Cautare avansata

Basescu, in presa europeana: "Ne vom face auzita vocea"


Presedintele Traian Basescu, a solicitat ajutorul comunitatii internationale pentru solutionarea conflictelor inghetate de la granitele Uniunii Europene, care constituie "un pericol major" pentru stabilitatea Uniunii. "Noi vrem sa fim buni europeni", spune Basescu, "dar nimeni nu trebuie sa-si faca iluzia ca Romania nu-si va juca propriul rol in interiorul Uniunii."

Declaratiile au fost facute in cadrul unor interviuri acordate cotidianului francez Le Monde si revistei germane "Der Spiegel".

„Romania nu va putea sa solutioneze de una singura conflictele din Osetia de Sud, din Abhazia, din Transnistria si din Nagorno-Karabah”, a precizat presedintele Basescu.

„Aceasta zona de insecuritate va deveni, in 2007, frontiera orientala a UE si NATO', a subliniat Traian Basescu.

Potrivit sefului statului roman, aceste conflicte ar putea reizbucni in orice moment si reprezinta un pericol major pentru stabilitatea Europei.”Doar o vointa politica comuna a UE, Statelor Unite, Rusiei si Turciei ar putea reglementa aceasta problema”, considera Traian Basescu.

Presedintele a declarat ca o data cu revolutia de la 1989, Romania si-a castigat dreptul de reintegrare in randul statelor democratice, iar aderarea la Uniunea europena garanteaza acest drept.

Articol complet la HotNews.ro

Basescu are incredere totala in UE

Uniunea Europeana este singura institutie capabila sa garanteze democratia obtinuta de romani in 1989, a declarat presedintele Basescu intr-un interviu pentru cotidianul francez "Le Monde".

El a adaugat ca, prin fondurile si oportunitatile pe care le aduce Romaniei, „UE ne ofera Dezvoltarea cu D mare.“

Basescu este de parere ca atitudinea negativa despre romani a presei straine este in mare parte justificata, dat fiind ca Romania nu a avansat in ultimii ani atit de mult pe cit s-ar fi asteptat vesticii. Presedintele a spus ca unul dintre principalele obiective ale tarii noastre ramine sa isi aduca muncitorii plecati la lucru in afara.

Articol complet in Cotidianul

=====

"Vom cerceta cu de-amanuntul firmele vest-europene"

Intr-un interviu acordat revistei germane "Der Spiegel", presedintele Traian Basescu promite ca Romania "isi va face auzit glasul in Uniunea Europeana", pledeaza pentru folosirea mai frecventa a referendumurilor in tarile UE si...ii invita pe somerii germani in tara noastra, unde "e multa treaba de facut". La inceputul interviului, reporterul revistei germane, Annet Muller, isi informeaza cititorii ca doar 45 la suta dintre cetatenii UE sunt de acord cu aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007 si ii aminteste presedintelui roman ca germanii sunt "deosebit de sceptici" in ce priveste aderarea tarii noastre. Basescu riposteaza ca "scepticismul tine in primul rand de structura UE, si nu neaparat de Romania".

"Eu consider ca acest tip de scepticism fata de Uniunea Europeana este indreptatit", afirma presedintele , continuand: "Uniunea Europeana a devenit mai birocratica, in loc sa devina mai eficienta. Statele UE n-au fost in stare sa adopte Tratatul Constitutional, si de ce? Pentru ca oamenii sunt sceptici in privinta viitorului Uniunii". Intrebat daca este de parere ca, pe viitor, orice val de extindere al Uniunii trebuie supus aprobarii cetatenilor, prin referendum, Traian Basescu raspunde: "Ar fi o solutie salutara, care ar consolida democratia. In definitiv, Uniunea Europeana nu este a oamenilor politici, ci a cetatenilor. Ei sunt cei care trebuie sa se pronunte asupra tipului de Uniune pe care si-l doresc".

Cat despre rolul Romaniei in Uniunea Europeana, "noi vrem sa fim buni europeni", spune Basescu. "Dar nimeni nu trebuie sa-si faca iluzia ca Romania nu-si va juca propriul rol in interiorul Uniunii. Ne vom face auzita vocea. Vrem o Europa puternica, solida, care sa caute o rezolvare comuna a problemelor. Sa luam ca exemplu politica energetica, aici avem nevoie de o solutie europeana, nu de solutii singulare pe plan national".

Intrebat cum se va asigura ca cele 30 de miliarde de euro pe care le va primi Romania din partea Uniunii Europene in urmatorii ani vor fi folositi corect ("caci ziarele occidentale relateaza mereu despre cazuri de coruptie"), presedintele roman raspunde: "Sa fim realisti, banii vor ajunge in primul rand in buzunarele firmelor din vechea Europa, care ofera conditii mai bune si au sanse mai mari sa obtina acces la proiectele europene decat firmele romanesti. Asta inseamna ca va trebui sa cercetam cu de-amanuntul daca si in cazul firmelor vest-europene banii vor ajunge in buzunarele care trebuie".

Articol complet in Gandul


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Succese individuale romanesti in Bruxelles-ul european (5)
Cine sunt romanii care lucreaza si acumuleaza de ani buni experienta profesionala in Bruxelles...

Cum sa comunici la Bruxelles. Sfaturi la de la jurnalisti si ONG-uri
EurActiv.com a sintetizat intr-un document concluziile dezbaterilor pe tema strategiei de comu...

Romanii sunt asteptati sa ocupe sute de posturi la Bruxelles
Procesul de selectie a personalului din cele doua noi State Membre se va accelera in 2007. Com...

Departamentul pentru Afaceri Europene, pe ruinele a trei institutii
Guvernul a infiintat Departamentul pentru Afaceri Europene, institutie care va coordona, la ni...

Liderul Partidului Independentei din Marea Britanie gaseste o Romanie arhaica
Un 'feroce' politician britanic, ale carui viziuni se apropie adesea de extreme, opo...