parlamentului "din motive de sanatate", potrivit presedintelui ucrainean in exercitiu, Leonid Kucima.

Rezolutii pro si contra

Rezolutia, considerata drept o victorie importanta de catre opozitie, vine in contradictie cu o alta decizie din luna martie a legislativului, care aproba un program ministerial si garanta guvernului o imunitate de un an. Din aceasta cauza, deputatii care il sustin pe actualul premier au declarat ca rezolutia de ieri este neconstitutionala. Pentru ca rezolutia sa devina efectiva si Ianukovici sa fie destituit este necesar ca decizia parlamentului sa fie semnata de presedintele Kucima.
In cazul in care acesta refuza, rezolutia poate fi, totusi validata in urma unui nou vot parlamentar, insa atunci va fi nevoie de obtinerea majoritatii calificate, de doua treimi din voturi, destul de greu de obtinut de opozitie.
Parlamentul de la Kiev a votat totodata o rezolutie prin care li se cere sustinatorilor opozitiei sa puna capat actiunilor de blocare a accesului in cladirile administra-tive si, mai ales, in sediul guvernului, dar a respins motiunea de neincredere inaintata de opozitie impotriva procurorului general al tarii, Hennadi Vassiliev.

Ianukovici vrea si el anularea scrutinului

Pe de alta parte, la Curtea Suprema, care in prezent examineaza plingerea formulata de Viktor Iuscenko, lucrurile par sa se complice. Ieri, la instanta suprema s-a inregistrat o plingere din partea lui Ianukovici, care solicita si el invalidarea celui de-al doilea tur de scrutin, pretextind ca s-au produs fraude in regiunile din vestul tarii, zona considerata fieful opozitiei. In ceea ce-i priveste, reprezentantii opozitiei spera ca solicitarea lor va fi aprobata curind si au inceput deja sa-si faca planuri de viitor. "Elaboram o formula de guvernare in care poporul sa aiba incredere si sa fie capabila sa munceasca pina la viitoarele alegeri legislative, din 2006", a declarat ieri un deputat al opozitiei, Iuri Kostenko. Aceste noi evolutii pe scena politica ucraineana intervin in timp ce mediatorii europeni se afla la Kiev in incercarea de a media solutionarea crizei declansate dupa turul al doilea al prezidentialelor.

Cozi si disperare la ghiseele bancare

Criza politica care a inceput pe 21 noiembrie in Ucraina are deja grave repercusiuni financiare, in conditiile in care mii de oameni, in special in regiunile estice ale tarii, s-au asezat la cozi interminabile in fata bancilor pentru a-si retrage economiile. "Macar sa ma lase sa scot 1.000 de grivne (circa 190 de dolari - n.red.)", se plinge Iulia Kopran, de 76 de ani, care face parte din miile de oameni care se tem sa nu isi piarda economiile de o viata si vor sa isi schimbe banii in devize straine. "Toata aceasta instabilitate politica ii face pe oameni sa isi retraga economiile, dar este o problema creata artificial", asigura Irina Panaseiko, directoarea Ukrainski Biznes Bank de la Donetk. Agentia de rating international Standard&Poor's semnalase inca de marti ca prelungirea acestei crize politice va duce la destabilizarea sistemului bancar. "Inca citeva zile si sistemul financiar se poate darima ca un castel din carti de joc", avertizase luni si presedintele ucrainean Leonid Kucima.

Sursa: Evenimentul Zilei


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

EurMonitor Guvernare: Nastase si Iliescu intetesc atacurile contra "Coalitiei pentru un Parlament Curat"
Premierul spune ca va fi monitorizat pentru ca a refuzat "blatul" / Aliantele postelectorale se f...

EurMonitor Guvernare: Guvernul Tariceanu si-a gasit vocea
Premierul a ales o fosta jurnalista pentru postul de purtator de cuvant al Guvernului. Seful canc...

Noul guvern va fi prezentat intr-o saptamana
Cel tarziu pe 29 decembrie Tariceanu isi prezinta echipa / Noul guvern va avea 24 de ministri / I...

La Bruxelles inaintea demisiei
Primul-Ministru se afla luni, 18 iulie 2005, la Bruxelles unde are ?nt?lniri cu G?nter VERHEUGEN,...

Basescu se razgandeste
Presedintele ales a descoperit ca Romania a negociat bine, iar Puscas e un erou al negocierilor. ...