EurMonitor Guvernare: Calin Popescu-Tariceanu va fi desemnat astazi premier
Anuntul oficial va veni in jurul pranzului / PRM va sustine conditionat guvernul Aliantei / PNL-PD a finalizat negocierile cu UDMR / Criza din Parlament pregateste terenul pentru anticipate / Deputatii minoritatilor in favoarea unui cabinet format de Alianta
Noul premier desemnat va fi cunoscut astazi, la pranz, a anuntat purtatorul de cuvint de la Cotroceni, Adriana Saftoiu. Din declaratiile liderilor Aliantei si ale lui Basescu reiese ca premierul desemnat va fi, mai mult ca sigur, Calin Popescu-Tariceanu.
Sursa: Evenimentul Zilei, citat de Revista Presei
========================
PRM va sustine conditionat guvernul Aliantei
?
?
Presedintele Partidului Romania Mare, Corneliu Vadim Tudor, la consultarile de la Cotroceni
PRM il va sustine pe presedintele Traian Basescu in lupta impotriva coruptiei si va vota un guvern format de Alianta PNL-PD, daca programul acestuia slujeste interesul national, a declarat, marti, la Cotroceni, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor la finalul convorbirilor cu seful statului.
"Sa vedem cu ce program se prezinta si cu ce echipa. Daca slujeste interesului national si ne convinge, s-ar putea sa il votam", a declarat Vadim Tudor, referindu-se la votarea unui guvern format de Alianta PNL-PD.
Pe de alta parte, Corneliu Vadim Tudor a apreciat ca, daca PNL-PD va include in programul de guvernare masuri precum aplicarea cotei unice de impozitare a veniturilor de 16%, PSD nu va fi de acord, indiferent de cate voturi va da PRM. Liderul PRM a mai spus ca Alianta PNL-PD "nu are echipa".
Corneliu Vadim Tudor a precizat ca l-a felicitat pe Traian Basescu pentru castigarea alegerilor si ca i-a reamintit ca a fost ales si ca urmare a faptului ca fosta putere a fost serios zdruncinata de opozitia facuta de PRM.
?
Corneliu Vadim Tudor l-a felicitat pe Traian Basescu
Reprezentantii PRM i-au spus lui Traian Basescu ca il vor sprijini in lupta impotriva coruptiei si au propus si cateva masuri, respectiv: sa faca curatenie la PNA, sa creeze institutia procurorului independent si sa preia PNA sub controlul CSAT.
Domnul Vadim Tudor a spus ca Traian Basescu trebuie sa inceapa lupta impotriva coruptiei facand curat in Alianta PNL-PD si incepand cu "gangsterii lor".
Liderul PRM a mai spus ca partidul pe care il conduce doreste ca sprijinul acordat lui Traian Basescu sa fie un reciproc. Vadim Tudor a spus ca PRM cere sa dialogheze cu aceasta formatiune, sa nu mai fie exclusa punandu-i-se eticheta "extremista".
Sursa: BBC
========================
PNL-PD a finalizat negocierile cu UDMR
?
Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu
Alianta PNL-PD a finalizat, marti, negocierile cu UDMR in privinta programului de guvernare, fiind pastrata forma propusa initial de democrati si liberali, la care au fost adaugate "cateva aspecte" specifice Uniunii, a anuntat vicepresedintele PD, Adriean Videanu.
Domnul Videanu a precizat ca UDMR "nici macar nu a adus in discutie" probleme legate de autonomia locala, singurele observatii fiind legate de introducerea in programul de guvernare a unor prevederi legate de elaborarea unor legi privind invatamantul confesional si minoritatile.
?
Traian Basescu si vicepresedintele PD Adriean Videanu
In privinta acestor din urma aspecte, va fi stabilit un calendar pentru ca ele sa devina "realitate", a mai spus vicepresedintele PD.
