Basescu, la BBC: "Dupa referendum, ori democratie, ori oligarhie"
Presedintele suspendat considera ca daca va primi un vot favorabil, parlamentarii trebuie sa-si asume esecul Traian Basescu se afla in plina campanie electorala pentru referendumul din 19 mai, care va decide daca se va intoarce la Palatul Cotroceni sau daca, dimpotriva, va fi demis din functie. Presedintele Romaniei a fost suspendat din functie prin votul camerelor reunite ale parlamentului pe data de 19 aprilie.
BBC: De ce credeti ca ati fost suspendat din functie ?
Traian Basescu: Este un set de trei motivatii. Primul – si ati vazut manifestarea pe 18 decembrie in Parlament – faptul ca mi-am permis sa spal o pata de pe obrazul natiunii romane si sa condamn crimele comunismului. Multi dintre parlamentari ar fi vrut ca in continuare romanii sa fie pacaliti spre a idealiza cei 50 de ani de comunism, care au facut dintr-o tara pornita pe drumul prosperitatii una din cele mai sarace tari din Europa. Al doilea motiv a fost transferul, relativ rapid putem spune, fata de volumul de munca, al celor 1.500.000 de dosare ale fostei securitati la CNSAS, si de aici a aparut un sentiment ca se poate afla foarte mult despre trecutul fiecaruia dintre noi…
BBC: Sunt si dosare de politicieni?
Traian Basescu: Le-ati si vazut scoase, si nu se stie unde se opreste aceasta investigare. Eu cred ca in momentul de fata CNSAS-ul nu a reusit sa vada nici macar 5% din dosarele predate. Sa le vada da, dar sa le analizeze nu. Pe de alta parte, sunt destui oameni, poate si in Parlament, suparati ca aceste dosare nu mai pot fi utilizate ca mijloc de santaj pentru politicieni vulnerabili, pentru oameni de afaceri vulnerabili. Va dati seama ce sursa de bani poate fi un astfel de dosar care e pitit. Si un om de afaceri care si-a construit o fata de om care a reusit in viata in timpul tranzitiei, se stie santajabil oricand cu un dosar. Si cel de-al treilea motiv este faptul ca nimeni nu a mai putut sa intervina, dintre politicieni, in actiunile de ancheta ale parchetelor, ale instantelor, si de aici a aparut o alta suparare. Va dau doar un exemplu: iata, guvernul Tariceanu, in doi ani de guvernare, a reusit performanta sa aiba trei ministri in ancheta penala. Nu se intampla in multe tari lucrul acesta, si era de negandit in timpul guvernului Nastase.
Interviul complet la BBC

Stire preluata de la Euroactiv.ro