Cautare avansata

Parlament dominat de PSD+PUR, dar batalia se da peste doua saptamani


Tabloul alegerilor de ieri: procente, fraude si implicatii europene si internationale.

Potrivit sondajelor realizate de CURS si INSOMAR, citate de Revista Presei, PSD+PUR a strans cele mai multe voturi. Proportia senatorilor si deputatilor va fi, insa, diferita.

Potrivit exit-poll-ului realizat de INSOMAR pentru TVR, candidatul Uniunii PSD+PUR la Presedintie, Adrian Nastase, a obtinut 43,7% din voturi in primul tur de scrutin, in timp ce Traian Basescu, candidatul Aliantei PNL-PD, a cumulat 34,7%.

Pentru Antena 1, sondajul la iesirea de la urne a fost efectuat de CURS. Conform acestui exit-poll, Nastase, a adunat 41,1% din voturi, in timp ce Basescu a obtinut 35,2%. La partide, pentru Camera Deputatilor, PSD a obtinut 38,9% din voturi, iar Alianta PNL-PD 35,4% din voturi. La Senat, PSD - 39,0%, iar PNL-PD - 35,4%.

"Nici un partid nu a castigat 51% din voturi, deci nici un partid nu a primit dreptul de a conduce Romania"- a declarat Traian Basescu.

El a mai spus ca batalia se va duce in turul doi al alegerilor prezidentiale, fiindca cel care va fi desemnat presedinte il va numi pe primul ministru.

Frauda "intre 3 si 5 la suta"

Potrivit BBC, printre numeroasele sesizari care semnalau fraude a existat numarul mare- in opinia reprezentantilor formatiunilor politice- de persoane care au votat pe listele speciale dupa ce au fost transportate la sectii cu autobuze sau microbuze. Candidatul Aliantei PNL-PD, Traian Basescu, a declarat ca au fost destul de multe nereguli si "destul de multe autobuze cu oameni miscati de PSD, care au votat de mai multe ori".

Si reprezentantii PSD au reclamat ca la sectia de votare din Gara de Nord au votat mai multe persoane care ar fi fost aduse cu trei autobuze speciale. Astfel de cazuri au fost inregistrate in mai multe localitati.

"Turismul electoral" a fost remarcat si de observatorii Pro-Democratia. "Daca se confirma suspiciunile privind acest "turism electoral", o frauda de asemenea natura poate sa influenteze in mod decisiv rezultatul alegerilor"- a declarat pentru BBC Adrian Sorescu, directorul executiv al Asociatiei.

Cristian Parvulescu, presedintele Pro Democratia a spus, citat de Evenimentul Zilei: "Un calcul aproximativ arata ca, daca in 10.000 de sectii rurale sint 10 alegatori care voteaza cu urna volanta pentru ca au fost presati administrativ, nu pentru ca vor ei, se string 100.000 de voturi. La acestea se pot adauga si votantii itineranti. In final, frauda totala poate fi, in functie de prezenta la vot, intre 3 si 5 la suta."

Perspectiva internationala si europeana

Cotidianul Financial Times titreaza ca alegerile din Romania sunt vazute atat in tara cat si in strainatate ca o lupta intre un guvern corupt dar capabil, care a mostenit aparatul de stat al lui Ceausescu si o coalitie de centru dreapta cu vederi mai reformiste dar nu suficient pusa la incercare.

Cea mai importanta sarcina a fortei politice care castiga alegerile va fi sa pregateasca Romania pentru aderarea la Uniunea Europeana, in 2007-adauga Financial Times.

Partidul Social Democrat, condus de Adrian Nastase, pune accent pe faptul ca a adus Romania mai aproape de obiectivul aderarii la Uniunea Europeana, ca a transformat Bucurestiul in membru al NATO si ca strategiile sale au pus economonia pe o panta ascendenta-o crestere posibila de 8% anul acesta.

Guvernul este insa perceput ca fiind corupt-scrie Financial Times.