Vicepresedintele PD, Adriean Videanu, a precizat ca, deocamdata, nu s-a negociat nimic privitor la "persoane, ministere sau ministri", iar lucrurile aparute in presa sunt doar "contributiile" jurnalistilor la "cristalizarea vietii politice".
Toate aceste negocieri urmeaza sa aiba loc dupa ce presedintele Romaniei, Traian Basescu va desemna premierul, a mai aratat domnul Videanu.
Autonomia locala
Presedintele democrat, Emil Boc, a precizat ca autonomia locala trebuie sustinuta, fiind prevazuta in Constitutie, insa nu pe criterii etnice, ci bazata pe "apropierea deciziei de cetatean".
?
Presedintele PD Emil Boc
Aceasta autonomie presupune, potrivit lui Emil Boc, descentralizarea serviciilor publice, a deciziei la nivelul comunitatilor locale, "nu pe criterii etnice, ci pe criterii care tin de aplicarea legii".
Cat priveste chestiunea "euroregiunilor", vicepresedintele PD, Adriean Videanu, a explicat ca exista disponibilitatea Comisiei Europene de a eficientiza aceste structuri in Romania, in perspectiva atragerii mai bune a fondurilor europene.
"Nu este vorba despre o regionalizare sau de o federalizare a Romaniei", a spus si domnul Boc.
Negocierile cu PUR
Cat priveste evolutia negocierilor cu PUR, presedintele democrat Emil Boc a aratat ca acest partid ramane "partener" al Aliantei, asteptandu-se deocamdata "concretizarea pozitiei lui Dan Voiculescu" prezentata, luni, la votul pentru alegerea presedintilor celor doua Camere.
?
Presedintele PUR Dan Voiculescu si presedintele PSD Adrian Nastase
In opinia lui Emil Boc, PUR "a dat dovada de elganta politica" prin stategia adoptata la votul pentru alegerea presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, avand in vedere ca acest partid avea "obligatia morala" fata de PSD sa sustina candidatii acestei formatiuni, cu care avea incheiat un protocol electoral.
Presedintele PD a lasat sa se inteleaga ca negocierile cu PUR vor continua, spunand ca "negocierea este un proces bilateral".
"Dorim sa stim ca suntem asteptati", a adaugat domnul Boc.
?
Sursa: BBC
========================
Criza din Parlament pregateste terenul pentru anticipate
Reusita PSD la presedintia Camerei si a Senatului apropie foarte mult ipoteza anticipatelor. Repetarea alegerilor ar fi singura solutie, dar analistii politici nu pot prognoza cit de rapid va avea loc aceasta.
Alegerile anticipate se contureaza tot mai mult ca o certitudine. Votul de luni din Parlament, prin care PSD a cistigat conducerea Camerei Deputatilor si Senatului, marcheaza inceputul unei crize de durata, cred analistii politici.
?
