EurMonitor Guvernare: Premierul a numit noi secretari de stat
Tariceanu a semnat, la sfarsitul saptamanii trecute, deciziile de numire a inca 14 secretari de stat si de eliberare din functie a altor 19 / Ionut Popescu - absent de la intalnirea ministrilor si parlamentarilor PNL / Romania acorda ajutor Chisinaului / Ministrul controlului demisioneaza
Potrivit unui comunicat al Biroului de Presa al Guvernului, premierul a decis eliberarea din functia de secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe a lui George Ciamba si Bogdan Lucian Aurescu, pe posturile lor fiind numiti Teodor Baconski si Valentin Naumescu.
La Ministerul Agriculturii, au fost eliberati din functie secretarii de stat Nicolae Istudor si Adam Craciunescu, fiind inlocuiti cu Vasile Lupu si Nicolae Flaviu Lazin.
Schimbari la nivelul secretarilor de stat au fost operate si in Ministerul Educatiei si Cercetarii, unde Ioana Irinel Chiran, Radu Damian si Gheorghe Popa au fost eliberati din functie, doua dintre posturile vacante fiind preluate de Jozsef Koto si Anton Anton.
In cadrul Ministerului Apararii Nationale s-a decis eliberarea din functia de secretar de stat a lui Gheorghe Matache, locul sau fiind ocupat de Ion-Mircea Plangu.
La Ministerul Integrarii Europene, au fost eliberati din functia de secretar de stat Maria Crivineanu si Andrei Popescu, premierul aproband numirea lui Adrian Ciocanea in functia de secretar de stat in cadrul ministerului.
La Ministerul Finantelor Publice s-a decis eliberarea din functie a secretarului de stat Maria Manolescu, locul acesteia fiind ocupat de Elena Doina Dascalu.
In cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, premierul a decis eliberarea din functia de secretar de stat a lui Ioan Hidegcuti si numirea in locul acestuia a lui Virgil Stefan Nitulescu.
Secretarii de stat Ioan Cordos si Eugen Dogariu au fost, de asemenea, eliberati din functia de secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, unul dintre posturile vacante fiind preluat de Florin Bejan.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a mai decis eliberarea din functia de secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a lui Marius Sorin Bota, Ileana Tureanu si Traian Panait, precum si a lui Ioan Jelev si Florin Stadiu la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.
Tariceanu a aprobat, totodata, eliberarea lui Liviu Harbuz din functia de presedinte al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, in locul sau fiind numit Razvan Nicolae Tiru.
La Ministerul Administratiei si Internelor a fost operata o noua modificare, prin numirea in functia de secretar de stat a lui Paul Victor Dobre.
La Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul, Georgeta Ionescu a fost desemnata in functia de secretar de stat, iar Ioan Taban a fost numit in functia de consilier de stat in cadrul aparatului de lucru al ministrului de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii.
De asemenea, printr-o hotarare a Biroului executiv al PNL, Cornel Chiriac a fost propus pentru functia de secretar de stat la Ministerul Economiei si Comertului, aceasta decizie nefiind concretizata inca printr-un act semnat de premierul Tariceanu.
Sursa: Adevarul
==================
Ionut Popescu - absent de la intalnirea ministrilor si parlamentarilor PNL
Liberalii au uitat de anchetarea fraudei electorale si o lasa mai moale cu schimbarea lui Nastase si Vacaroiu
Alianta D.A. pare sa o fi lasat mai moale cu ideea schimbarii presedintilor pesedisti ai celor doua Camere. Reuniti sambata, la Brasov, parlamentarii PNL nu au dezbatut aceasta chestiune si nici pe cea a infintarii unei comisii de ancheta a fraudarii alegerilor, dupa cum propusese presedintele Traian Basescu. Chestiunile au fost ridicate doar tangential de doi-trei parlamentari, dar nu au fost dezbatute deloc si nici nu s-a luat vreo decizie. Ulterior, la o conferinta de presa, presedintele PNL Calin Popescu-Tariceanu a spus, cu jumatate de gura, ca PNL si PD se vor consulta in continuare in problema inlaturarii din functii a lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. "E anormal ca majoritatea din Legislativ sa aiba o culoare politica, iar conducerea Parlamentului sa aiba o alta. Asta nu se intampla in nici o tara", a adaugat Tariceanu. Senatorii si deputatii PNL propun mentinerea prevederii privind revocarea sefilor celor doua Camere, pe motiv ca exista deja reglementari in acest sens.
In schimb, PNL vrea restrangerea atributiilor presedintelui, o parte dintre acestea urmand sa fie preluate de catre Biroul Permanent. Uitand de transparenta pe care au promis-o in campania electorala, liberalii s-au gandit sa mentina prevederea prin care sedintele comisiilor parlamentare sa fie, de regula, secrete. Ministrul Culturii, Mona Musca, s-a opus, cerandu-le colegilor sai sa permita accesul liber la lucrarile comisiilor si ale plenului. Nu s-a discutat absolut nimic despre o eventuala modificare a Regulamentului Senatului, care face practic imposibila, in acest moment, schimbarea presedintelui acestei Camere. Intalnirea de sambata de la Brasov a fost practic un prilej pentru parlamentari de a mai face mici aranjamente cu ministrii PNL. Cei mai multi dintre ei s-au plans ca reprezentantii lor in Executiv nu le mai raspund la telefoane. "Avem peste 100 de apeluri pe zi", a protestat Mona Musca. "Daca stai sa vorbesti, nu mai ai timp sa muncesti. Nu e vorba despre o intoarcere de spate", a adaugat si ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Bogdan Olteanu, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, a promis ca toti membrii Executivului vor veni in fata Legislativului pentru a raspunde la intrebari si interpelari.
