Cautare avansata

EurMonitor Guvernare: Presedintele Basescu face ordine in tara, in PD si in TVR


ora 09:55 Basescu, a tunat si a fulgerat ieri, cu tinte precise / Basescu se rasteste la Cozmin si Lavinia / Romania, condamnata la CEDO pentru refuzul de a inregistra un partid comunist / Negocierile cu FMI - in impas

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a tunat si a fulgerat ieri, cu tinte precise. Primul lovit a fost Valentin Nicolau, presedintele-director general al televiziunii publice, pe care l-a acuzat de dezinformare, reavointa si nerespectarea regulilor jurnalistice. Drept urmare, Nicolau s-a ales cu urarea "se poate conserva in formol" si cu interdictia de a mai calca pe la Cotroceni. N-au scapat de tirul presedintelui nici Mihai Iacob si Sorin Ovidiu Vantu. Desi nu le-a pronuntat niciodata numele, Basescu a dat de inteles ca cei doi incearca sa acrediteze ideea ca macar o parte din "clanurile mafiote" se afla sun protectia Palatului Cotroceni. Finalul tiradei de ieri a fost rezervat fostilor colegi de partid. Basescu a avertizat-o pe Lavinia Sandru, deputat PD, sa nu alunece spre "centura politicii", dupa ce aceasta s-a folosit de numele preseidntelui in scrisoarea de sustinere a lui Cozmin Gusa. Ziua s-a incheiat cu dezinstalarea telefoanelor oficiale de la sediul televiziunii publice si cu declaratiile impaciuitoare ale lui Sandru si Gusa.

Documente audio:

  • Conferinta de presa Basescu 1
  • Conferinta de presa Basescu 2
  • Conferinta de presa Basescu 3
  • Conferinta de presa Basescu 4

    Sursa: Revista Presei

    ?

    Basescu se rasteste la Cozmin si Lavinia

    Plecind de la o scrisoare de sustinere a lui Cozmin Gusa pentru sefia PD si o emisiune TV in care i s-a invocat numele, Traian Basescu a declarat deschis razboiul in Partidul Democrat. Gusa reactioneaza dur, amintindu-i lui Basescu de faptul ca l-a ajutat sa ajunga presedinte.

    "In politica este foarte usor sa ajungi pe centura politicii, acolo unde te poti intilni cu multi alti politicieni care ratacesc din partid in partid", a fost avertismentul aplicat de Basescu Laviniei Sandru, rostit oarecum printre zimbete, dar tintit totodata inspre grupul de deputati tineri pe care Gusa ii curteaza ca sustinatori, in contextul in care tabara majoritara din PD se asteapta ca ex-liderul deputatilor democrati sa paraseasca partidul. "Lucrul foarte grav este ca aceasta doamna si-a permis sa acrediteze ideea ca singurul urmas este cel pe care-l simpatizeaza ea, ca si cum eu am lasat partidul acesta mostenire cuiva", a replicat presedintele unor afirmatii facute la Realitatea TV, la emisiunea "100%". Sandru a pledat pentru candidatura lui Gusa la sefia PD, cu argumentul ca el reprezinta cel mai bine linia politica imprimata de Basescu. "In momentul in care am parasit conducerea partidului, optiunile mele s-au indreptat catre Emil Boc, deci orice altceva este o constructie lipsita de decenta politica si fac apel la fostii mei colegi sa nu-si permita sa mai utilizeze numele meu", a avertizat Basescu, continuindu-si ofensiva impotriva unei posibile sciziuni.
    Ajutor de la Cotroceni

    Potrivit unor surse democrate, interventia lui Basescu a fost urmarea unei intilniri de taina intre vicepresedintii Berceanu, Blaga si Videanu. Acesta din urma i-a dat si el, de dimineata, un cartonas galben Laviniei Sandru, declarind ca gestul sau a fost nestatutar, pentru ca Gusa nu are vechimea necesara in partid.
    Cozmin Gusa ii aminteste lui Basescu ca l-a ajutat

    "Traian Basescu greseste daca o trateaza astfel pe Lavinia Sandru, pentru ca a facut referiri pozitive la el ca om politic, la fel cum a facut si in tot cursul anului 2004, an electoral, si atunci acest lucru nu l-a deranjat", ne-a declarat deputatul PD in replica la iesirea publica a lui Basescu. "Nu cred ca ar fi facut referire negativa in acest fel la adresa mea, pentru ca asta ar fi o mare dezamagire pentru mine, avind in vedere ca in 2004 am avut un parteneriat foarte bun din care el a beneficiat personal, ajungind presedintele Romaniei", a dorit Gusa sa ii aminteasca fostului lider PD, pe care l-a comparat, ca atitudine, cu Ion Iliescu: "Atitudinile de implicare in viata interna a partidului, gen Iliescu, sint lucruri extrem de nocive pentru mediul politic si sper ca ele sa nu continue".

