Cautare avansata

Sprijin austriac reafirmat de ambasadorul Christian Zeileissen



Ambasadorul Austriei la Bucuresti, Christian Zeileissen, a declarat ca tara sa a devansat data procedurilor parlamentare de ratificare a Tratatului de Aderare a Romaniei, pentru ca acest lucru sa fie posibil in primul trimestru al anului 2006.

Zeileissen, a spus, cu ocazia conferintei de presa in care a prezentat prioritatile presedintiei semestriale austriece a Uniunii Europene, ca spera ca 2006 sa aduca o ameliorare a situatiei pentru Uniune, dupa ce 2005 a fost unul al "nesigurantei si crizelor", iar din perspectiva extinderii europene, el a apreciat ca progresul procesului de integrare a Romaniei si Bulgariei este "chestiunea majora".

Ambasadorul Austriei, Christian Zeileissen, a transmis ieri acelasi mesaj de sprijin presedintiei austriace pentru aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007 pe care il lansa la inceputul saptamanii cancelarul austriac Wolfgang Schussel. Intrebat care va fi procedura in cazul in care Comisia Europeana va recomanda activarea clauzei de salvgardare pentru Romania ambasadorul austriac a declarat: "Presedintia austriaca a UE nu devine activa decat daca exista o recomandare de amanare a aderarii din partea Comisiei Europene. Daca exista o recomandare de amanare, este o problema serioasa si nu pot spune acum cum va reactiona Guvernul austriac", a spus ambasadorul austriac.

Atat Zeileissen, cat si seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, au insistat asupra indeplinirii angajamentelor asumate de Bucuresti, cu referire speciala la lupta anticoruptie si la independenta justitiei.

Intrebat despre atmosfera legata de aderarea Romaniei, mai ales in contextul scandalului presupuselor inchisori CIA, Zeileissen a spus ca "in Austria, pozitia e mai favorabila fata de Romania. Problema inchisorilor e o chestiune care vine si trece, nimeni nu poate spune nimic concret, exista doar zvonuri si tot felul de tari incriminate. Nimeni nu poate spune in ce masura aceste acuzatii se vor verifica prin fapte".

Ambasadorul austriac a mentionat ca unul din principalele obiective ale presedintiei austriece a UE va fi promovarea Uniunii ca partener de afaceri externe in special pentru Balcani.

Cu ocazia lansarii Presedintiei austriece a Uniunii Europene, ambasadorul austriac, Christian Zeileissen a punctat patru obiective principale pentru primele sase luni ale acestui an:
- intarirea increderii in Constitutia Europeana si in valorile si institutiile europene
- dezvoltarea modelului social european
- relansarea Agendei Lisabona
- promovarea UE ca partener de afaceri externe in special pentru Balcani.

Ambasadorul austriac a mai afirmat ca proiectul gazoductului Nabucco beneficiaza de sprijinul deplin al presedintiei semestriale a Uniunii Europene.

Comisia Europeana va formula recomandarea privind amanarea sau nu cu un an a integrarii Romaniei, la data de 16 mai, intre timp Executivul european urmand sa trimita la Bucuresti 14 misiuni de peer-review, a declarat seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele.

El a precizat ca, daca Bruxelles-ul ar avea in acest moment un punct de vedere privind acest lucru, nu ar cheltui o mare suma din fonduri europene pentru a trimite 14 misiuni diferite in Romania si un numar similar in Bulgaria, pana in mai.

Scheele a mai precizat, ca institutia pe care o reprezinta nu si-a fixat tinte precise in lupta anticoruptie in Romania, nici un numar de cazuri sau liste de personalitati care ar trebui anchetate, dar vrea asigurari ca acele "cazuri mari sau unde acuzatiile sunt serioase" vor fi tratate corect si satisfacator.

Sarkozy este impotriva extinderi

La numai o zi dupa ce o delegatie de parlamentari francezi ne dadeau ca data sigura de integrare 1 ianuarie 2007, ministrul francez de Interne, Nicolas Sarkozy, a cerut UE sa nu mai admita nici un nou stat pana cand organizatia de 25 de membri nu isi va fi reformat institutiile. Sarkozy a atentionat ca nu se refera la Romania si Bulgaria, pentru ca "procesul este destul de avansat", dar a solicitat UE sa actioneze in vederea unui "parteneriat strategic" cu statele invecinate care nu ar reusi sa adere.

Stiri asemanatoare

Comercializarea medicamentelor in UE
...

Boagiu: "Colaborarea cu functionarii publici nu mai trebuie sa fie privita ca un calvar"
...

Laptele, SAPARD-ul si bistritenii
Totul a inceput cand S.C. Eliezer Prod, o intreprindere din categoria IMM d...

Euro devine mai puternic
Moneda unica europeana se apreciaza in comparatie cu dolarul. Majorarea dob...

Zece minute pentru imbunatatirea mediului de afaceri din UE
La sfarsitul anului 2005 Comisia Europeana si-a anuntat intentia de a rezol...