EurMonitor Business: Un sfert dintre fermieri raman fara bani europeni
Doar 770.000 de agricultori au intrat in baza de date a statului pentru a primi subventia de la UE.Astazi este ultima zi in care agricultorii pot depune cererile prin care sa solicite sprijin financiar de la UE / Oamenii de afaceri se plang ca nu vor putea absorbi fondurile structurale daca Guvernul nu va veni urgent in sprijinul lor.
Un sfert dintre fermieri raman fara bani europeni
Cu doua zile inainte de termenul-limita de depunere a cererilor pentru subventii europene, doar trei sferturi dintre fermieri au depus documentatia necesara. Potrivit datelor Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, simbata, 12 mai, erau depuse doar 1.120.000 de cereri, reprezentind 75% din numarul total de fermieri care au dreptul la subventii europene. Dintre aceste cereri, erau inregistrate de functionarii APIA doar 772.000 de solicitari. Situatia proasta il poate costa postul pe directorul general al APIA, care a scapat de restructurare la venirea noului ministru al Agriculturii, desi Nicolae Sterghiu a ajuns in fruntea Agentiei pentru ca era sustinut de PD. Oricum, ministrul Decebal Traian Remes l-a avertizat pe Sterghiu ca, daca la 15 mai nu vor fi inregistrate toate cererile si din cauza aceasta fermierii nu isi vor putea primi banii de la UE, il va da afara. Sterghiu ne-a declarat ca, daca fermierii nu depun cererile pina azi, mai au la dispozitie 21 de zile, dar vor plati penalitati de 1% pe zi din subventia care li se cuvine.Platile unice pe suprafata din fonduri UE se ridica la circa 440 de milioane de euro in acest an, suprafata estimata pentru care vor fi acordate subventii fiind de 8,6 milioane de hectare.
Cotidianul
Birocratia opreste finantarile UE
Oamenii de afaceri se plang ca nu vor putea absorbi fondurile structurale daca Guvernul nu va veni urgent in sprijinul lor. "Romania nu va putea sa absoarba nici jumatate din fondurile europene, daca nu se vor reduce birocratia si coruptia din administratia publica", a declarat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu. El a precizat ca firmele mici si mijlocii sunt pregatite pentru accesarea fondurilor europene, dar a aratat ca "mai exista inca foarte multa birocratie si coruptie in Romania". El a dat ca exemplu programul de pregatire a resurselor umane, de care raspunde Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse, asaltat de reguli birocratice si de costuri usturatoare pentru firmele care depun proiecte. "Pentru acest program se cere o coparticipare de 20% in numerar, la care se adauga plata TVA catre stat, in cazul solicitantilor care nu sunt ONG-uri. Aceasta suma cu care trebuie sa contribuie intreprinderile este imensa, de aceea noi cerem sa fie reintroduse contributiile in natura – casa, calculator –, ca in programele PHARE", a spus Nicolescu. Reprezentantul IMM-urilor a condamnat si birocratia sufocanta din acest program: "Se cer conturi si subconturi, copii dupa copii, este o foarte mare birocratie, care face lucrurile sa se miste foarte greu. Autoritatile ar trebui sa se preocupe mai intai de acest lucru si apoi vom putea accesa si banii europeni".Alte lucruri suparatoare pentru patroni sunt lipsa de transparenta a functionarilor care gestioneaza procesul de acordare a fondurilor structurale si amanarea periodica a termenelor de depunere a dosarelor. "In comisiile care aleg proiectele ar trebui sa fie cooptati si reprezentanti ai patronatelor. Totodata, listele cu castigatorii ar trebui sa fie publicate pe Internet. Lipsa de transparenta poate sugera coruptia. Cand se tot amana termenele, lumea isi pune intrebari", a conchis Nicolescu.
Romania Libera

Stire preluata de la Euroactiv.ro