Cautare avansata

Romania va primi 25 de milioane de euro din partea UE pentru reformele administrative si din justitie


Romania va beneficia anul viitor, potrivit proiectului de buget pe anul 2008 aprobat luna aceasta de Comisia Europeana, de fonduri in valoare de 25 de milioane de euro, cu titlul de 'Facilitate de Tranzitie', destinate sprijinirii reformelor administrative si institutionale din domeniul justitiei si afacerilor interne, a declarat Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Europene.

Pe langa aceasta suma, Romania va mai beneficia si de compensari bugetare temporare - Facilitatea Schengen si fluxurile de numerar in valoare de aproximativ 142 milioane de euro, precum si de fondurile de preaderare (SAPARD, ISPA si PHARE), cifrate la circa 1,6 miliarde euro, ce vor fi alocate 'pe masura implementarii proiectelor aferente angajamentelor incheiate de Romania inaintea aderarii la UE, a mai precizat Ciocanea.

Din proiectul bugetului comunitar pe anul 2008 rezulta ca Romania va fi un beneficiar net de finantari comunitare, insa - a subliniat seful DAE - tara noastra va trebui sa isi consolideze capacitatea de cheltuire a acestor bani. 'Odata cu intrarea in UE, Romania devine o tara a procedurilor. In lipsa unui exercitiu al procedurilor, exista riscul intarzierilor si ma refer aici in special la nivelul local, unde se simte o mare nevoie de specializare ( ex. realizarea achizitiilor publice dupa noua lege). De asemenea, trebuie sa se puna accent pe reducerea birocratiei, inlaturarea anumitor bariere administrative pentru a putea ajunge la un grad cat mai mare de absorbtie', a mai aratat Adrian Ciocanea.

Din proiectul de buget - ce urmeaza a fi adoptat si de Parlamentul si Consiliul European - reiese ca Strategia Lisabona reinnoita ramane nucleul politicilor UE, 44 la suta din bugetul pentru anul 2008 fiind alocat 'cresterii durabile', suma ce este pentru prima oara mai mare decat ceea ce UE plateste pentru Politica Agricola Comuna (43 la suta). Alocarile pentru cercetare, retele de energie si transporturi, invatare continua si politica de coeziune depasesc, de asemenea, alocarile din anii precedenti.

In cadrul reuniunii ministrilor de Finante ai UE (ECOFIN)din data de 8 mai 2007, pozitia Romaniei este una de sustinere a alocarilor suplimentare pentru politica de coeziune, pentru energie si transporturi, a mai mentionat secretarul de stat.

Pentru politica de coeziune, proiectul de buget prevede o majorare cu 14 la suta fata de anul precedent a fondurilor, in tip ce pentru energie si transport se intentioneaza o majorare cu 12 la suta a bugetului. Sanatatea si protectia consumatorului primeste un plus de 15 la suta.

Romania si Bulgaria trebuie sa definitiveze acest document pana la Consiliul European din luna iunie pentru a intra in procesul de evaluare a progreselor alaturi de celelalte state membre, a mai precizat  Adrian Ciocanea.

ROMPRES

Sursa: Eu-Ro Jurnal CCIB


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Cor de avertismente internationale, condus de ambasadorul SUA
Ambasadorul SUA: "Ultimele evenimente din Romania au ridicat unele semne de intrebare la Washi...

BEST PRACTICE: Proiect de 3 milioane de euro pentru forta de munca
A fost lansat un proiect pe bani Phare, cu efecte pe termen lung asupra pietei fortei de munca...

Esentialul despre fondurile UE pentru resurse umane
Noua varianta a Programului Operational "Dezvoltarea Resurselor Umane" va fi transmisa la Brux...

Buna gestionare a deseurilor - o urgenta
Din luna aprilie a acestui an, Romania dispune de un nou instrument pentru reducerea poluarii ...

Expertii germani critica atitudinea ministrului Chiuariu
Agentia Nationala de Integritate nu trebuia subordonata Parlamentului, a afirmat Stefanie Roos...