PSD are de ales intre a forta in Parlament numirea unui guvern PSD sau a lasa sa treaca totusi Cabinetul propus de Tariceanu, pentru ca, apoi, controlind Parlamentul, sa impiedice Guvernul Aliantei sa faca altceva decit intra in vederile PSD. Incurajati de rezultatul votului in Parlament, pesedistii au subliniat deja ieri ca acum guvernul este la mina lor. "Noi avem presedintii celor doua Camere. Nu mai avem presedintele tarii. Depinde de Traian Basescu ce fel de guvern va dori sa impuna", a explicat fostul cancelar al premierului, Alin Teodorescu. "Daca vrea un guvern minoritar al Aliantei D.A. si al UDMR, vine in Parlament si este supus votului nostru. Atunci, va avea doua variante: ori cade, in proportie de 50%, ori trece, tot in proportie de 50%. Daca Basescu vrea majoritate parlamentara, atunci PSD numeste guvernul si vom avea un guvern majoritar. In ceea ce priveste votul nostru asupra legilor propuse de un guvern minoritar... daca e o lege buna, vom vedea". Liderul deputatilor PSD, Miron Mitrea, se declara mai conciliant: "Daca ne intelegem asa cum s-a intimplat astazi (ieri, in cadrul impartirii functiilor in Biroul Permanent al Camerei - n.a.), atunci va fi o coabitare fructuoasa. Daca nu o sa ne intelegem si se vor repeta evenimente de genul celor de ieri (ziua alegerii presedintelui Camerei - n.a.), atunci coabitarea nu va fi posibila si va fi rau pentru guvernanti". Alt greu al PSD, Viorel Hrebenciuc, nu a exclus posibilitatea utilizarii unei motiuni de cenzura. In cealalta tabara, parlamentarii Aliantei par sa fi intuit si ei planurile PSD. Titu Ghiorghiof, cel care se prefigureaza a fi numarul doi al deputatilor PNL, vede astfel situatia: "Cred ca acum ne vor vota. Dar dupa aceea ne vor toca marunt, la orice proiect de lege venit de la guvern, la orice initiativa legislativa a parlamentarilor PNL sau PD. Vom fi obligati ca la orice lege organica sa-i avem pe toti ministri care sint si parlamentari prezenti in sala, la vot". Deputatul prevede, in acest caz, lupte crunte in Parlament: "Este adevarat, si ei (PSD & Co. - n.a.) sint obligati sa aiba prezenta 100% daca vor sa treaca o lege de-a lor sau sa modifice radical un proiect de-al nostru".
Alina Mungiu: "Premisele unei lipse de guvernare"
Analistii sint convinsi ca, in orice formula, se va ajunga la o criza ce va provoca alegeri anticipate. "Este limpede ca se pun premisele nu ale unui guvern al cuiva, ci ale unei lipse de guvernare, ceea ce va duce in final la alegeri anticipate", apreciaza Alina Mungiu. "Daca se mentine actuala configuratie, nu se va putea guverna in Romania decit pe baza unui numitor comun, ceea ce inseamna foarte putin, dat fiind cit de putine lucruri au in comun toate partidele parlamentare. Prima formula de guvern propusa nici nu ma astept sa treaca, va trece probabil a doua, dar dupa ce se va negocia la singe nu numai componenta cabinetului, ci si ceea ce va face viitorul guvern, ceea ce ii va asigura un spatiu foarte ingust de miscare. Un asemenea guvern ar putea ramine in functie si 3, si 4 ani, dar nu va face nimic, iar Romania nu isi poate permite sa astepte atit".
Cristian Preda: "O criza mult mai lunga decit cred liderii"
Cristian Preda vede, la rindul sau, anticipatele ca fiind unica rezolvare a situatiei. "In varianta validarii de catre Parlament a unui guvern PNL-PD-UDMR, exista doua variante. Daca majoritatea constituita ieri se teme de alegeri anticipate, vom avea o distributie a puterii intre un presedinte provenit din PD, un guvern dirijat de PNL si un parlament cu ambii presedinti din PSD. Daca majoritatea constituita ieri nu se teme de alegeri anticipate, un prim guvern nu va trece, iar PSD va forta constituirea in jurul lui a unei formule de guvern cu o majoritate PSD+PRM+PUR si asa vom avea in luna ianuarie un guvern minoritar PSD+PUR, sprijinit in Parlament de PRM. Cred ca vom asista la o criza mult mai lunga decit estimeaza liderii politici", a analizat Preda situatia. El considera ca "solutia globala o reprezinta alegerile anticipate, care pot aduce fie o majoritate PNL-PD clara si o guvernare stabila, fie pot da un avans clar PSD si atunci intra in actiune varianta coabitarii". Analistul nu s-a hazardat sa pronosticheze daca sau in cit timp vor fi anticipate. "La prima vedere, pare deja mult mai greu sa pici doua guverne decit sa faci unul stabil. Cred ca acum primul guvern cu premier al Aliantei va pica, iar al doilea, cu premier PSD, va trece".
