Mai multa transparenta pentru lobby-ul de la Bruxelles
Comisarul european Siim Kallas a revenit saptamana trecuta, intr-o declaratie de la Madrid asupra Initiativei pentru Transparenta activitatii de lobby, lansata de Comisia Europeana in 2005. Initiativa ii apartine lui Siim Kallas, si propune cresterea transparentei in activitatea de lobby prin definirea activitatii la nivel european, crearea unei baze de date cu cei care fac lobby la Bruxelles si elaborarea unui cod deontologic european.
Dezbaterea publica asupra initiativei pentru transparenta a fost lansata oficial in mai 2006 cand Comisia a dat publicitatii Cartea Verde asupra Transparentei in UE.
“Nu este nimic gresit cu oamenii care desfasoara activitati de lobby. Aceasta activitate face natural parte din procesul democratic de luare a deciziilor. Totusi, cateodata practicile de lobby pot merge mai departe de reprezentarea legitima a intereselor, iar metodele de lobby pot fi inselatoare”, a declarat saptamana trecuta la Madrid Siim Kallas, comisar pentru Afaceri Administrative, Audit si Anti-frauda.
Comisia Europeana estimeaza ca in prezent la Bruxelles sunt stabilite un numar 15.000 de persoane care desfasoara activitatea de lobby, si aproape 2.600 de grupuri de interese au birouri permanente la Bruxelles. Cifra de afaceri a activitatii de lobby de la Bruxelles se situeaza in jurul sumei de 60-90 milioane de euro pe an.
Kallas propune doua masuri principale pentru intarirea reglementarii activitatii de consultanta in domeniul afacerilor publice la Bruxelles: o baza de date on-line, accesibila public, a celor care activeaza in acest domeniu si elaborarea unui cod etic comun la nivelul Uniunii Europene pentru toate firmele de lobby.
Cele mai mari asociatii din domeniul lobby de la Bruxelles sunt Asociatia Europeana a Consultantilor pentru Afaceri Publice (AECAP), care include 36 de firme si mai mult de 700 de angajati. In lista de membrii AECAP se numara companii de relatii publice de renume mondial ca APCO, Hill and Knowlton, sau Weber Shandwick.
O alta asociatie mare a celor care fac lobby la Bruxelles este Societatea Profesionistilor in Afaceri Europene (SPAE) care reprezinta membri individuali, firme de consultanta, asociatii comerciale si corporatii implicate in activitatea de lobby la Bruxelles.
Pentru cei aproximativ 15.000 de oameni implicati in activitatea de lobby la Bruxelles nu este in prezent obligatoriu sa se alature unei organizatii reprezentative precum cele mentionate mai sus. Organizatiile ca SPAE sau AECAP isi obliga membrii sa faca publice numele clientilor pe care ii reprezinta in activitatea de lobby pe langa oficialii UE si sa nu intre in conflict de interese.
Fiecare organizatie are un cod deontologic si o procedura disciplinara care sanctioneaza membrii care il incalca.
In present organizatiile de lobby de la Bruxelles nu au nici obligatia de a-si face publice sursele de finantare.
Propunerea lui Siim Kallas nu vine in contradictie cu obiectivele organizatiilor ca SPAE sau AECAP, au declarat reprezentanti ai acestora. SPAE, spre exemplu, si-a facut publica pozitia explicand ca este in favoarea maririi transparentei in activitatea de lobby, iar membrii sai sunt pregatiti sa se inscrie intr-o baza de date care sa ofere detalii despre obiectivele organizatiilor sau ale companiilor pe care le reprezinta. De asemenea, SPAE a anuntat ca membrii sai sunt dispusi sa inscrie in aceasta baza de date chiar si informatii generale despre resursele financiare ale firmelor.
“Nu suntem de acord insa cu rapoarte financiare asupra activitatilor individuale de lobby deoarece acestea ar putea fi imposibil de cuantificat. De asemenea, inregistrarea intereselor reprezentate poate fi facuta la nivel de asociatii, dar nu la nivel de consultanti, care reprezinta interesele diferitilor lor clienti”, se spune in comunicatul de presa dat publicitatii de SPAE in noiembrie 2006.
Intr-o declaratie pentru EurActiv, presedintele AECAP, John Huston, a declarat ca organizatia pe care o conduce saluta angajamentul pe care comisarul Kallas si l-a luat pentru elaborarea unui cod deontologic comun european sub egida Initiativei pentru Transparenta. Acest cod va avea drept baza regulamentul elaborat de Parlamentul European precum si diferitele coduri de conduita profesionala are asociatiilor de lobby.
Presedintele AECAP a subliniat ca institutiile europene trebuie sa colaboreze indeaproape cu organizatiile de lobby pentru viitoarele reglementari.
Comisia Europeana, EurActiv.com
Sursa: Eu-Ro Newsletter-ul Guvernului Romaniei

Stire preluata de la Euroactiv.ro