Cautare avansata

Guvernul desfiinteaza ANRC, castiga Orange si Vodafone


ANRC-ul se desfiinteaza. Fostul presedinte al institutiei, Ion Smeeianu, isi poate lua adio de la victoria obtinuta in fata lui Calin Popescu Tariceanu. O decizie adoptata de Guvern, in prag de sarbatori, desfiinteaza ANRC-ul si stabileste infiintarea unei alte autoritati, cu activitate similara, sub denumirea ANRCTI.

Guvernul a decis infiintarea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) si desfiintarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii.

Aprobarea actului normativ asigura armonizarea legislatiei nationale cu cea comunitara, avand in vedere necesitatea reglementarii domeniului tehnologiei informatiilor in stransa legatura cu domeniul comunicatiilor electronice si postei, ca domenii convergente, dar si pe cea a stabilirii cadrului institutional de reglementare a transmisiilor de date.

ANRCTI are ca rol fundamental punerea in aplicare a politicii nationale in domeniul comunicatiilor electronice, postei si tehnologiei informatiei.

Conducerea ANRCTI va fi asigurata de un presedinte si doi vice-presedinti, numiti de Primul-ministru pe o perioada de 5 ani.

Noua institutie va prelua bugetul, patrimoniul, numarul de posturi si personalul fostei Autoritati Nationale de Reglementare in Comunicatii. Personalul preluat isi va pastra drepturile salariale de la data preluarii.

In termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta, Guvernul va aproba regulamentul de organizare si functionare al Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei.

La inceputul lunii decembrie, Inalta Curte de Casatie si Justitie stabilea ca demiterea lui Ion Smeeianu din fruntea institutieia fost facut abuziv, primul-ministru fiind astfel obligat sa-l repuna in functie, in maximum 30 de zile de la pronuntarea sentintei.

ANRC- o institutie extrem de controversata

In ultima perioada, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii a fost in centrul mai multor scandaluri, fiind acuzata ca face jocurile operatorilor Orange si Vodafone.

Razboiul s-a dus intre ANRC, Orange si Vodafone pe de-o parte si Cosmote, Zapp si Romtelecom pe de alta parte.

Flacara a fost aprinsa de o decizie a institutiei de reglamentare care stabilea ca una dintre etapele de reducere a tarifelor de interconectare, aferenta perioadei 2007-2008, ar urma sa fie amanata, urmand a intra in vigoare la inceputul lui 2008.

Principalii beneficiari ai acestei decizii sunt Orange si Vodafone, in timp ce de partea invinsilor se situeaza ceilalti operatori din piata: Cosmote, Romtelecom si Zapp. La acea data, cei trei operatori anuntau ca vor face plangere la Uniunea Europeana, Romtelecom avand chiar intentia de a solicita daune de 12 milioane de euro de la ANRC.

Surse: HotNews.ro, Guvernul Romaniei

Articol complet la HotNews.ro


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Basescu, in presa europeana: "Ne vom face auzita vocea"
Presedintele Traian Basescu, a solicitat ajutorul comunitatii internationale pentru solutionar...

Succese individuale romanesti in Bruxelles-ul european (5)
Cine sunt romanii care lucreaza si acumuleaza de ani buni experienta profesionala in Bruxelles...

Cum sa comunici la Bruxelles. Sfaturi la de la jurnalisti si ONG-uri
EurActiv.com a sintetizat intr-un document concluziile dezbaterilor pe tema strategiei de comu...

Romanii sunt asteptati sa ocupe sute de posturi la Bruxelles
Procesul de selectie a personalului din cele doua noi State Membre se va accelera in 2007. Com...

Departamentul pentru Afaceri Europene, pe ruinele a trei institutii
Guvernul a infiintat Departamentul pentru Afaceri Europene, institutie care va coordona, la ni...