Aceeasi promisiune a fost facuta si de catre premierul Tariceanu. El a avut un discurs care i-a plictisit destul de tare pe parlamentari, mai ales ca seful lor de partid a ales sa le vorbeasca, mult timp, despre avantajele cotei unice de impozitare si despre recalcularea pensiilor, ca si cum ar fi fost noutati. Tariceanu a tinut insa sa-i avertizeze pe senatori si deputati sa nu incerce sa modifice, in Parlament, prevederea privind cresterea de la 1,5 la 3 la suta a impozitului pentru microintreprinderi. Singurul rezultat concret al intalnirii a fost o rezolutie separata a organizatiei de tineret, care se declara impotriva parasirii Internationalei Liberale in favoarea PPE. Cum presedintele TNL, deputatul Dan Motreanu, este un apropiat al lui Tariceanu, este foarte probabil ca aceasta sa fie si pozitia presedintelui liberal. Marele absent al reuniunii de la Brasov a fost ministrul Finantelor, Ionut Popescu. El a fost singurul ministru PNL care nu a venit - desi fusese invitat - probabil din cauza divergentelor cu conducerea partidului pe tema secretarilor de stat. De altfel, Tariceanu i-a transmis un avertisment lui Popescu, intr-o conferinta de presa: "Ministrul titular nu este un baron peste minister. El nu vine de-acasa cu echipa de prieteni sau de specialisti. (...) Patru ani, specialistii au stat pe margine si au chibitat. (...) Nu aducem oameni de forurile stiintifice internationale. Avem oameni care si-au sacrificat, in opozitie, timpul liber, veniturile si cariera profesionala si acum nu putem sa le spunem "Va multumim!". (...) Ministrii vor numi secretarii de stat dintre reprezentantii partidelor si in functie de competentele profesionale ale acestora. Avem nevoie de oameni in care sa putem avea incredere ca pot pune in practica programul de guvernare".
Sursa: Adevarul
======================
Romania acorda ajutor Chisinaului
Romania a decis sa acorde Republicii Moldova un ajutor constand in 300 de milioane de kilowati energie electrica.
Guvernul de la Chisinau a solicitat sprijinul Romaniei, in luna decembrie 2004, pentru depasirea crizei energetice determinate de sistarea aprovizionarii cu energie electrica de la centrala de la Cuciurgani, din regiunea separatista Transnistria.
Cantitatea de energie electrica mentionata va fi livrata la pretul stabilit pe piata romaneasca, urmand insa ca Republica Moldova sa plateasca doar contravaloarea acesteia la pretul stabilit pe piata moldoveneasca.
Diferenta de pret urmeaza sa fie acoperita de Republica Moldova prin livrarea de electricitate in perioada de vara a acestui an.
O noua datorie
Este o noua datorie care se adauga la nota de plata destul de ridicata pe care Republica Moldova o are de achitat pentru energia electrica furnizata de Romania.
Republica Moldova datoreaza deja Romaniei peste 30 de milioane de dolari, provenind din livrarile de energie electrica acordate de compania Conel, si mai apoi Termoelectrica pentru compania Moldtranselectro din Republica Moldova.
La aceasta se adauga si un credit guvernamental nerambursat integral pana la aceasta ora.
La sfarsitul anului trecut, Republica Moldova mai avea de restituit Romaniei peste 9 milioane de dolari, reprezentand suma restanta dintr-un credit de mai mult de 14 milioane de dolari primit in 1993.
Aceasta restanta a fost reesalonata pe o perioada de 15 ani printr-un acord semnat intre ministrul finantelor din fosta guvernare PSD, Mihai Tanasescu, si omologul sau din Republica Moldova.
Ce semnificatie are ajutorul anuntat acum de autoritatile romane?
Potrivit analistului Cornel Codita, faptul ca Romania continua sa crediteze relatia cu Republica Moldova va crea spatiul economic comun de care s-a vorbit in ultima vreme.
"Acest ajutor arata si seriozitatea angajamentului Romaniei si reflecta, intr-un fel situatia de pe teren. Republica Moldova are inca mari dificultati economice iar daca Romania nu o ajuta acum, atunci va fi mai greu sa spere ca va avea beneficii mai tarziu"- e de parere Cornel Codita.
Sursa: BBC
===========================
Ministrul controlului demisioneaza
Vineri (21 ianuarie), Sorin Vicol, ministru delegat al Autoritatii Nationale de Control, a demisionat din guvernul nou-format al Romaniei, dupa ce Autoritatea Nationala a Vamilor si Garda Financiara -- aflate sub controlul sau -- au fost transferate Ministerului Finantelor. El a admis faptul ca schimbarea fusese deja decisa de guvernul anterior, in urma negocierilor cu FMI, dar a mentionat ca "atributiile functiei sale au fost mult diminuate". Vicol, un membru al Partidului Umanist, a afirmat ca masura nu va slabi cabinetul, intrucat partidul sau va ramane un membru al coalitiei de guvernamant.
Sursa: SouthEast European Times

Stire preluata de la Euroactiv.ro