Dan Pavel: "Vor fi greu de evitat anticipatele"
?i Dan Pavel vede anticipatele ca inevitabile. "Ceea ce se intimpla dovedeste ca Traian Basescu si Alianta s-au cam grabit cind au anuntat victoria, iar PSD a aratat ca isi revine foarte repede", apreciaza el. "Acum, Alianta sta la mina PUR si are doua optiuni, fie atrage PUR, fie merge pe varianta guvernului minoritar, eventual cu sprijin parlamentar din partea PUR. Totul se va reduce la un joc de fringhii foarte riscant; situatia este extrem de delicata si cred ca vor fi greu de evitat alegerile anticipate". Pavel atrage atentia ca exista foarte multe necunoscute in ecuatie, inclusiv "relatii de tip personal ce inclina intr-o parte sau alta".
?
Nastase ii recomanda lui Basescu sa se gindeasca bine
Votul pentru desemnarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului a insemnat un dus rece pentru Alianta D.A., a declarat marti presedintele PSD, Adrian Nastase. Acesta i-a atras atentia presedintelui Traian Basescu sa se gindeasca "cu mare atentie" la formula viitoare de guvernare. Nastase a subliniat ca responsabilitatea pentru desemnarea prim-ministrului ii revine, fara indoiala, presedintelui Romaniei, Traian Basescu, dar acesta trebuie sa aiba in vedere ca votul din Parlament a aratat ca PSD poate asigura o majoritate politica in forul legislativ. "Cei care vorbesc despre o majoritate practic nu pot sa o obtina si incearca prin diferite modalitati sa faca presiuni asupra unor oameni din alte grupuri parlamentare, pentru a realiza, pe ascuns, o majoritate care nu a reiesit din alegerile din 28 noiembrie", a comentat el.?
Sursa: Cotidianul
===========================
Alianta ia in calcul anticipatele
Dupa o sedinta-fulger a conducerii largite a PD, presedintele si vicepresedintele acestui partid, Emil Boc si Adriean Videanu, au anuntat din nou ca solutia pentru a realiza stabilitatea politica de care are nevoie Alianta pentru a guverna este declansarea alegerilor anticipate.
Liderii PD privesc aceasta varianta ca pe o rezolvare democratica, practicata in multe tari europene. "Alegerile anticipate nu trebuie privite ca o criza. Reprezinta un exercitiu democratic care se utilizeaza in toate tarile", a precizat Adriean Videanu. El a fost completat de Emil Boc, care a insistat asupra faptului ca reluarea alegerilor "reprezinta o solutie" daca nu se va reusi formarea unui guvern care sa reformeze complet institutiile statului si sistemul fiscal, asa cum a promis Alianta D.A. "De ce are nevoie Romania? De un guvern schiop si de o majoritate relativa sau de trei luni pentru alegeri anticipate?", s-a intrebat retoric Adriean Videanu. Astfel, el a avansat voalat un termen de trei luni pentru declansarea altor alegeri. Conducerea PD a mai anuntat ieri ca va merge la consultarile de la Cotroceni cu aceeasi propunere de guvern minoritar sustinut de Alianta si condus de Calin Popescu-Tariceanu.
Negocierile cu UDMR, finalizate
In plus, PD a anuntat tot ieri ca a incheiat negocierile pe programul de guvernare cu UDMR si ca acest partid va face parte din viitorul guvern. "Va anunt ca am finalizat negocierile cu partenereul nostru UDMR, care a acceptat ca programul de guvernare sa fie programul viitorului cabinet si sa introducem elemente specifice minoritatilor maghiare. Salut faptul ca UDMR nu a adus in discutie problema autonomiei locale. Insa programul de guvernare va avea citeva elemente constitutionale cerute de UDMR, legea invatamintului confesional, legea minoritatilor nationale. In rest, programele noastre sint complementare in proportie de 90%", a precizat Videanu. El a mentionat ca, desi nu a ridicat pretentii legate de portofolii ministeriale, UDMR va face parte din viitorul guvern.
