O analiza in premiera: Ce facem in UE
Dilema veche-EurActiv.ro-HotNews.ro lanseaza in premiera dezbaterea Ce facem in Uniunea Europeana. Am cerut unui grup de experti sa joace rolul autoritatilor romane si sa vina cu propuneri concrete despre felul in care Romania poate influenta realist politicile UE. Sunt abordate teme majore: energia, agricultura, politica de securitate, extinderea cu Turcia a UE. Publicam nu doar comentarii seci, ci recomandari concrete, care pot fi baza - daca nu pentru actiuni concrete, macar pentru o dezbatere serioasa pe aceasta tema, de vreme ce "Popeye si echipajul intra in portul european", dupa cum se arata in deschiderea suplimentului.
Temele si titlurile suplimentului
1. "Popeye si echipajul intra in portul european" (Alina-Mungiu Pippidi)
2.
Agricultura: "O politica agricola comuna" (Daniela Giurca) "Despre absortia fondurilor si agricultori" (Lucian Luca), "UE ne-a dat pestele. Dar undita?" (Cristian Pantazi)
3.
Banii Europei
Competitia regiunilor - unde si cum vor merge banii europeni pentru Dezvoltare (Mihai Moia), Prajitura finantarilor se imparte intre cei care si-o permite
4. Republica Moldova
Rolul Romaniei in configurarea politicii UE fata de Moldova(George Dura), Europenizarea Moldovei (Stanislav Secrieru)
5.
Politici energetice
UE trebuie sa devina solidara in privinta politicii energetice (Traian Basescu), AVem nevoie de o politica energetica realista la nivel national (Matei Paun)
6.
Extinderea cu Turcia
Istoria superioritatii (Magdalena Boiangiu), O viziune statala confuza (Ana Maria Dobre), Federal vs. national: Ce fel de Europa vrem? (Luciana Ghica)
7.
Politica externa si de securitate comuna (Sever Voinescu)
Agenda Lisabona: Tropa, tropa... am intrat in Europa (Dragos Pislaru)
8.
Strategia noastra de postaderare (Cristian Ghinea, Manuela Preoteasa), Ce vrea Guvernul?
Argument
In 2004, in aceeasi formula de parteneriat, realizam o analiza a programelor electorale ale celor doua forte politice importante. Am avut mai multe reactii decit ne-am asteptat si am aratat ca politica inseamna mai mult decit violenta verbala si promisiuni goale.
Acum sintem convinsi ca integrarea europeana este mai mult decit revelioane festiviste, articole sarbatoresti, euromituri profund stupide, euroscpetici usor defazati - aparuti dupa aderare - si titluri stupizele care incep cu euro-Orice. Se termina o etapa istorica: aceea in care Romania nu mai este tinuta de mina de Comisie si va trebui sa actioneze ca un stat membru al Uniunii.
Un stat chiar semnificativ, cu populatie si pondere de vot mai mare decit ale Olandei de pilda. Vom fi intrebati ce parere avem despre aderarea Turciei, despre politicile ebergetice. Si se vor astepta sa avem pareri. Nu e chiar simplu.
Vedem acest supliment ca o platforma, o legatura intre expertiza si spatiul public si politic. Dupa ce materialul era gata, am avut la dispozitie si strategia guvernului. Nu a fost chiar o surpriza sa vedem ca sintem pe alocuri mai articulati dar si mai indrazneti decit propunerile oficiale.
Au reiesit citeva idei bune din acest experiment. Recomandarile sint uneori de bun simt, de asteptat, alteori surprinzatoare, pe alocuri conservatoare, pe alocuri radicale. Uneori, colaboratorii nostri au crezut ca e mai sigur ca Romania sa nu aiba pareri in chestiuni unde oricum nu poate sa faca diferenta.
Agricultura - RECOMANDARI: