Freedom House: o presa lipsita de libertate, dominata, intimidata
Fundatia Freedom House si-a exprimat pe 16 decembrie ingrijorarea cu privire la violarile liberatii presei, precum si la alte restrictionari la care a fost supusa societatea civila pe parcursul recentei perioade de alegeri in Romania.
Potrivit Freedom House, viitorul Guvern va trebui sa-si indrepte eforturile pentru a remedia erodarea unor elemente-cheie ale libertatilor civile din tara.
Multe posturi romanesti de televiziune, precum si multe ziare locale, sunt in proprietatea si sub dominatia unor oficialitati locale; de asemenea, ele sunt susceptibile la intimidare din partea Guvernului.
Ca atare, acoperirea media din timpul recentelor campanii si alegeri parlamentare si prezidentiale a fost puternic in favoarea Guvernului. Cele trei posturi principale de televiziune - TVR1, Antena 1 si ProTV - sunt fie foarte strans legate, fie influentate de catre Partidul Social-Democrat (PSD), de guvernamant. Desi exista mijloace de informare in masa independente, acestea au o acoperire limitata, lasand neinformata o mare parte a populatiei rurale din Romania.
Jennifer Windsor, directoarea executiva a Fundatiei Freedom House, a mentionat: "Gradul de concentrare al mijloacelor de informare, precum si influenta Guvernului asupra presei romanesti sunt ingrijoratoare." "Libertatea de expresie este un lucru fundamental intr-o societate deschisa si democratica, iar noi suntem alaturi de acei jurnalisti curajosi de la televiziunea si radioul public, care - pusi in fata amenintarilor ca isi vor pierde slujbele - au rezistat cenzurii, precum si presiunilor de a distorsiona relatarile in favoarea actualului partid de guvernamant.
Alexandru Costache, reporter al Televiziunii Romane, alaturi de mai multi colegi ai sai, s-au exprimat in mod deschis impotriva cenzurii, a partizanatului si a manipularii stirilor de la TVR.
Libertatea de expresie in cadrul societatii civile a fost, si ea, reprimata in perioada alegerilor. Coalitia non-guvernamentala pentru un Parlament Curat, infiintata pentru a monitoriza coruptia in randul partidelor politice, a oamenilor politici si pentru a furniza informatii electorale non-partizane, este supusa unui proces judiciar in legatura cu activitatile sale pe parcursul perioadei electorale.
Coalitia a prezentat liste ale candidatilor compromisi, partidelor din care acestia faceau parte pentru a permite acestora sa retraga candidatii corupti de pe listele electorale; apoi, Coalitia a distribuit aceste liste si publicului larg. Ca reactie la aceasta initiativa, fluturasi falsificati, purtand antetul si semnaturile mebrilor Coalitiei, au fost pusi in circulatie, pentru a compromite initiativa Coalitiei . De asemenea, a fost trimisa la sediul Uniunii Europene de la Bruxelles o scrisoare falsificata, cu scopul de a discredita initiativa Coalitiei.
Partidul de guvernamant din Romania a dat in judecata Coalitia, sub acuzatia de defaimare. Mijloacele media influentate de Guvern i-au portretizat pe membrii Coalitiei drept "infractori" si "teroristi civici".
Jennifer Windsor a spus: "Organizatiile non-partizane, precum si al informatiilor independente pe care acestea le asigura joaca un rol vital in procesul democratic." "Pentru a asigurara integrarea Romaniei in Uniunea Europeana este nevoie ca oamenii politici, oficialii guvernamentali si alte elite sa lucreze impreuna cu societatea civila, in loc sa incerce sa controleze si sa ascunda poporului informatiile si activitatile guvernamentale."
Sursa: Freedom House

Stire preluata de la Euroactiv.ro