Videanu nu a spus insa ce functii vor ocupa cei de la UDMR, precizind ca toate aceste negocieri urmeaza sa aiba loc dupa ce presedintele Romaniei, Traian Basescu, va desemna premierul. Cit priveste evolutia negocierilor cu PUR, presedintele democrat Emil Boc a aratat ca acest partid ramine "partener" al Aliantei, asteptindu-se deocamdata "concretizarea pozitiei lui Dan Voiculescu" prezentata luni la votul pentru alegerea presedintilor celor doua Camere.
Emil Boc a lasat sa se inteleaga faptul ca discutiile cu PUR vor continua, spunind ca "negocierea este un proces bilateral". "Dorim sa stim ca sintem asteptati", a adaugat Boc.
Cum se pot declansa anticipatele?
Prevederile constitutionale fac procedura prin care se pot organiza alegeri anticipate destul de greoaie . Insa nu imposibila. Iata citeva variante de declansare a alegerilor anticipate, in cazul in care Alianta nu va reusi sa obtina, pina la urma, majoritatea parlamentara.
Cea mai simpla varianta
- Daca guvernul Aliantei va fi respins de doua ori in parlament, presedintele Traian Basescu va dizolva legislativul si va declansa alegerile.
Aceasta solutie devine practica numai dupa ce Alianta face de doua ori incercarea de a trece prin parlament propriul guvern. Toata aceasta procedura poate dura, potrivit Constitutiei, cel mult doua luni.
Cea mai complicata solutie
- Este posibil ca, speriat de alternativa alegerilor anticipate, PSD sa voteze pe ascuns (votul este secret) validarea guvernului Aliantei. Cu toate astea, pentru ca viziunile sale difera de cele ale Aliantei, este evident ca PSD va sicana PNL-PD si va trinti in parlament lege dupa lege propuse de guvernul Aliantei. In aceasta situatie, posibilitatea declansarii alegerilor se complica. In fata unui asemenea scenariu, Alianta are, teoretic, alte solutii. Fie vine in parlament cu o lege pentru care isi asuma raspunderea, cum ar fi, de exemplu, introducerea cotei unice de impozitare, fie guvernul isi da demisia in bloc. Daca isi asuma raspunderea pe o astfel de lege, este de presupus ca PSD se va impotrivi si, in urma unei motiuni de cenzura, guvernul Aliantei va fi demis.
Demisia in bloc
In cazul in care nici acest lucru nu se va intimpla, dar Alianta nu va avea nici majoritate stabila, guvernul va putea demisiona in bloc.
Dar si aici procedurile vor dura foarte mult pentru ca Alianta va trebui sa reinventeze un guvern care sa faca exact acelasi gest: sa-si dea demisia. La fel ca si in prima situatie, guvernul trebuie sa pice de doua ori in parlament pentru a se ajunge la alegeri anticipate.
Sursa: Evenimentul Zilei
===========================
Deputatii minoritatilor nationale in favoarea unui cabinet format de Alianta PNL-PD
Cei 18 parlamentari ai minoritatilor nationale altele decit cea maghiara vor vota in favoarea unui guvern format de Alianta PNL-PD, deoarece exista o concordanta intre obiectivele Aliantei si interesele acestui grup - a declarat deputatul Aurel Vainer la finalul consultarilor cu Traian Basescu.
Vainer a precizat ca obiectivele prioritare ale acestui grup parlamentar vizeaza: adoptarea unei legi a minoritatilor nationale, reducerea pragului de 5% pentru alegerea unui deputat al minoritatilor nationale in Parlament si aplicarea mai ferma a legislatiei privind restituirea bunurilor comunitatilor nationale.
Sursa: Europa Libera

Stire preluata de la Euroactiv.ro