Cautare avansata

Nicolae Idu: "Suntem proeuropeni, dar intelegem deformat valorile europene"


Proaspat intrati in UE si fara experienta post aderare frustranta traita de cetatenii statelor care au aderat in 2004, romanii raman in continuare cei mai increzatori si optimisti europeni. Vor afla foarte curand insa ca problemelor pe care sperau sa le rezolva aderarea li se adauga problemele Uniunii si ca solutionarea acestora este dificila si de durata. Nicolae Idu, directorul Institutului European din Romania analizeaza realitatea europeana asa cum este, nu cum ne dorim noi sa fie, transformarile care ne asteapta si atitudinea cea mai potrivita pe care am putea-o adopta ca stat membru.

EurActiv.ro:
Nicolae Idu: Exista  doua abordari diferite, cea a analistilor si cea a politicienilor. Prima ia in calcul evenimentele din 2006. Ca sa fim mai concreti, trebuie sa facem o analiza a realizarilor presedintiei finlandeze. Spunand ca o serie de obiective  nu au fost atinse, cel mai mare impact in randul opiniei publice avandu-l summit-ul de la Lahti, cand presedintia finlandeza si-a propus facilitarea unei intelegeri intre Uniunea Europeana si Rusia pe tema energiei. Obiectivul nu a fost atins. Nici alte puncte importante de pe agenda europeana nu au fost solutionate, vezi impasul ratificarii tratatului constitutional, discutiile legate de identitatea si valorile europene si ceea ce inseamna deficitul democratic, precum si o serie intreaga de chestiuni financiare care nu si-au gasit rezolvarea.
Daca luam insa in considerare declaratiile oamenilor politici si a oficialilor europeni, tonul este mult mai optimist.

EurActiv.ro:
Nicolae Idu: Bineinteles. Sa nu uitam ca Romania vine dintr-o tranzitie in care reforma nu a fost intotdeauna cuvantul de ordine, o tranzitie care a creat sentimente ambigue la nivelul cetateanului privind valorile socitatii. Aceasta Romanie este plina de sperante, evident legate de noul statut si de efectul acestuia.

EurActiv.ro: Nicolae Idu: Evident. Sunt doua paliere. Pe de o parte un euroentuziasm, marcat si de recentul eurobarometru, in care 67% dintre romani sunt favorabili procesului de integrare europeana, romani care au incredere ca institutiile comunitare le vor rezolva problemele de acasa.
Pe de alta parte, daca analiza merge in detaliu, vedem ca romanii nu intotdeauna impartasesc valorile europene, asa cum sunt ele reflectate la nivelul statelor membre. Noi suntem propeuropeni si avem mari asteptari, dar felul in care intelegem valorile europene este adesea unul deformat.

EurActiv.ro:
Nicolae Idu: In Uniunea Europeana de astazi se produc fenomene de deregulare. Este o lipsa de ordine. In Europa Centrala si de Est, in noile state membre, apar evolutii ingrijoratoare. Ma refer la pusee de nationalism si populism care nu se cupleaza cu valorile unei societati europene, ale unei societati liberale asa cum sunt societatile vestice. In Polonia, Slovacia, Ungaria, Cehia, constructia europeana este, iata, deja pusa la indoiala.
Sperantele legate de cresterea nivelului de trai odata cu aderarea au fost retusate in aceste state, in primul rand datorita atitudinii oamenilor politici locali. Ei incearca sa puna sub semnul intrebarii in mod serios valorile europene. Nu neaparat sa le denigreze, ci sa le puna sub semnul intrebarii, astfel incat cetateanul sa inteleaga, la termen foarte scurt dupa aderare, ca acest proces nu ii aduce beneficii.  Politicienii promit marea cu sarea, dar intr-o cu totul alta viziune decat cea pe care o presupune integrarea in structurile europene. Aceasta evolutie post aderare este cauzata si de neasimilarea valorilor europene si este periculoasa

EurActiv.ro:
Nicolae Idu: Da, mai ales ca Romania intotdeauna a repetat parcursul acestor tari, nu a invatat din experienta lor  pentru a evita sincopele.

EurActiv.ro:
Nicolae Idu: Nu consider ca este vorba despre etape diferite, ci despre un proces in continuitate. Ceea ce trebuie noi sa facem acum este sa ne identificam interesul national si sa contribuim cu totii la atingerea lui, fara a scapa insa nici un moment din vedere evolutiile europene. Ce este extrem de important : cand vine vorba despre acest interes national, Romania trebuie sa vorbeasca pe o singura voce.  Daca acest lucru nu se va intampla, perceptia externa asupra Romaniei nu va fi de natura sa ne ajute sa avem si beneficii in urma aderarii, nu doar costuri.
Un alt aspect este acela al continuarii unor transformari interne constiente, care sa se armonizeze cu cele care au loc pe plan mondial Acestea transformari trebuie sa se realizeze intr-o maniera coordonata si din acest punct de vedere guvernului ii revine un rol central. Modelul european ne spune insa ca si comunitatile locale trebuie sa se implice activ si autonom.

EurActiv.ro:
Nicolae Idu:  Procesul de participare la constructia europeana are nevoie, asa cum spuneam de coordonare centrala. Guvernul are in vedere cateva transformari institutionale. Exista proiectul transformarii Ministerului Integrarii Europene intr-un Departament al Afacerilor Europene in structura Guvernului si un Minister al Dezvoltarii Regionale, ca entitate separata. In acest context, sigur ca si Institul European va trebui sa isi planifice contributia in viitor atat la procesul de participare al Romaniei la constructia europeana, cat si la cel de transformare interna a societatii. In ceea ce priveste activitatea institutului, sunt componente care vor continua sa functioneze asa cum au functionat si pana acum, dar sunt si componente care trebuie sa se adapteze statutului Romaniei de tara membra a Uniunii Europene. Elementul de continuitate se refera la cea mai importanta activitate a institutului din ultimii ani, traducerea aquis-ului comunitar. Este vorba despre circa zece mii de pagini care reprezinta aquis-ul comunitar adoptat in lunile noiembrie si decembrie din anul trecut, precum si unsprezece mii de pagini de jurisprudenta ale Curtii Europene de Justitie. Aceasta pentru 2007. In 2008 mai sunt treizeci de mii de pagini de jurisprudenta a Curtii Europene de Justitie, care trebuiesc traduse in limba romana. Este obligatia unui stat membru, urmand ca aquis-ul comunitar adoptat dupa 1 ianuarie 2007 sa fie tradus si publicat in limba romana direct de catre institutiile comunitare.

In ceea ce priveste componenta de cercetare, aceasta este necesara si in continuare. Institutul poate contribui la elaborarea de studii care sa fundamenteze pozitia Romaniei in Uniunea Europeana, mai mult, sa identifice optiuni mai largi de cooperare cu partenerii europeni si solutii la problematica europeana.

[EurActiv.ro]













''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Locuri de munca in Europa - publicate de EURES
Locurile de munca vacante in statele Uniunii Europene si Spatiul Economic European, sunt publi...

Noua strategie comunitara in domeniul energiei
Comisia Europeana a trasat bazele unei politici comunitare in domeniul energiei, avand ca inst...

Burse de masterat si doctorat
Masterat la Universitatea Manchester 2007 / Ph.D. fellowships in evolutionary biology, Denmark...

Comentariu: Strategia post-aderare - fudulie sau efort comun
"Acum, dupa ce ne-am vazut cu sacii in caruta, exista pericolul relaxarii. Si acest pericol nu...

Problema taxelor se rezolva in Justitie
Prefectii vor ataca in contencios administrativ hotararile consiliilor locale prin care se ins...