Locuitorii capitalei, tinerii educati si clasa de mijloc urbana tinde sa sustina opozitia si pe Traian Basescu, in vreme ce guvernul mizeaza pe votul saracilor de la sate, al varstnicilor si al nostalgicilor comunisti, inca numerosi-scrie The Guardian.

"Spre deosebire de vecinii precum Ungaria sau Cehia, Romania e mult in urma, infrastrustructura e aproape la pamant, iar Transparency International catalogheaza Romania drept una dintre cele mai corupte tari din Europa"-noteaza The Times.

BBC arata ca guvernul de stanga al Romaniei nu a reusit sa incheie negocierile de aderare, ratand sansa de a marca un punct important in campania electorala. Totusi, a facut un pas spre aderare, incheind negocierile - foarte importante - in privinta mediului.

Agentia Reuters comenteaza: "laudat pentru salvarea tarii din pragul colapsului economic, PSD conduce in cele mai multe sondaje de opinie, urmata indeaproape de Alianta, vazuta ca fiind mai pro-business. Trambitandu-si realizarile economice - crestere sustinuta, inflatie in scadere, si pasi pe calea aderarii la UE - candidatul prezidential al PSD, primul ministru Adrian Nastase, le-a cerut votantilor sa dea partidului sau sansa de a termina treaba."

"Romania si Bulgaria formeaza a doua extindere spre Est a UE, dupa ce 10 state, in majoritatea lor foste comuniste, au aderat in mai. Dar Bucurestiul a avut un ritm mai lent de adoptare a reformelor si ar putea fi amanate cu un an, daca nu ajunge din urma Sofia. UE a criticat Guvernul pentru incetinirea reformelor structurale si a luptei impotriva coruptiei, in acelsi timp nereusind sa asigure drepturile omului si libertatea presei."

Citat de Evenimentul Zilei, sociologul Cristian Parvulescu a declarat pentru AFP ca "miza alegerilor sta in maniera de raportare la mostenirea lasata de Ion Iliescu", ultimul sef de stat din Europa Centrala provenit din fosta nomenclatura comunista, "care nu a reusit sa se adapteze realitatilor acestui secol".

Astfel, premierul Adrian Nastase, candidatul PSD la presedintie, s-a declarat "un continuator al politicii lui Iliescu", in timp ce principalul sau rival, Traian Basescu, a spus ca "va fi opusul lui Iliescu" la Cotroceni, a continuat Parvulescu.
Potrivit acestuia, Iliescu a fost mai degraba avocatul reformelor de tip perestroika, ce nu au permis Romaniei sa aiba cu adevarat o economie de piata functionala, insa cistigatorul acestor alegeri, a completat el, va trebui sa puna in practica masuri uneori dureroase, cerute de Bruxelles. De asemenea, viitorul presedinte va trebui sa lupte impotriva coruptiei si sa ridice nivelul de trai al romanilor, intr-o tara in care unul din trei locuitori traieste in saracie, iar salariul mediu nu depaseste 150 de euro.

[EurActiv]


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

EurMonitor Guvernare: Premierul a numit noi secretari de stat
Tariceanu a semnat, la sfarsitul saptamanii trecute, deciziile de numire a inca 14 secretari de s...

EurMonitor Guvernare: PSD-PUR si Adrian Nastase conduc in sondajul CURS
Nastase - 42%, Basescu - 32% / Voiculescu il creste pe Nastase / Controversa sondajelor de opinie...

"Mamaliga te asteapta" - un film despre Romania
Un documentar despre o familie de romi cu zece copii vorbeste despre Romania rurala in general. ...

Ucraina spre noi alegeri
Dupa zece zile de demonstratii ale opozitiei in piata centrala din Kiev si in jurul sediilor pute...

EurMonitor Guvernare: Nastase si Iliescu intetesc atacurile contra "Coalitiei pentru un Parlament Curat"
Premierul spune ca va fi monitorizat pentru ca a refuzat "blatul" / Aliantele postelectorale se f...