Angajatorii din UE, mai deschisi sa primeasca persoane cu dizabilitati. Dar cei romani?
O directiva europeana obliga statele membre sa implementeze o legislatie anti-discriminatorie in procesul de angajare a persoanelor cu dizabilitati/ Proiectul Phare "Inclusiv eu" al Agentiei de Monitorizare a Presei " Academia Catavencu" a exemplificat ca persoanele cu probleme grave de sanatate mentala pot munci eficient / Cristian Pirvan, Asociatia Oamenilor de Afaceri: " Intreprinzatorii romani nu isi pot inca permite, precum cei din vest, sa investeasca foarte mult in angajati cu dizabilitati".
Oana Zabava, coordonator proiect "Inclusiv eu"
386 milioane persoane cu dizabilitati care vor sa munceasca
Studiile organizatiei CSR Europe arata ca exista la nivel mondial aproape 386 milioane persoane cu dizabilitati, care nu se pot angaja la companii de top din cauza politicilor de recrutare inaccesibile. Aceeasi sursa a constatat, din cercetarile efectuate in cadrul firmelor europene, ca unii angajatorii adopta o atitudine pozitiva fata de cei cu dizabilitati nu numai din motive etice, ci si din motive de avantaje financiare: minimizarea unor riscuri financiare, productivitate si eficienta care decurg din atractivitatea pe care o prezinta afacerea pe piata. Aceste organizatii, potrivit CSR Europe, au raportat ca pot minimiza costurile cu pensionarea pe caz de boala, unele afectiuni legate de locul de munca, anumite boli legate de stres, absenteism, eventuale actionari in justitie si publicitate negativa.
Datele prezentate sunt rezultatul unor cercetari in cadrul economiilor dezvoltate. Realitatea insa difera de la tara la tara. In Romania, unde piata este in dezvoltare si mediul de afaceri nu si-a rezolvat inca problemele strict legate de performanta economica, integrarea persoanelor cu dizabilitati nu reprezinta inca o prioritate. In schimb, au aparut initiative ale organizatiilor non-guvernamentale care incearca sa induca o atitudine pozitiva a angajatorilor in aceasta problema.
Proiect PHARE de 70.000 de euro
Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) “Academia Catavencu” deruleaza un proiect Phare de 70.000 de euro axat pe integrarea in societate si incadrarea intr-un loc de munca a celor cu dizabilitati psihiatrice grave.
Una din activitatile de baza ale proiectului este realizarea unor dezbateri pe tema incluziunii sociale a acestei categorii de persoane. Timp de 11 luni, AMP “Academia Catavencu” organizeaza intalniri in opt orase din tara cu mass-media, mediul de afaceri, profesionistii in sanatate mentala. Intalnirile sunt gandite ca o cercetare calitativa bazata pe opiniile participantilor. Pana acum, au avut loc astfel de dezbateri in Timisoara, Cluj si Bucuresti.
Interesul comunitatii de afaceri si al presei nu a fost extrem de ridicat. Potrivit Oanei Zabava, coordonatorul proiectului, cei mai multi patroni si ziaristi, in numar de cincizeci, au venit la evenimentul din Timisoara,. Din experienta intalnirilor de pana in prezent reiese ca angajatorii abordeaza acest subiect oarecum de la distanta. Exista o preocupare pentru persoanele cu dizabilitati mentale, dar in alt mod decat angajarea acestora. “In general, specialistii in resurse umane sunt mai deschisi la acest subiect decat patronii. O id