Cautare avansata

Afacere europeana pe principiul "unde dai si unde crapa"


La adapost de capriciile pietei si asigurarea unui castig decent, obtinut fara bataie de cap. Aceasta este propunerea pe care Comisia Europeana le-o face fermierilor din statele membre, inclusiv din Romania. Ioana Speteanu

Comisia Europeana propune fermierilor din statele membre o afacere avantajoasa. Le ramburseaza integral valoarea productiei de legume si fructe obtinute, asigurandu-le astfel desfacerea si o marja de castig. Cu o conditie insa, aceea ca fructele si legumele respective sa fie donate scolilor, cantinelor scolare si taberelor din tarile ai caror cetateni sunt producatorii agricoli respectivi.

Oferta vine la pachet cu inca o propunere de reforma a Politicii Agricole Comune, mai putin atractiva, aceea de a injumatati sumele pe care producatorii agricoli le primeau in vederea compensarii pierderilor suferite in situatia deteriorarii legumelor si fructelor ca urmare a slabei lor vanzari. Altfel spus, li se ofera posibilitatea sa aleaga. Fie isi vand fructele si legumele pe piata libera si primesc doar jumatate din banii pe care ii primeau pana acum pentru acoperirea pierderilor cauzate de perisabilitatea produselor, fie le dau gratuit scolilor, cantinelor scolare si taberelor de copii, primind o suma de bani ce acopera integral valoarea productiei.

Ratiunea propunerii Comisiei Europene este una absolut pragmatica. Obezitatea face ravagii printre cetatenii europeni, iar costurile sociale si medicale asociate complicatiilor provocate de aceasta boala sunt mult mai mari decat banii pe care Comisia este gata sa ii investeasca in stimularea alimentatiei sanatoase. Circa 25% dintre barbatii si 20% dintre femeile din statele membre sufera de obezitate si de bolile asociate acesteia, iar studiile arata ca o alimentatie bazata pe fructe si legume, in copilarie, ar fi putut impiedica evolutia exponentiala a obezitatii.

Elementul declansator al acestei propuneri de reforma este o alta statistica alarmanta. Anual, obezitatea provoaca peste 70 de mii de cazuri de cancer in randul cetatenilor europeni. Tratamentele costisitoare sunt suportate de sistemele nationale de asigurari sociale, ele insele aflate in criza provocata de imbatranirea accelerata a populatiei ocupate. Este o problema cu adevarat presanta, pe care Comisia Europeana incearca sa o rezolve inclusiv prin parghii ale Politicii Agricole Comune.

Ioana Speteanu
[EurActiv.ro]



''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Banca Mondiala: Salariile ar putea crea inflatie si supraincalzire economica in Romania
Potrivit celui mai recent Raport economic periodic UE8+2 al Bancii Mondiale, cresterea produc...

Vicepremierul britanic: Barierele pentru muncitorii romani sunt temporare
John Prescott, viceprim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord a avut,...

Programele comunitare de educatie - sub o singura agentie
Agentia pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale va administr...

13 mai, data confirmata pentru euroalegeri
Guvernul a confirmat 13 mai ca data de referinta pentru desfasurarea alegerilor reprezentantil...

Majorari salariale pentru functionarii publici, in 2007
Majorarea, de care vor beneficia 108.000 de functionari, va fi de 18,88%, a anuntat purtatoru...