    Sursa: Cotidianul

    ======================

    Romania, condamnata la CEDO pentru refuzul de a inregistra un partid comunist

    Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Romania, joi, pentru ca instantele romane nu au legalizat, in 1996, Partidul Comunistilor (Nepeceristi), acordand insa comunistilor doar o suta de euro drept cheltuieli de judecata, nu si despagubiri. CEDO a apreciat, in decizia de joi, ca statul roman a incalcat articolul 11 din Conventia Drepturilor Omului si, implicit, libertatea de asociere, pronuntandu-se astfel in cauza deschisa impotriva Romaniei de Partidul Comunistilor (Nepeceristi) si Gheorghe Ungureanu.

    "In baza Articolului 41 (doar satisfactie) al conventiei, Curtea i-a acordat lui Ungureanu o suta de euro pentru cheltuieli de judecata si a apreciat ca recunoasterea violarii acestui drept reprezinta, in sine, o satisfactie suficienta, in locul oricaror altor despagubiri cerute de acesta", se precizeaza in decizia existenta pe site-ul CEDO. Reclamantii cerusera prezentarea de scuze de catre Guvernul roman pentru hotararile instantelor nationale prin care s-a refuzat inscrierea unor partide comuniste, asigurarea unui sediu si a accesului liber si gratuit la mijloacele de comunicare in masa interne si internationale, despagubiri in valoare de peste 1.400.000 euro.

    Sursa: Adevarul

    =======================

    Pentru ca guvernul nu gaseste bani sa acopere gaura bugetara,
    Negocierile cu FMI - in impas
    Estimarile sunt pesimiste - anul acesta, inflatia ar putea reveni la doua cifre: 10-11%

    Negocierile cu Fondul Monetar International par a fi intrat intr-un impas, deoarece echipa de experti ai Fondului nu este de acord cu masurile propuse de partea romana pentru realizarea unui echilibru bugetar cu un deficit sub cel inregistrat anul trecut. Surse apropiate negocierilor ne-au declarat ca diferenta intre calculele Fondului si cele ale Finantelor este de aproximativ 50.000 de miliarde de lei (2 la suta din PIB), diferenta pe care Guvernul nu o poate acoperi prin majorarea de accize pe care s-a declarat dispus sa o accepte.

    Echipa de negociatori FMI solicita masuri mult mai dure, insistand asupra cresterilor de taxe indirecte, cum este TVA, si incercand sa determine Guvernul sa amane o parte din procesul dae recalculare a pensiilor pentru anul 2006, in vederea reducerii cheltuielilor bugetare. Nici in ceea ce priveste deficitul bugetar, cele doua parti nu au ajuns inca la un acord final. Daca FMI insista pentru un deficit bugetar cat mai apropiat de zero la suta, autoritatile romane incearca sa obtina macar un nivel de 1,2-1,3 la suta din PIB. "Totusi, daca, in urma calculelor, va rezulta ca Guvernul va trebui sa mai diminueze deficitul, acesta ar putea fi stabilit undeva la 0,5-0,7 la suta", au precizat sursele citate. O alta veste proasta se refera la tinta de inflatie pe anul viitor. Desi ministrul Finantelor, Ionut Popescu, se arata optimist la inceputul anului, spunand ca inflatia va fi mai mica decat cea de anul trecut, previziunile Fondului vizeaza o rata a inflatiei pe 2005 de 10-11 la suta (n.r. - fata de 9,6 la suta in 2004). Surse apropiate negocierilor sustin ca una dintre masurile cerute cu insistenta de FMI este diminuarea cresterilor salariale pentru bugetari prevazute pentru acest an. O a doua masura solicitata este, in continuare, ca in acest an procesul de recalculare a pensiilor sa se faca doar pentru 1 milion de persoane, in trei etape, urmand ca pentru restul pensionarilor, aproximativ 3 milioane persoane, recalcularea sa se aplice abia in 2006. Pana in prezent, partea romana nu a fost de acord cu nici una dintre cele doua solicitari. "In orice caz, memorandumul suplimentar pentru continuarea acordului va fi incheiat pana pe 8 februarie, data la care expertii FMI intentioneaza sa paraseasca Romania. Probabil ca va fi un memorandum care va contine o serie de conditionalitati, care vor trebui indeplinite in anumite termene care vor fi stabilite. Scrisoarea de intentie va intra in Consiliul Director al FMI numai dupa ce aceste obligatii vor fi achitate", au mai precizat sursele citate.

    Sursa: Adevarul


  • ''

    Stire preluata de la Euroactiv.ro

    Stiri asemanatoare

    Basescu: 'Relatia cu SUA si Marea Britanie reprezinta o prioritate de varf'
    ora 09:50 Basescu s-a intors de la Londra cu asigurari, laude, promisiuni si consilieri englezi. ...

    Bush: "Sint cel care face istoria"
    Intr-un interviu publicat de prestigioasa revista "Time", presedintele SUA spune ca isi considera...

    EurMonitor Guvernare: Basescu critica public pentru prima data Guvernul Tariceanu
    ora 10:30 Motivul admonestarii: neadoptarea legilor pentru combaterea evaziunii fiscale / Cozmin ...

    EurMonitor Guvernare: Basescu critica proiectul Bechtel
    ora 08:45 Presedintele a declarat ca proiectul autostrazii ar fi unul ineficient / Ministerul de ...

    EurMonitor Guvernare: Basescu la SRI
    Basescu a vorbit despre prioritatile noii administratii si despre asteptarile acesteia de la SRI ...