Cautare avansata

Insulta si calomnia de la Bucuresti - in atentia Bruxelles-ului


Decizia Curtii Constitutionale care a hotarat ca dezincriminarea insultei si calomniei a fost neconstitutionala este privita cu atentie la Bruxelles. Purtatorul de cuvant al comisarului pe Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, a declarat ca "libertatea de expresie ramane un drept fundamental, garantat de legislatia europeana".

Friso Roscam Abbing, purtatorul de cuvant al comisarului pe Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, a spus: “Romania este parte integranta a familiei celor 27 de state membre ale Uniunii. Ele constituie nu doar o comunitate  economica dar si o singura piata de valori, reflectate in Charta UE a Drepturilor Omului. In acest act veti gasi o referire clara la libertatea presei si a cuvantului. Aceasta libertate nu este absoluta. Ea poate fi limitata dar numai in mod legal. Legislatia in aceasta privinta trebuie sa fie in acord atat cu  dreptul comunitar cat si Conventia Europeana a Drepturilor Omului, guvernata de Consiliul Europei. Daca cineva crede ca drepturile sale au fost incalcate, calea cea mai directa este de a face plangere la instantele nationale, iar cand toate caile de atac au fost epuizate, sa mearga la Strasbourg. Decizia  curtii este obligatorie pentru fiecare stat membru al Consiliului Europei”. Trebuie mentionat ca practica de la Strasbourg face distinctie intre politicieni, care sunt persoane publice si ceilalti cetateni. Un politician din tarile UE poate obtine cu greu o condamnare a unui ziarist, fie chiar si la o amenda simbolica, odata ce viata sa privata a devenit publica.

Friso Roscam Abbing a mai declarat ca situatia in tarile membre, in privinta insultei si a calomniei este departe de a fi una armonioasa. Sunt state care le prevad in legislatia lor penala sub numele de defaimare (cum ar fi in Marea Britanie sau Franta), in timp ce, in alte state membre asemenea fapte se pedepsesc numai pe taramul dreptului civil (Danemarca). Comisia Europeana va propune in aceasta materie o reglementare (Regulamentul Roma II) care urmareste armonizarea relatiilor non-contractuale dintre doua persoane, printre care si dintre un jurnalist si alt  individ. In cazul in care persoanei respective i s-au lezat personalitatea, imaginea publica sau un interes, vor fi platite daune interese cu titlul de amenda.

Articol complet la Deutsche Welle


''

Stire preluata de la Euroactiv.ro

Stiri asemanatoare

Mai multa transparenta pentru lobby-ul de la Bruxelles
Comisarul european Siim Kallas a revenit saptamana trecuta, intr-o declaratie de la Madrid asu...

Adrian Ciocanea: DAE va formula pozitiile Romaniei la nivel European
"Trebuie sa iesim din starea de asteptare a negocierii in cea ce provocare a negocierii", decl...

EurMonitor Business: Romania se va baza pe energie hidro si nucleara
Harta energetica a Romaniei va arata cu totul diferit in 2015 / TVA la proiectele cu fonduri e...

Apel pentru promovarea Constitutiei Europene
Cele 18 tari care au aprobat Constitutia Europeana au solicitat celorlalti membri UE sa reia p...

25% dintre europeni considera pozitiva aderarea Romaniei la UE
Numai o patrime dintre cetatenii din zona euro considera ca este benefica primirea Romaniei si...